07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Filenin Sultanları final şansını kaybetti

Filenin Sultanları final şansını kaybetti

2016 Rio Olimpiyatları Avrupa Kıta Elemelerinde Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı, yarı finalde Rusya ile karşılaştı. Rusya karşısında etkili olamayan Filenin Sultanları, karşılaşmayı 3-1 kaybetti. Bu sonuçla finalde Hollanda ile Rusya karşılaşacak. Türkiye ise İtalya ile üçüncülük maçına çıkacak.

Birinci sete çok hızlı bir giriş yapan Türkiye, Naz ve Neriman’ın peş peşe sayılarıyla skoru 2-4 yaptı. Çabuk toparlanan Rusya, Fetisova ile karşılık verse de Milliler ilk teknik molaya 6-8 önde girdi. Mola dönüşü Rusya, Fetisova ve Koshelova ile skoru 8-8 yaptı, ancak oyuna çok istekli başlayan Filenin Sultanları, Neriman’la karşılık verdi. File üstünde etkili olmaya çalışan Rusya karşısında milliler bloklarıyla başarılı oldular, ancak Fetisova Irina’yı durdurmakta zorlanan millilere bir de bireysel hatalar eklenince skor bir anda 16-10 oldu ve teknik molaya Rusya önde girdi. Bu andan itibaren Filenin Sultanları maçta olduklarını hatırladı ve inanılmaz bir dönüşe imza attı. 16-10’dan başlayan seri, 21-25 Türkiye’nin lehine sonuçlandı ve ilk set sonunda Filenin Sultanları 1-0 öne geçti.

İkinci sete de Milliler hızlı başladı ve 3-1’lik bir fark yakalasa da Rusya erken toparlandı ve skoru 5-4 yaptı. Startseva’nın servisleriyle etkili olan Rusya’ya Naz ile cevap veren Milliler, ilk teknik molaya 8-6 geride girdi. Mola dönüşü Türkiye, Gözde, Naz ve Neriman ile oyunda kalmaya çalışsalar da, Rus ekibi, Kosheova’nın etkili oyunu ile ikinci molaya da 16-12 önde giren taraf oldu. İkinci sette savunmada ve hücumda etkisiz kalan Milliler, rakip bloklara takılınca seti Rusya 25-18 kazandı. (1-1)

Üçüncü sete Filenin Sultanları istekli başlasa da Rus blokları atakları engelledi. Savunmada hataları devam ettiren Milliler, manşet almada zorlanınca skor 5-2 oldu. Obmochaeva’yı durdurmakta zorlanan Milliler, ilk teknik molaya 8-3 geride girdi. Molanın ardından toparlanamayan Ay-yıldızlı takım, farkın açılmasını engelleyemedi (12-3). Rusya adına Obmochaeva’nın yıldızlaştığı maçta Türkiye, Neriman’la direnmeye çalıştı. Neriman, 4 sayılık bir seri yaptı ve skoru 14-7’ye taşıdı. Ancak Gözde ve Polen servisleri auta atınca Rusya ikinci teknik molaya 16-8 önde girdi. Mola dönüşü servislerde etkili olan Rusya’ya bir yardım da Gözde’den gelince fark 13 sayı oldu (23-9). Polen-Bahar ile iki sayı bulan Milliler, Obmochaeva’yı durduramadı ve Rusya üçüncü seti de 25-12 kazandı. (2-1)

Dördüncü sete Rusya bloklarla başlasa da Neriman Türkiye’ye ilk sayısını kazandırdı. Ancak her açıdan üstün oynayan rakibi karşısında etkisiz kalan Türkiye, rakibinin peş peşe savunmadaki hatalarını değerlendirerek 5-7 öne geçti ve ilk teknik molaya da 5-8 önde giren taraf oldu. Mola dönüşü ise Rusya sayı farkını kapatırken file üstündeki temasa kenar yönetimi itiraz etti ve Ay-yıldızlı takım skoru 8-9 yaptı. Kübra-Güldeniz değişikliği işe yaradı. Kübra bulduğu iki sayı ile skor 9-11 oldu. Dördüncü sette Rusya beraberliği yakalarken, Kosheleva ile öne geçti ancak Milliler Neriman’la beraberliği yakaladı (13-13). 11-11 beraberlikleriyle başlayan seriler 15-15’e kadar geldi, ancak Gözde dışarı çıkacağını düşündüğü top içerde kalınca Rusya ikinci molaya 16-14 önde giren taraf oldu. Neslihan mola dönüşünde yeniden maçı beraberliğe taşıdı (16-16). Çok çekişmeli ve karşılıklı sayılarla geçen bu setin son bölümlerinde Shcherban takımını tekrar öne geçirdi ama Gözde bu sayıya cevap verdi. Ardından Gözde ile bir sayı daha bulan Milliler, skoru 18-18’e taşıdı. Kosheleva ile öne geçen Rusya’ya bir yardım da Neriman’dan geldi. Neriman, hücumda topu fileye takınca skor 20-18 Rusya lehine oldu. Startseva-Kosheleva’nın sayıları ile 23-19 olan set, Neslihan’ın file teması ile 24-20 oldu. Rusya avantajını iyi kullandı ve seti 25-20, maçı da 3-1 kazanarak Hollanda ile final oynama hakkı elde etti.

2016 Rio Olimpiyatları Avrupa Kıta Elemelerinde final maçı yarın saat 19.30′ da Hollanda ile Rusya arasında oynanacak. Saat 16.30’da ise Türkiye ve İtalya üçüncülük mücadelesi verecek. Türkiye, ilk üç içerisinde yer alırsa, Rio Olimpiyatlarına vize alabilmek için Mayıs ayında Japonya’da yapılacak elemelere katılabilecek. Türkiye’nin yarın İtalya’ya kaybetmesi halinde, Filenin Sultanları’nın Rio hayali sona erecek.

Salon: TVF Başkent

Hakemler: Rodruıguez Jatıva Susana Maria (İspanya), Zahorcova Karin (Çek Çumhuriyeti)

Rusya: Shcherban Yana, Ezhova Elena, Shashkova, Luıbov, Lyubushkına Ekaterina, Obmochaeva Nataliia, Kosıanenko Ekaterina, Khodunova Natalia, Startseva Evgeniya, Fetisova İrina, Koshelova Tatiana, Zaryazhko İrina, Malykh Natalia, İlchenko Kseniia, Malova Anna

Türkiye: Naz Aydemir, Gözde Kırdar, Kübra Akman, Neslihan Demir Güler, Neriman Özsoy, Eda Erdem Dündar ,Gizem Karadayı (Libero), Polen Uslupehlivan, Güldeniz Önal.

Setler: 21-25, 25-18, 25-12, 25-20

Süre: 2 Saat 7 dakika

Ercan ATA/ANKARA, (DHA) –