07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Kalp dostu yiyeceler!

Kalp dostu yiyeceler!

Sağlıklı beslenme davranışları edinin ve günlük fiziksel aktivite düzeyinizi artırın. Şanslıyız ki günlük hayatımızda kendi kendimize de yapabileceğimiz değişikliklerle kalp hastalıklarına yakalanma olasılığımız ciddi oranda azaltılabiliyor.

1.Sebze ve meyveler: Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre günde yediğimiz 5 porsiyon sebze meyve kalp hastalıklarından korunmada çok önemli.Sebzeler yüksek lif içerikleri sebebiyle tüketildiklerinde kolesterol, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.

Aynı zamanda kalori içerikleri bakımından da yoğun olmayan sebzeler, bir yandan tokluk hissini yeterince tatmamıza bir yandan da kilo almamızı engelleyici özellikleriyle ortaya çıkarlar. Yine de sebze yemeklerini yaparken kullandığımız yağlara ve miktarına dikkat etmeliyiz.

Zeytinyağı ile yaptığınız bir sebze yemeği daha hafif bir öğün geçirmenize ve vücudunuza yararlı yağ asitlerinin girmesine yardımcı olacaktır. Ortalama 1 kg. sebzeye 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ koyarak pişirebilirsiniz.

2. Balık: Haftada en az 2 kere balık tüketimi omega 3 yağ asitlerini alımını sağlayarak kalp ve damar sağlığımızı korumaya yardımcıdır.

3. Yağlı tohumlar ve yemişler: Omega – 3 yağ asitlerinden zengin olan keten tohumu ve ceviz balık tüketemeyenler için iyi birer alternatiftir.

4. Zeytinyağı: Zeytinyağı Akdeniz tipi beslenmenin temelini oluşturur. Tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşan zeytinyağ yeterli miktarı aşmadığınız sürece sizleri kalp ve damar hastalıklarından koruyacaktır.

5. Kurubaklagiller: Kurubaklagiller yüksek posa içeriklerinden dolayı kalp-damar rahatsızlıklarından koruyucudur.