07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Dışişleri’nden Fransa’nın tarihi kararıyla ilgili açıklama

Dışişleri’nden Fransa’nın tarihi kararıyla ilgili açıklama

DIŞİŞLERİ Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Fransa Anayasa Konseyi'nin Holokost'un inkarını cezalandıran ve 'Gayssot Yasası' olarak bilinen yasayla ilgili "1915 olaylarının Holokost ile bir tutulamayacağı bir kez daha tescil edilmiştir" dedi.

Fransa Anayasa Konseyi’nin Holokost’un inkarını cezalandıran ve ‘Gayssot Yasası’ olarak bilinen yasayla ilgili bir soruyu yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Fransa Anayasa Konseyi’nin kararından gerekli derslerin çıkarılacağını ümit ettiklerini söyledi.

“FRANSA ANAYASA KONSEYİ’NİN KARARI HUKUKİ KAZANIMI PEKİŞTİREN ÖNEMLİ BİR GELİŞME”
AİHM’in ‘Perinçek-İsviçre’ davasında verdiği kararı hatırlatan Bilgiç, 1915 olayları ile Holokost arasındaki tarihsel ve hukuki farklılıkların altının çizildiğini ifade etti. Fransa Anayasa Konseyi’nin kararını AİHM’de elde edilen hukuki kazanımı pekiştiren önemli bir gelişme olarak değerlendiren Dışişleri Sözcüsü Bilgiç, açıklamasında şunları kaydetti: “Fransa Anayasa Konseyi’nin, bir Fransız vatandaşının Holokost’un inkarını cezalandıran ‘Gayssot Yasası’nın iptali talebiyle yaptığı başvuruyla ilgili olarak 8 Ocak 2016 tarihinde açıkladığı ret kararıyla, 1915 olaylarının Holokost ile bir tutulamayacağı bir kez daha tescil edilmiştir. Konsey, 1915 olayları ile Holokost arasında benzerlik bulunduğu ve Holokost’un inkarı cezalandırılırken 1915 olayları açısından bu yönde bir düzenleme olmamasının eşitlik ve ayrımcılık yasağı ilkelerine aykırı olduğu yönündeki iddialara itibar etmemiştir. Fransa Anayasa Konseyi’nin bu konuda hukuku ve ifade özgürlüğünü esas alan yaklaşımı herkesçe malumdur. Konsey’in 1915 olaylarına ilişkin soykırım iddiasının sorgulanmasının cezai yaptırıma tabi tutulması amacıyla hazırlanan bir yasa tasarısını 2012 yılında iptal ettiği hatırlanacaktır. Konsey sözkonusu yeni kararıyla, tarihin ve hukukun siyasi amaçlarla istismarına yine karşı durmuştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de ‘Perinçek-İsviçre’ davasında 1915 olaylarını meşru bir tartışma konusu olarak tanımlayıp ifade özgürlüğünün koruması altında olduğuna karar verdiği ve 1915 olayları ile Holokost arasındaki tarihsel ve hukuki farklılıkların altını çizdiği hatırlanacaktır. Fransa Anayasa Konseyi’nin kararını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde elde edilen hukuki kazanımı pekiştiren önemli bir gelişme olarak görüyor ve karardan gerekli derslerin çıkarılacağını ümit ediyoruz”

Bahar DEMİREL / ANKARA, (DHA)