07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ‘Dost’ gemisinin mülteci operasyonunu DHA görüntüledi

‘Dost’ gemisinin mülteci operasyonunu DHA görüntüledi

İZMİR'in Çeşme İlçesi'nden denize açılıp, soğuk ve fırtınaya aldırmadan Yunanistan'ın Sakız Adası'na geçmeye çalışan kaçak göçmenlere, umut yolculukları ölüm yolculuğuna dönüşmeden, 'Dost' eli uzandı.

Ege’de Umut Harekatı’nda, açık denizde devriye görevi yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı ‘Dost’ gemisi, termal kameralarla yerini tespit ettiği, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 45 Suriyeliyi, lastik botları batmadan kurtardı. Ekiplerin botu tespiti, ardından da kurtarma anlarını, gemideki DHA ekibi görüntüledi.

Ülkelerindeki savaş ve ölümden kaçan, çoğunluğu Suriyeli sığınmacıların Avrupa hayaliyle, Yunanistan adalarına geçmek için kullandıkları en önemli yollardan birisi de Çeşme sahilleri oldu. Mültecilerin büyük bir bölümünün, Çeşme sahillerinden Yunanistan’ın Sakız Adası’na, geçmeye çalışması üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı, bölgedeki denetimlerini arttırdı. Özellikle kış aylarında fırtınalı havaları göz önünde bulunduran Sahil Güvenlik Komutanlığı, Karadeniz’de görevli ‘Dost’ arama kurtarma gemisini, bu bölgeye kaydırdı.

GECE DENETİMİNDE ÖLÜMDEN KURTARDI

Kış aylarındaki fırtınalı havalarda, artık ölüm yolculuklarına dönüşen kaçak geçişleri engellemek için, Çeşme ile Yunanistan’ın Sakız Adası arasında gece seferlerini aralıksız sürdüren ‘Dost’ gemisi, gece yarısına doğru termal kameralardan, Çeşme’nin Pırlanta Koyu yakınlarında bir mülteci grubunun, lastik botla denize açıldığını tespit etti. Bir süre bu botun takibini yapan ‘Dost’ gemisi görevlileri, içerisinde kaç kişinin bulunduğunu, hava şartlarını da değerlendirip, yapacakları kurtarma çalışmasının yöntemine karar verdi. Ardından, hazırlanan plan doğrultusunda kurtarma operasyonuna başladı.

‘Dost’ gemisinin dalgalarının, mültecilerin bulunduğu bot için tehlikeli olduğunun değerlendirilmesi üzerine, ilk olarak gemiden denize indirilen kurtarma botundaki 4 kişilik tim, kaçak geçiş yapılan bölgeye gönderildi.

Gemideki DHA ekibinin, her anını görüntülediği kurtarma harekatında, Sahil Güvenlik timi, zodyak botla yanına yaklaştığı lastik botu yedeğine alıp ‘Dost’ gemisine çekti. Aynı anlarda, ‘Dost’ gemisindeki personel, mülteciler için hazırlıklarını tamamladı. Geminin yanına getirilen bottaki kaçak göçmenler, çocuklar öncelikli olarak güverteye alındı. Sahil Güvenlik ekipleri, korkudan ağlayan çocukları severek ve onlarla oynayarak sakinleştirdi.

Ardından ‘Dost’ gemisindeki helikopter hangarına alınan kaçak göçmenlerin, ıslanan kıyafetlerini değiştirmeleri sağlandı, gemideki doktor tarafından ilk kontrolleri yapıldı. Kimlik tespiti gibi bilgilerin toplanmasının ardından, bu kez sıcak yemek servisine geçildi. Ayrıca ısınmaları içinde, özel bölüme ısıtıcılar konuldu. Gerekli işlemlerden sonra, umut yolculuğunda ölümden kurtarılan 18’i erkek, 16’sı kadın 11’i çocuk toplam 45 Suriyeli kaçak mülteci, Çeşme İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerine getirilip teslim edildi.

KAÇAK GEÇİŞİN KORKUNÇ BOYUTLARI

Arama kurtarma çalışmalarını yürüten ‘Dost’ gemisinde mülteci kaçışlarına yönelik brifing de verildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı İzmir Bölge Komutanı Albay Murat Yılmazaslan’ın hazır bulunduğu brifingde, yasadışı mülteci geçişlerinin en çok yaşandığı yerlerden birisinin Çeşme kıyıları olduğu vurgulandı. 2015 yılının başında başlatılan Ege’de Umut Harekatı çerçevesinde arama ve kurtarma faaliyetlerinin sürdürüldüğünün anlatıldığı brifingde, 25 Aralık 2015 tarihinden itibaren Çeşme’de devriye görevi yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı envanterinin en yenilerinden olan ‘Dost’ gemisinin, 21 olayda, toplam 1050 kişiyi kurtardığı belirtildi.

Ege Denizi kıyılarında, Yunan aralarına geçmeye çalışan mültecilerden, 2013 yılında 6 bin 937, 2014 yılında 12 bin 884, 2015 yılında 86 bin 462, son olarak 2016 yılının ilk 10 günlük bölümünde bin 500 kişinin denizden alınıp, kurtarıldığı bilgisi verildi. Kaçak geçişlerde, birinci sırada yer alan Suriye uyruklulardan 2014 yılında 8 bin 53, 2015 yılında 68 bin 701 kişinin kurtarıldığı, yine geçen yıl 190 insan tacirinin de gözaltına alındığı vurgulandı.

KUZEY EGE’DE LASTİK BOT, GÜNEY EGE’DE TEKNE

Kaçak geçişlere yönelik yapılan analizlerde, Yunan adalarına olan uzaklıklardan dolayı, Kuzey Ege bölgesinde lastik botların, Güney Ege’de teknelerin kullanıldığı saptandı. Olası bir batma durumunda, en çok can kaybının, kamaralarda kapalı kalıp çıkamadıkları için teknelerde yaşandığı bilgisi verildi.

015 yılında arama kurtarma faaliyetleri konusunda seferberlik içinde olan Sahil Güvenlik ekiplerinin, olası bir ihbar sonrasında ortalama 7 dakika içinde batan botların bölgesine ulaştığı vurgulandı. Kaçak geçiş ihbarlarının da Sahil Güvenlik’in Alo 158 telefonunun aranmasıyla, bölgeden geçen yük gemilerinden, insan tacirlerinin kazayı fark edip bildirmesiyle ya da Yunanistan sahil güvenlik ekiplerince yapıldığı öğrenildi.

Ege Denizi’ndeki arama kurtarma faaliyetlerinde 2 arama kurtarma gemisi, 58 bot, 3 uçak, 9 helikopter, 3 mobil radar aracı ve bin 200 askeri personelin görev yaptığı aktarıldı. Ayrıca artan kaçak geçişlerden dolayı, diğer bölgelerdeki birimlerden de yine Ege Bölgesine personel kaydırıldığı ifade edildi.

Taylan YILDIRIM – Mücahit BEKTAŞ / ÇEŞME (İzmir) (DHA)