Vücudunuzun enerji merkezleri çakralar
Çakra merkezlerinin asıl amacı sürekli girdaplar şeklinde dönen evrensel yaşam enerjisi pranayı özümsemek ve dağıtmaktır.
Evrensel yaşam enerjisi, bedenimize çakra merkezleri aracılığı ile girebilir. Her bir çakra merkezi farklı bir enerjinin bedene giriş kapısıdır. Bu nedenle çakralar tıkandığında bizim için gerekli olan enerji bedene giremez dolayısıyla fiziksel ve psikolojik dengesizlikler ve hastalıklar baş gösterir.
Çakraların tam olarak çalışmaması ve bloke edilme nedenleri?
• Korku,
• Zihinsel çatışmalar,
• Kızgınlık, Endişe, Pişmanlık, Suçluluk,
• Stres, Üzüntü, keder,
• Kendimize söylediğiniz yalanlar,
• Ergenlik çağında bastırılmış cinsel duygular,
• Çocuklukta başlayan şefkat ve bedensel temas eksikliği,
• Zamanından önce tuvalet eğitimi için zorlanmak,
• Bebeğin annesinden süt emmemesi veya ihtiyacından az emmesi,
• Psikolojik baskılar,
• Affetmemeyi bilmemek,
• Cinsel ilişkiden zevk alamamak, ayıplamak, suçlamak,
• Bağımlılıklar,(Madde, Anne, baba, çocuk, sevgili, eş v.b.)
Bütün bu problemler çakralarda enerji dengesizliği meydana getirerek tamamen veya kısmen kapanmasına neden olur.
Kök çakra – Muladhara çakra
Bu dünyada fiziksel olarak var olma, kök (muladhara) çakranın temel ilkesidir ve kabullenme duygusu ile bağlantılıdır. Kundalini enerjisi bu merkezde bulunur. Yaşamsal isteklerinin de temelini oluşturur.
Elementi toprak ve rengi kırmızıdır. Bedende bacaklar, kalçalar, iskelet sistemi kemikler, omurga, tırnaklar dişler gibi tüm sert yapıyı kontrol eder. Ayrıca kemik iliğini de kontrol ettiği için bağışıklık sistemini de etkiler.
Bu çakra bloke olduğunda, sürekli maddi endişeler içerisinde, kolay sinirlenir, bencil ve kronik ağrılara sahiptir. Fiziksel olarak dolaşım sorunları, kansızlık, kabızlık, bel, kalça, diz ve bacak sorunları ve jinekolojik sorunları oluşabilir. Obezite/anoereksiya, biriktirme, endişe kaygı, öfke, panik atak, cinsel çekingenlik gibi psikolojik sorunlar oluşabilir. Ayrıca ölüm, terk edilme, küçük düşürülme, incitilme, değersizlik, kaybetme korkusu, yetersizlik, başarısızlık, gibi temel korkular içerisinde yaşar.
Kök çakra arındırma ve çalıştırmak için “Lam” sesi ile çalışmak, Kırmızı renk giysiler giymek, ayakları yere basarak yapılan tüm aktiviteler, toprak ile bağlantı ve toprağın altında kalan besinleri (Turp, soğan, patates, havuç, şalgam, kereviz vb.) yemek yardımcı olabilir.
Pelvis çakra
Yaratıcı üreme, pelvis çakranın temel ilkesidir ve yaratıcılık duygusu ile bağlantılıdır. Bu merkez hayat vermek ve hayatı korumak ile bağlantılıdır. Bir aile düzeni oluşturmak, aile bağları ve ilişkileri ve aile sorumluluğunu kapsar. Elementi su, rengi turuncudur. Beden bölgeleri üreme sistemi, idrar sistemleri, cinsel organlar, alt sırt, yumurtalıklar, leğen kemiği, erbezleri, böbrekler, mesanedir.
Bu çakra bloke olduğunda, yaratıcılığını gösteremez, para sorunları ile yaşar, kas krampları, sperm üretiminde bozukluklar, kısırlık, prostat, rahim ve yumurtalıklar ile ilgili rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, Diyabet(Şeker hastalığı) gibi fiziksel sorunlar yaşayabilir.
Pelvis çakrayı arındırmak ve çalıştırmak için “Vam” sesi ile çalışmak, turuncu renk giysiler giymek, suda yapılan tüm aktiviteler, bol su içmek, turuncu besinler (Kayısı, balkabağı, havuç, mandalina, şeftali portakal, vb.) ile beslenmek yardımcı olabilir.
Karın çakra, Manipura çakra
Karın çakra bedende yerçekiminin merkezidir. Karın çakra güneşimizi yani güç merkezimi temsil eder. Karın çakra sindirim işlemini kontrol eden enerji merkezidir. Karın çakra merkezinin en önemli görevi kök ve pelvis çakra merkezlerinin isteklerini ve arzularını özümsemek ve arındırmaktır. Ancak, özümseme ve arınma tamamlandıktan sonra üst düzeylere ulaşılacak spiritüel enerjiye sahip olunabilir
Düşüncelerin beden üzerinde etkisi ile ilgili merkezdir. Bu çakra yönetme yetenekleri ile ilişkilidir. Mükemmeliyetçilik bu çakra merkezinin en büyük sorunlarından birisidir.
Bu çakra bloke olduğunda, ülser, gastrit, reflü, hazımsızlık gibi mide ile ilgili hastalıklar, Dalak, pankreas ve safra kesesi gibi fiziksel sorunları yaşayabilir.