07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » İmralı heyeti, Öcalan’a özgürlük istedi

İmralı heyeti, Öcalan’a özgürlük istedi

İmralı heyeti, düzenledikleri basın toplantısında gündemi değerlendirdi. HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Artık Öcalan'ın tecridi de değil, tecridin kaldırılması da değil, gelişmeler ve bunların keyfilik atına bu kadar çok çabuk binmeleri artık sayın Öcalan'ın özgürlüğünü acil bir gündeme olarak önümüze koymuş bulunmaktadır. Eğer siz bu ülkede yeni bir anayasa istiyorsanız, eski anayasanın ve ona bağlı yasaların yarattığı bütün bu düşmanlaştırma zeminlerini ortadan kaldırmakla başlamalısınız. Niyetler amellere göredir ya da tersinden de okunabilir" dedi.

İmralı heyeti, düzenledikleri basın toplantısında gündemi değerlendirdi. “Çaylar firmadan için bardakları kırmadan” esprisi yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizin genel durumuna baktığımızda, sözde yüzde 50 civarında oy almış bir hükümet gerçekliği var. Ama uygulamalarına telaşlarına baktığımızda hiç kimse bu hükümette yüzde 50 oy almış hükümet ve parti güveni göremiyoruz. Telaşlı, gergin, kızgın, öfke, kin nefret saçan bir hükümet gerçekliği var. bu yüzde 50 bir tek pervasızlıklarında kanun tanımamazlıklarında kendilerine müstenid olarak kabul ediyorlar. Yüzde 50 oy almış hükümetin öz güveninden zerrece eser yok. Bu ülkenin barışı için barışını dinamitlemek için yapılmayacak tek şey ne derseniz? Sayın Öcalan üzerinde müzakere sürecinde hükümet ile mutabık kaldığımız sekretaryasının dağıtılması müzakereden vaz geçtim. Diyalog yollarının bile kapatılması ondan da hadi diyelim ki vazgeçtik. Sayın Öcalan’ı tekrar o 4 metrekarelik hücre koşullarına, tecrit koşullarına geri gönderilmesi diye cevaplarlar.

ÖCALAN İLE HALKINI KARŞI KARŞIYA GETİRMEK GİBİ FINDIK KADAR BEYNİN MAHSULÜ LAFLARI DOLAŞIMA SOKUYORLARDI
Hükümetin psikolojik harp aygıtları ile ürettiği dolaşıma soktuğu sayın Öcalan üzerinde geliştirdiği tezviratları kendi eliyle yıkmış oldu. Sayın Öcalan ile halkını, örgütünü karşı karşıya getirmek gibi fındık kadar bir beynin mahsulü lafları dolaşıma sokuyorlardı.

ÖCALAN ÜZERİNDE BİR TECRİT GELİŞTİRMEK SAVAŞA DAVETİYE ÇIKARMAKTIR
Bugün sayın Öcalan üzerinde bir tecrit geliştirmek onun can güvenliği ve sağlık koşulları hakkında kendi halkını, örgütünü endişeye sürüklemek savaşa davetiye çıkarmaktır. Hükümet bu yanlıştan ve hepimize toplumsal maliyeti, çok büyük olabilecek gelişmelerden korunmak için bir an önce durumu eski koşullarına getirmesi ve bu konuda kamuoyunu acil ve net bir şekilde bilgilendirmesi gerekmektedir. Sanırım herkes şu konuda hem fikir; siyasi temsilciler hükümet yetkilileri ne diyecek? Merakla bekliyoruz. Bugüne adar hep sayın Öcalan üzerinden o aslında barış istiyor, o gelişmeleri iyi görüyor. Bizi kast ederek bunlar, gitse sopayla kovalar gibi onu ayrı bir yere koyup mümtaz bir kıymet atıf ediyorlardı.

