07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Kırmızı solucan gübresi Kartal sınırlarını aşıyor

Kırmızı solucan gübresi Kartal sınırlarını aşıyor

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün teşviki ile yürütülen ödüllü “Kırmızı Solucan Gübresi Üretimi Projesi”ne gösterilen ilgi artarak devam ediyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Durmuş Ali Çarkacı ile Ömerli Veteriner Kliniği görevli hekimleri; Mesut Biçer, Bayram Ali Çevik, kırmızı solucan gübresi üretimi projesi hakkında detaylı bilgi almak için Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars’ı ziyaret etti.

“Vermikompost uygulaması, kişi başına düşen atık miktarını 100 kg azaltıyor”

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars, Kartal Belediyesi’nin ödüllü projesi ile alakalı konuklarına bilgi verdi. Dr. Dilek Kars: “Organik atıkları yiyen kırmızı solucanlar, her türlü tarım toprağını zenginleştiren ve verimini artıran gübreler üretiyor. Ayrıca Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nde kırmızı solucan üretimi (vermikompost) kabı için başlatılan projemiz de devam ediyor. Semt pazarlarında biriken sebze atıklarını toplayıp kırmızı California solucanlarının yemesini sağlayarak gübre üretiyoruz. Belediye ekipleri tarafından pazarlardan toplanan sebze ve meyve atıkları, solucanların gübre üretebilmeleri için kullanıyoruz. Solucanlı kompost diğer adıyla vermikompost olarak bilinen bu yöntemle, biyolojik olarak çözülebilen atıklar, doğal gübreye dönüştürülerek solucanlar vasıtasıyla değerlendiriliyor. Vermikompost uygulaması, atıkların kişi başına yılda yaklaşık 100 kg azalmasını sağlıyor. Dolayısıyla mutfaktan çıkan naylon torba sayısı azalıyor ve taşınan çöpler de azalacağından karbon salınımı düşüyor. ” dedi.

“Biz de en yakın zamanda bu örnek projeyi hayata geçireceğiz”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Durmuş Ali Çarkacı, böylesine örnek bir projeyi başlattığı için Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e teşekkür etti. Çakarcı:” Kartal halkına böylesine duyarlı bir hizmeti sunmuş olduğu için Sayın Başkan Op. Dr. Altınok Öz’ü ve Kartal Belediyesi’ni kutlar, başarılarının devamını dilerim. Biz de Konya topraklarının verimini daha fazla artırmak için buradayız. Biz de en yakın zamanda bu örnek projeyi hayata geçireceğiz.” dedi.

Kırmızı Californiya Solucanı ve Solucan Gübresi
Solucanlar, dünyanın var oluş sürecinin başından beri hayatta kalabilen nadir hayvanlardan biridir. Bunca zamandır hayatta kalabilmelerini, bağışıklık sistemlerinin gücüne borçludurlar. Bağışıklık sistemlerinin gücü de, solucanların üzerinde ve sindirim sistemlerinde mevcut olan ve onları koruyan vücut sıvıları (sölom sıvısı) sayesinde oluşur. Solucanların sindirim sisteminde, çok sayıdaki mikroorganizma taşıyan, azot fikse eden bakteriler ve antibiyotik etkisi yaratacak doğal büyüme hormonları ve enzimler bulunur.
Solucanlar, hareket kolaylığı sağlamak ve toprakta bulunan milyonlarca zararlı bakteriden korunmak için yani hastalanmamak için sölom sıvısı salgılarlar. Solucan gübresi tüm bitkilerde kullanılabilir. Kalitede ve ürün miktarında artış ve erkencilik sağlar. Kaliteli, bol ve dirençli bir ürün almak için önce kökün sağlıklı olması gerekir. Solucan Gübresi, bitkinin kök gelişimini arttırır, güçlendirir ve hastalıklara karşı direnç sağlar. Toprağın su tutma kapasitesini arttırır, toprakta uzun süre kalır ve beslemeye devam eder. Bıraktıklarından, bitki daha uzun süre beslenir. Bu da çiftçi, daha az gübre kullanmaya ihtiyaç duyacak demektir.