07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Erdoğan’dan AYM’nin Gül ve Dündar’la ilgili gerekçeli kararına tepki

Erdoğan’dan AYM’nin Gül ve Dündar’la ilgili gerekçeli kararına tepki

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ortak basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen ikili görüşmeden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko basın mensupları ile bir araya geldi. Çeşitli konulara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırım konusunda Rusya’yı eleştirerek, “Açık ve net bir şekilde ifade etmek isterim. Türkiye Kırım’ın gayrimeşru ilhakını tanımamıştır ve bundan sonra da tanımayacaktır. Rusya’nın Kırım’da yaptığı, uluslararası hukuku ayaklar altına alması hiçe sayılmıştır” dedi. Erdoğan, “Suriye’ye girerken, ‘Suriye yönetimi bizi çağırdı onun için Suriye’deyiz’ diyen Rusya, acaba Ukrayna’ya girerken, kendilerini kimler çağırdı da Ukrayna’ya girdiler? Bunu uluslararası hukukta acaba nereye yerleştirecekler? ‘Güçlüyüm, öyleyse haklıyım’ mantığıdır bu. Burada haklılık söz konusu değil” diye konuştu.

“UKRAYNA- RUSYA SINIRININ TEKRAR KONTROL ALTINA ALINMASI İÇİN BİR KEZ DAHA ÇAĞRIDA BULUNUYORUM”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kırım tatarları yaşamlarını işgal altında ve güç şartlarda sürdürmek zorunda kaldılar. Kırımdaki yasa dışı durumun aşılması için diplomasi ve hukuk çerçevesinde atılacak adımlarda eş güdüm içerisinde hareket edeceğiz. Tüm taraflara ateşkese uyulması ağır silahların çekilmesi, Ukrayna topraklarının yabancı askeri unsurlardan arındırılması ve Ukrayna- Rusya sınırının tekrar kontrol altına alınması için bir kez daha çağrıda bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

“AYM BİREYSEL BAŞVURULARDA YARGI YOLUNUN TÜKETİLMESİNİ BEKLEMEK DURUMUNDADIR”

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki gerekçeli kararını değerlendirmesi istenen Erdoğan, “Gerekçeli kararı misafirlerim nedeniyle okuyamadım. 33 sayfalık bir gerekçeli karar açıklamış olduklarını duydum. Herhalde gerekçeyi izahta zorlandılar. Ben Anayasa’nın 104. Maddesinin bana yüklemiş olduğu sorumluluğun gereğini yerine getirmekteyim. Anayasayı gözetmek benim de şüphesiz aslı görevlerimden birisidir. Bu çerçevede görüşlerimi açıkladım. Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurularda yargı yolunun tüketilmesini beklemek durumundadır. Yerindelik denetimi yapamaz, yapmamalıdır. Anayasa Mahkemesi, bu olayda kendini birincil mahkemenin yerine koymuştur. Yargıtay gibi de bu noktada inceleme yapması doğru değildir” dedi.

“RUSYA’NIN ASKERİ ÜS KURMASI İŞGALDEN SONRA BAŞLADI. BÖLGEDEKİ TERSHANELER DE İŞGAL EDİLMİŞ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kırım’ın işgalinden sonra, Rusya’nın askeri üs kurması işgalden hemen sonra başladı. Süreç acımasız şekilde devam etti, ediyor. Bölgedeki tershaneler de işgal edilmiş durumda Bunlar sıradan olaylar değil. Kendileriyle konuştuğumuzda verilen cevaplar çok daha farklıydı. Siyasetleri dürüstlük üzerine kurulu olmayınca bunları konuşmak çok çok rahat oluyor” dedi.

“RUSYA ESED DAVET ETTİ DİYOR DAVET EDİLDİĞİNİZ HER YERE GİRMEK ZORUNDA MISINIZ?”

Erdoğan, “Şu anda Lazkiye hava üssünde 50 civarında uçakları var. Rus yetkilerine sorduğunuzda Esed kendilerini davet etmiş. Siz her davet edildiğiniz yere girmek zorunda mısınız? Böyle bir yanlış olamaz. Tüm uluslararası camianın Rusya’nın Suriye’deki yaklaşımını çok farklı bir şekilde ele alıp gereğini yapmalı. Gücünü silahlardan ve BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesiyim diyor. BM Güvenlik Konseyi’nin, Rusya hakkında karar vermesi mümkün mü? Olay bu kadar basit” ifadelerini kullandı.

“BAKALIM KALAN 8 AY İÇİNDE BU PARA GELECEK Mİ? BU DESTEĞİ, BU YARDIMI GÖRMEDEN, DESTEK GELDİ DEMEM”

Sığınmacılara verilecek olan maddi desteğe ilişkin Erdoğan, “Verilecek destek sığınmacılara harcanacak. 4 ay geçti henüz bir şey yok. Bakalım kalan 8 ay içinde gerçekten bu para gelecek mi? Açık söylüyorum, bu desteği, bu yardımı görmeden, destek geldi demem” açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE’YE VERDİKLERİDESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, “Türkiye’ye, Rusya tarafından zulümce bir şekilde ihlal edilen Ukrayna’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Türkiye bizim için dost ve ortak. Modern meydan okumalar konusuna özel bir önem verdik. Bu Rusya’nın saldırgan politikasından kaynaklanıyor” dedi.

“ORTAKLAŞA ADIM ATMAK İÇİN CUMHURBAŞKANI İLE MUTABIK KALDIK”

Poroşenko, “Kırım’ın askeri bir üsse çevrilmesi, silahlandırılması bizim için kabul edilemez bir durum. Kırım’ın geçici işgaline son vermek için ortaklaşa adım atmak üzerinde mutabık kaldık sayın Cumhurbaşkanı ile” dedi.

“SAVÇENKO’NUN VATANINA DÖNMESİ İÇİN DEĞİŞİM BİLE OLSA YAPMAYA HAZIRIM”
Rusya tarafından hapiste tutulan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’nun durumu ile ilgili Poroşenko, “Rusya’ya baskılarınızı arttırın. Bu temaslar sonucunda bazı kıonularda kararlar alınmıştı ancak Rusya’nın davranışlarından dolayı bu olmadı. Savçenko, Ukrayna’nın pilotu ve bu üniformayı giyen her Ukrayna vatandaşının yapması gereken neyse onu yapıyordu ama maalesef Ukrayna’nın Dombass bölgesinden kaçırılarak hapse atıldı ve hiçbir ilgisi olmadığı bir suçtan dolayı mahkemeye verildi. Bugün ilk kez söylemek isterim ki cumhurbaşkanı olarak anayasal hakkımı kullanarak, Savçenko’nun vatanına dönmesi için değişim bile olsa yapmaya hazırım. Ama şunu da ifade etmek isterim, geçen 2 yıl boyunca değişimle ilgili hiçbir öneri gelmedi” diye konuştu.

Hakime TORUN / ANKARA (DHA) –