ÖCALAN ÜZERİNDEKİ TECRİT ORTAK GELECEĞİMİZİN ARASINA MARMARA DENİZİ KADAR HENDEK KAZMA ANLAMINA GELİR
Bugün onun müzakere ve özgürlük koşulları daha geliştirilmesi gerekirken da ha geriye götürülmesi artık savaşı kimin istediği, savaş ve düşman olmadan bu hükümetin bu ülkeyi idare kabiliyetinin olmadığı ayan beyan ortaya çıkmıştır. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit, toplumsal barışımızın ve ortak geleceğimizin arasına Marmara Denizi kadar bir hendek kazmış olma anlamına gelir. Marmara Denizi kadar. Sizin basit bir hezeyan veya pervasızlık ile kazıdığını bu hendek daha sonra kapatılması için çok büyük emek ve çabayı gerektirecek.

İMRALI HEYETİ OLARAK HÜKÜMETE VERDİĞİNİZ SÖZLERİNİZİ YERİNE GETİRİN DİYORUZ
İmralı heyeti olarak hükümete şunu söylüyoruz; en basit, ahlaki tutumunuza bir an önce geri tutun. Verdiğiniz sözlerinizi yerine getirin. Sekretarya sizin bizzat önerdiğiniz, düzenlediğiniz, kalıcılığını taahhüt ettiğiniz bir kurumdur. Bunu kafanıza göre eğip bükemezsiniz. Sayın Öcalan bölgeye, bölgedeki kaosa getirilebilecek en insani ve en nitelikli çözüm önermelerinin sahibidir. Hükümet temsilcileri de bizzat teyit etmişlerdir.

ARTIK ÖCALAN’IN TECRİDİNİN KALDIRILMASI DA DEĞİL ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ACİL BİR GÜNDEM OLARAK ÖNÜMÜZE KOYDU
Artık Öcalan’ın tecridi de değil, tecridin kaldırılması da değil, gelişmeler ve bunların keyfilik atına bu kadar çok çabuk binmeleri artık sayın Öcalan’ın özgürlüğünü acil bir gündem olarak önümüze koymuş bulunmaktadır. Eğer siz bu ülkede yeni bir anayasa istiyorsanız, eski anayasanın ve ona bağlı yasaların yarattığı bütün bu düşmanlaştırma zeminlerini ortadan kaldırmakla başlamalısınız. Niyetler amellere göredir ya da tersinden de okunabilir.”

“15, 20, 25 SENELERİN BU TOPLUMUN ORTAK VİCDANINDA YARATTIĞI YARAYI TAMİR ETMEKLE BAŞLAMALISINIZ”
HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Artık Öcalan’ın tecridi de değil, tecridin kaldırılması da değil, gelişmeler ve bunların keyfilik atına bu kadar çok çabuk binmeleri artık sayın Öcalan’ın özgürlüğünü acil bir gündem olarak önümüze koymuş bulunmaktadır. Eğer siz bu ülkede yeni bir anayasa istiyorsanız, eski anayasanın ve ona bağlı yasaların yarattığı bütün bu düşmanlaştırma zeminlerini ortadan kaldırmakla başlamalısınız. Eğer niyetiniz gerçek bir demokrasi ise, bu ülkede demokrasinin olmadığı dönemlerde soğan doğrar gibi pervasızca kesilen cezaların bol keseden dağıtılan bu müebbet hapislerin ağırlaştırılmış müebbetlerin 15, 20, 25 senelerin bu toplumun ortak vicdanında yarattığı yarayı tamir etmekle başlamalısınız, başlayabilirsiniz” diye konuştu.

“HÜKÜMETE DİYALOG MÜZAKERE SÜRECİNDE MUTABIK KALINAN KOŞULLARA GERİ DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ”
Önder, “Öbür türlü kendi kendinize havanda su dövmüş olursunuz. Çünkü yeni bir anayasa istediğiniz en somut karinesi eskisinin yarattığı sonuçlarla samimi bir mücadele anlayışınızdan geçer. Hükümete tekrar ve tekrar çok geç olmadan bu konuda acil bir bilgilendirme ondan sonra da tekrar daha önceki diyalog ve müzakere sürecinde mutabık kalınan koşullara geri dönme çağrısında bulunuyoruz” dedi.

