07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Doktorun boğazını kesen saldırgana ceza indirimi

Doktorun boğazını kesen saldırgana ceza indirimi

DİYARBAKIR'da eşi B.A.'nın yanında sekreter olarak çalıştığı doktor Şerif Turhan ile hastanenin güvenlik görevlisi Mehmet Yıldız'ı bıçakla yaraladığı için 32 yıl hapis istemiyle yargılanan 27 yaşındaki Mert Ava, 'Haksız tahrik' ve 'Saygın tutum' indirimi ile 6 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası verilip, tahliye edildi. Gerekçeli kararda, sanığın doktoru yaraladığı bıçağı saldırıda kullanmak için taşıdığına dair delil elde edilemediği belirtildi.

Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde görev yapan Doktor Şerif Turhan (49) ve güvenlik görevlisi Mehmet Yıldız (37) geçen 23 Mart günü, hastanede sekreter olarak çalışan 28 yaşındaki B.A.’nın eşi Mert Ava’nın bıçaklı saldırısına uğradı. Hastanedeki saldırıda doktor Şerif Turhan boynundan ağır, güvenlik görevlisi Mehmet Yıldız ise elinden hafif yaralanarak tedavi altına alındı.

Olaydan sonra tutuklanan Mert Ava hakkında hazırlanan iddianamede, ‘Kasten öldürmeye teşebbüs’, ‘Saldırı için bıçak taşıma’, ‘Hakaret’ ve ‘Basit Yaralama’ suçlarından 32 yıla kadar hapis cezası istendi.

HAKSIZ TAHRİK VE SAYGIN TUTUM İNDİRİMİ

Yargılamayı yapan 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi sanık Mert Ava’yı Doktor Şerif Turhan’a yönelik ‘Kasten öldürme’ eyleminden ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Eylemin teşebbüste kalması, haksız tahrik altında işlenmesi ve sanığın duruşmadaki saygın tutumunu dikkate alan mahkeme, 3 kez indirim uygulayarak cezanın 5 yıl 7 ay 15 güne düşürülmesine hükmetti. Sanığa eşi B.A. ve güvenlik görevlisi Mehmet Yıldız’a yönelik eylemleri nedeniyle 10 ay hapis cezası veren mahkeme, toplam 6 yıl 5 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdığı sanığı karartılacak delil olmadığı için tahliye etti. Mahkeme sanığın ‘Bıçak taşımak’ ve ‘Hakaret’ suçlarından ise beraatine karar verdi. Mahkeme Başkanı Melih Uçar, sanığın kaçma ve saklanma şüphesi olduğu için, tahliye kararına muhalefet şerhi koydu.

BIÇAĞI SALDIRIDA KULLANMAK İÇİN TAŞIDIĞI TESPİT EDİLEMEDİ

Mert Ava’ya haksız tahrik ve saygın tutum indirimi uygulayan 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararını açıkladı. Kararda sanığın Doktor Şerif Turhan ve güvenlik görevlisi Mehmet Yıldız’ı yaraladığı bıçağı, saldırıda kullanmak için taşıdığı konusunda yeterli delil bulunamadığını kaydeden mahkeme, bu nedenle beraat kararı verildiğini açıkladı.

YAŞAMSAL TEHLİKE GEÇİRDİ

Sanığın doktor Şerif Turhan’ı birçok kez boynundan bıçaklayarak öldürme kastı ortaya koyduğu belirtilen kararda, mağdurun yaşamsal tehlike geçirdiği ve ölümün beklenir sonuç olduğu kaydedildi. Sanığın üzerine atılı ‘Kasten öldürmeye teşebbüs’ ve ‘Kasten yaralama’ suçlarını işlediğinin sabit olduğu vurgulanan kararda, Ava’nın bu eylemler nedeniyle alacağı cezadan kurtulmaya yönelik savunmasına itibar edilmediği belirtildi.

‘ŞİDDETLİ ELEM’ ETKİSİ

Sanığın ‘Kasten öldürme’ suçunu elinde olmayan nedenlerle tamamlayamadığı vurgulanan kararda haksız tahrik indiriminin gerekçesi de açıklandı. Sanığın aksi ispatlanmayan savunmasına göre doktor Şerif Turhan’ın kendisine gülerek ‘Senin eşinle sorunların varmış’ demesinin Mert Ava üzerinde hiddet veya şiddetli elem etkisi bıraktığını belirten mahkeme, bu nedenle eylemin haksız tahrik altında işlendiğini kaydetti. Kararda saygın tutum indirimi ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Felat BOZARSLAN / DİYARBAKIR, (DHA)