07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Diyarbakır Sur’da operasyonlar sona erdi

Diyarbakır Sur’da operasyonlar sona erdi

DİYARBAKIR'ın merkez Sur İlçesi'nde 2 Aralık'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ederken, güvenlik güçlerinin hendekleri kapatmak, barikatları kaldırmak ve PKK'lıları etkisiz hale getirmek için düzenlediği operasyonlar bugün tamamlandı. Operasyonlarda 271 terörist etkisiz hale getirilirken 71 güvenlik görevlisi şehit oldu.

Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi’nde hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK’lıların etkisiz hale getirilmesi için 2 Aralık günü Sur içinde kalan 15 mahalleden Fatihpaşa, Hasırlı, Dabanoğlu, Savaş, Cevatpaşa ve Cemal Yılmaz mahallerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasağın ardından 18 Aralık günü bordo bereliler, jandarma ve polis özel harekat timlerinin katıldığı operasyonlar düzenlenmeye başlandı. Operasyonlarda teröristlerce yaklaşık 300 hendek ve bomba tuzaklanan barikatlar imha edildi.

Genelkurmay Başkanlığı ilçede 271 PKK’lının etkisiz hale getirildiğini, toplam 359 el yapımı patlayıcının imha edildiğini açıkladı. Yetkililer, Sur’daki bütün evlere girildiğini ve operasyonel faaliyetlerin bugün saat 16.00’dan itibaren sona erdiğini belirterek, arama tarama faaliyetlerinin devam edeceğini ve sokağa çıkma yasağının da bir süre daha devam edeceğini belirtti.

Sur’un operasyonların sürdüğü bölgelerinden son 10 gün içinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 60 kişi tahliye tahliye edildi. Sur’da operasyonların tamamlanmasının ardından mahallerde 5 ayrı güvenlik noktası ve karakol oluşturulacak.

Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde 6-7 Eylül 1 gün, 13-14 Eylül 1 gün, 10-12 Ekim 2 gün, 28- 30 Kasım 2 gün, 2 Aralık- 10 Aralık 8 gün, 11 Aralık’tan bugüne 6 mahallede halen devam ediyor.

71 ŞEHİT VAR

Bu sürede yapılan operasyonlarda aralarında 2 yüzbaşı ve teğmenin de bulunduğu 53 asker ile 17 polis ve 1 korucu olmak üzere toplam 71 güvenlik görevlisi şehit oldu.

2 Aralık tarihinden bu yana ilçedeki operasyonlarda 392’si asker 128’i polis, 3’ü korucu olmak üzere toplam 523 güvenlik mensubu yaralandı. Operasyonlar sırasında 17’si çocuk toplam 74 de sivil yaralandı.

Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, (DHA)