07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » El-Kaide’den İsveç ve Güney Afrika’ya tehdit!

El-Kaide’den İsveç ve Güney Afrika’ya tehdit!

El-Kaide’nin Kuzey Afrika kolu Aqim, Mali’de kaçırılıp rehin tutulan İsveçli Johan Gustafsson ile Güney Afrikalı Stephen Malcolm’un görüntülerinin yayınladığı videoda İsveç ve Güney Afrika’yı tehdit etti.

‘‘Güney Afrika ve İsveç’li yetkililere mesaj’’başlığı ile sosyal medyada yayınlanan video klipte maskeli, İngilizce konuşan bir kişi İsveç’i Fransa ile işbirliği konusunda uyararak, ‘‘Eğer çocuklarınızın bir an önce serbest bırakılmalarını istiyorsanız Fransa’yı aracı olarak kullanmaktan vazgeçin. Şartlarımız yerine getirene kadar onları elimizde tutmaya devam edeceğiz.’’ deniyor.

Rehinelerin serbest bırakılması için El-Kaide ile pazarlıkları sürdüren Güney Afrikalı Gift of the Givers isimli yardım örgütünün kurucusu Imtiaz Sooliman videonun yayınlanmasının beklenen bir şey olmadığını belirterek ‘‘Fidye sızdırmanın yeni bir yolu olabilir. Aynı zamanda videonun öncekilerden tümüyle ayrı bir tarzda yapılması ve mesaj taşıması şaşırtıcı. Bu video rehinelerin kurtarılması çalışmalarımızı herhangi bir şekilde etkilemez. Videonun bizim arabuluculuk çalışmalarına karşı yayınlanmış olduğunu düşünmüyorum.’’ dedi.

Geçen hafta da İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström beraberinde İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist ile birlikte Mali’ye gizli tutulan bir ziyarette bulunmuştu.

Ersin Arslan / Stockholm (DHA)