07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Liselilere, cinsel içerikli kitap dağıtılmasına soruşturma

Liselilere, cinsel içerikli kitap dağıtılmasına soruşturma

BOLU'da, 9 Aralık 2014'te başlatılan 'Okuyorum' projesi kapsamında lise öğrencilerine dağıtılan 'Aile Çay Bahçesi' adlı kitapta cinsel içerikli ifadelerin yer alması tepki çekti. Bolu Valiliği, soruşturma başlattı.

Bolu Valiliği himayesinde öğrencilerin okuma alışkanlığı kazanması amacıyla başlatılan ve seçilen her kitabın yazarının öğrencilerle buluşturulmasını da içeren projenin bu yılki bölümünde, Yekta Kopan’ın 2013’te yayımlanan ‘Aile Çay Bahçesi’ adlı romanı seçildi.

Kentteki 12 lisede görevli edebiyat öğretmenlerinin oluşturduğu komisyon tarafından belirlenen, kız çocuğunun hikayesinin anlatıldığı 142 sayfalık kitap öğrencilere ücret karşılığında dağıtıldı. Kitabın 34 ve 39’uncu sayfaları arasındaki bölümde cinsel içerikli ifadelerin yer alması bazı veli ve öğrencilerin tepkisini çekti. Bazı veliler, 12 yaşındaki kız çocuğunun, ergenlik çağındaki gençle arasında cinsel temasa kadar giden cinsel içerikli diyalogların yer aldığı kitap hakkında ilgili kurumlara şikayette bulundu. Tepkiler üzerine söz konusu kitabın yazarının öğrencilerle imza gününde buluşturulması iptal edildi.

Bolu Valiliği de kitabın dağıtılmasıyla ilgili soruşturma başlattı. Valilikten yapılan açıklamada, kitabın öğrencilere dağıtılması sürecinde sorumluluğu bulunanların tespiti ve haklarında yasal işlem yapılması içi idari soruşturma başlatıldığı belirtildi. İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu, kitap seçiminin Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilgisi olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, proje kapsamında yazarı Bolu’ya davet ettiklerini, ancak kitap seçimini öğrenci ve öğretmenlere bıraktıklarını belirtti. Kitabın sadece bir okulda bir sınıfta dağıtıldığını belirten Çavuşoğlu, yanlışlığın fark edilmesinden sonra da toplatıldığını aktardı.

AK Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu’nu ziyaret ederek, kitap haberinin bazı medya kuruluşlarında veriliş şekline tepki gösterdi. Konuyu yakından izlediklerin belirten Doğanay, şöyle konuştu:

“İftira boyutunda gerçekleşen haberleri hayret, ibret ve üzüntü ile karşılıyoruz. Biz öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi, velilerimizi, yöneticilerimizi çok önemsiyor ve onlara büyük değer veriyoruz. Vakanın asıl meseleden saptırılarak, aslı astarı olmayan bel altı habercilik anlayışı içinde Bolumuzun yıpratılmasını asla kabul etmeyiz, asla buna göz yummayız. ‘Okuyorum’ projesi değerli bir projedir. Ancak uygulamada hatalar olmuştur. Bu meyanda çalışmalar başlatılmış, gereken prosedür resmi mahiyette sürmektedir. Yanlışlık ve yanlışın nedenleri ile ilgili gerekli çalışmalar devam etmektedir.”

Ersin ERCAN/BOLU, (DHA)