07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » İklim şartları ve yanlış avcılık politikası balık avını azalttı

İklim şartları ve yanlış avcılık politikası balık avını azalttı

SİNOP Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr.Yakup Erdem, iklim şartları ve yanlış avcılık politikaları yüzünden balık avının her geçen yıl azaldığını belirtti.

Sinop Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Yakup Erdem, son 15 yıllık veriler incelendiğinde ortalama 500 bin ton avlanan su ürününün her geçen yıl azaldığına vurgu yaptı. Bunun nedenlerinin bilinçsiz avcılık ve iklim koşulları olduğunu öne süren Yrd.Doç.Dr. Erdem, “Ülkemizde yılda ortalama 500 bin ton civarında su ürünü avlanıyordu. Bu miktarı 2013 yılında 374 bin ton, 2014 yılında 302 bin ton olarak gerçekleşti. Bu düşüşten hamsi de önemli ölçüde etkilendi. Av miktarının büyük çoğunluğunu oluşturan hamsi de de ciddi bir düşüş var. Yılda 300 bin ton civarında avlanan hamsi 100 bin tonun altına kadar düştü” dedi.

Son yıllarda Türkiye’den bir çok teknenin Abhazya ve Gürcistan ile yapılan ikili anlaşmalar nedeniyle buralarda hamsi avı yaptığını ifade eden Yrd.Doç.Dr.Yakup Erdem, bazı iklimsel ve meteorolojik şartların da katkısıyla hamsinin ülke sularını hızla terk ederek Abhazya ve Gürcistan’a göç ettiğini bu nedenle Türk balıkçıların hamsinin peşinden buralara kadar giderek avlandığını dile getirdi.

Bu sezon hamsinin geçen yıllara oranla daha fazla avlandığına dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Yakup Erdem, bunun nedeninin ise kış şartlarının uygun olmasından kaynaklandığını belirterek, “Karadeniz’de havanın erken soğuması ve Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle balıkçılarımız Gürcistan ve Abhazya bölgesine gitmedi. Karadeniz’de de bol avlanma olunca hamside bu sezon bolluk yaşandı. Ekim ayından itibaren hamsi avcılığı çok yoğun olmasa da zaman zaman Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop ve Trabzon kıyılarında 2015 yılı sonuna kadar av vermiştir. Yaptığımız gözlemlere göre geçen sezon 100 bin tonun altında gerçekleşen hamsi av miktarı bu yıl iki katına çıkmıştır” diye konuştu.

24 METRE DERİNLİK YASAĞİ İŞE YARADI

Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü’nün 2012-2016 yılları arasını kapsayan avlanmada 24 metre derinlik yasağı ve lüfer için 20 santimlik avlanma boyunun olumlu sonuçlar verdiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Erdem, “Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü’nün 2012-2016 yılları arasını kapsayan su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğ ile getirdiği gırgır avcılığına 24 metre derinlik yasağı ve lüfer için 20 santimlik minimum avlama boyu uygulaması olumlu sonuç vermiş ve başta lüfer, istavrit ve mezgit olmak üzere diğer balıkların avcılığında da artış meydana gelmiştir. Bu nedenle bu sezon dip ağlarıyla avlanan kıyı balıkçıları için sezon gayet iyi geçmiş, bolca avlanan mezgit ve barbunya tezgahlardan hiç eksik olmamıştır” dedi.

Hakan AKGÜN/ SAMSUN, (DHA)