07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ‘Hazro’ davasının sanıklarına 20’şer yıl hapis cezası

‘Hazro’ davasının sanıklarına 20’şer yıl hapis cezası

DİYARBAKIR'ın Hazro İlçesi'ne bağlı Çitlibahçe Köyü'nde 2013 yılı Ağustos ayında 'Uğurlayan' ile 'Tekin' aileleri arasında, 2 gencin PKK'ya katılması yüzünden çıkan ve 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmayla ilgili davada, sanıklar Heybet Uğurlayan ile Fesih Uğurlayan'a 20'şer yıl hapis cezası verildi.

Diyarbakır’ın Hazro İlçesi’ne bağlı Çitlibahçe Köyü’nde, ‘Tekin’ ile ‘Uğurlayan’ aileleri arasında, 17 yaşındaki Ramazan Salim ve Osman Tekin’in PKK’ya katılması nedeniyle 17 Ağustos 2013 tarihinde silahlı kavga çıktı. Kavgada Uğurlayan ailesinden Mehmet Salim Uğurlayan, Bedriye Uğurlayan, Aysel Uğurlayan ve Remziye Daşlık ölürken; Şeyan, Behçet, Heybet ve Sümbül Uğurlayan yaralandı. ‘Tekin’ ailesinden ise Şevin, Şadiye, Abdullah ve Muhammet Tekin ölürken; Remziye ve Rojhat Tekin yaralandı. Olay sonrasında soruşturma başlatan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 8’i tutuklu 14 kişi hakkında hazırlanan iddianame, Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Ancak dava güvenlik gerekçesi ile Sivas 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne alındı.

20’ŞER YIL HAPİS CEZASI

İlk duruşmada 4, ikinci duruşmasında ise 1 sanığın tahliye edildiği davanın 8’inci duruşması bugün yapıldı. Duruşma nedeniyle polis adliye çevresinde ve duruşma salonunun bulunduğu katta güvenlik önlemleri aldı. Duruşmaya, tutuklu sanıklar Heybet ve Fesih Uğurlayan katıldı. İddianamenin okunmasından sonra 2.5 yıldır cezaevinde bulunan Heybet ve Fesih Uğurlayan önceki savunmalarını tekrar ederek tahliyelerini istedi.

Olayla ilgili tutuksuz yargılanan ancak başka bir suç nedeniyle Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde bulunan İzzet Tekin ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanarak ifade verdi. Tekin, önceki ifadesini tekrarlayarak karşı taraftan şikayetçi olduğunu söyledi.

Savunmaların ardından kararı açıklayan mahkeme heyeti, maktuller Abdullah Tekin ve Muhammet Tekin’i öldürme suçundan Fesih Uğurlayan ile Heybet Uğurlayan’ın 2 kez ayrı ayrı müebbet hapis cezası ile cezalandırılmalarına, ancak eylemin ağır haksız tahrik altında gerçekleştiği kabul olunarak her iki sanık hakkında 2’şer kez 10’ar yıl olmak üzere, her iki sanığın toplamda 20’şer yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarına ve tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Ayrıca davanın diğer sanıkları İzzet Tekin, Feyzi Tekin, Mehmet Tekin ve Ömer Tekin haklarındaki davanın başka bir esas numarasına kayıt yaptırılarak bu sanıklar yönünden davanını ayrılmasına karar verildi.

Öte yandan tutuksuz yargılanan Behçet Uğurlayan, Ferzende Uğurlayan, Gani Uğurlayan ve Veysi Uğurlayan’ın üzerine atılı tüm suçlardan beraatlerine karar verildi.

Gökhan CEYLAN/SİVAS, (DHA) –