“AÇLIK GREVİ ÇAĞRISINDA BULUNMAYAYIZ OLACAKSA BUNU BİZ YAPARIZ”
Önder, “Açlık grevi çağrısında bulunmayayız. Açlık grevi olacaksa bunu biz yaparız. Bir eylem olacaksa bunu biz yaparız. Ama tümünün demokratik temelli olması önemli” dedi.

“HÜKÜMET KCK’NIN DEĞERLENDİRMELERİNİ ALARAK SAYIN ÖCALAN’I KIYMETLENDİRDİ”
Önder, “KCK sürekli sayın Öcalan’ı tek yetkili müzakerecisi olarak tarif etti. Bugüne kadar hükümet bu değerlendirmeleri KCK’dan alarak üzerine sayın Öcalan’ı kıymetlendirdi. Hükümet sözcülerini açıklamalarına bakarsanız bunu açık açık görürsünüz. Şimdi yeniden bir tecrit politikası geliştirmek hükümetin bir savaş çağrısı yapması anlamına gelir. Bunu önlemenin bir yolu çok basittir. Maliyeti yok. Gayri hukuki değildir. O da şu: başta ailesi, avukatları sona bizlerle sonra kendileri kimi istiyorsa onlarla görüştürmelidirler. Bu kadar basit. Yanlış anlaşılmasın. Bunu bir savaş sebebi sayarız. Aman sakın ha. Ama hükümetin bu tutumu savaş çağrısı yapmasıdır” ifadelerini kullandı.

“CENAZENİN BEKLETİLMESİNİN VEBALİNİ DAVUTOĞLU’NA HATIRLATIR MISINIZ? ALEVİLİĞE LAF YETİŞTİRECEĞİNİZE”
Önder, “Barışı getirecek düzenlemeler yapmak yerine, sayın Davutoğlu’na, Diyanet İşleri Başkanı’na da bir çağrım var. Özellikle sayın Diyanet İşleri Başkanı’na, ben kendisini saygın bir din görevlisi olarak görmek istiyorum. Cenazenin defni ile ilgili usulleri şu hükümete lütfen hatırlatır mısınız? Cenazenin bekletilmesinin, namazlarının kılınmamasının vebalini sayın görmez lütfen şu sayın Davutoğlu’na hatırlatır mısınız? Allah aşkına. Aleviliğe laf yetiştireceğinize. 50 tane naaş, buzdolaplarında, hastanelerde bekletiliyor. Sokaklarda çürümeye terk edilmiş. Sayın Görmez bugün konuşmayacaksanız ne zaman konuşacaksınız? Ölüden ve deliden hüküm kalkar dinimize göre. Ölülerin üzerinden hüküm kalktı. Ama dirilerin hepsinin üzerinde vebal var sayın Davutoğlu demeyi akıl etmez misiniz? sayın Diyanet İşleri Başkanı. İşte bunlar savaş çağrısıdır arkadaşlar. Barışa hizmet etmez. Ondan sonra trilyonluk bütçelerle keramet buyura buyura Alevi’ye Cemevi olmaz mı diyeceksiniz sayın Görmez. Bu vebali kaldırmak sizin boynunuzun borcu değilse, kimin boynunun borcudur. Size din dersini ben mi vereceğim?” diye konuştu.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan’ın yanındaki 2 mahkumun sevk edildiğini söyleyerek, “Ne oldu bu kadar sayın Öcalan’ı izzetliyordunuz. Bu sekretaryayı da müzakerelerde kayıt altına alıp mutabık kalmıştık. Ne oldu da yanındaki 2 arkadaşı ailelerine bile haber vermeden sürgün ettiniz? 5 kişi vardı. Hükümet hepimize toplumsal maliyeti çok büyük olabilecek gelişmelerden korunmak için bir an önce durumu eski koşulların getirmesi kamuoyunu acil ve net bir şekilde bilgilendirmesi gerekir” diye konuştu.

Hakime TORUN- Nursima KESKİN / ANKARA (DHA)