07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Davutoğlu: Ben öğrettim de birazcık

Davutoğlu: Ben öğrettim de birazcık

Başbakan Davutoğlu, partisinin Afyonkarahisar'da gerçekleştirdiği 24. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın kapanış konuşmasının ardından, toplantının gerçekleştiği NG Hotel Afyon'dan ayrılmadan önce gazetecileri otelin dışında çalıştıkları yerde ziyaret etti.

Başbakan, otelden ayrılırken makam aracını basın merkezinin oluşturulduğu yerde durdurdu ve eşi Sare Davutoğlu’yla gazetecilerin konuğu oldu.

Basın merkezine korumaların eşliğinde giren Başbakan Davutoğlu, yanındakilere “Sare Hanım kaynadı herhalde” dedi ve eşinin de çağrılmasını istedi. Ardından bir bardak çay isteyen Davutoğlu, kamp boyunca gazetecilerin çalıştığı masaya oturdu ve basın mensuplarıyla sohbet etti. Bir ara gazetecilerin birbirine uzatıp masaya oluşturulmaya çalışılan mikrofon düzenine de yardım eden Davutoğlu, “Hep soruları siz soruyorsunuz, şimdi ben soracağım” dedi ve gazetecilerin Afyonkarahisar’ı nasıl bulduklarını öğrenmek istedi.

Bu soruya gelen “Muhteşem” cevabına eşinin anne tarafından Afyonkarahisarlı olmasına göndermede bulunan Davutoğlu, “Sare hanım var diye demiyorsunuz değil mi?” diye karşılık verdi. Kampı takip eden gazetecilere Afyonkarahisar’ın yöresel lezzetleri kaymak, sucuk ve lokum ikram edilmesi talimatını veren Başbakan Davutoğlu, “Lokum iyidir de kaymak özeldir” dedi.

BAŞBAKANIN YEMEK ANISI

Afyonkarahisar’ın lezzetlerinden devam eden sohbette Sare Davutoğlu, Afyonkarahisar’ın kendine has bir mutfağı olduğunu anlatırken Başbakan Davutoğlu, yeni damatken yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Afyon’un mutfağını, ıstırabını ben çektim. Evlendikten son el öpmeye geliniyor. Geldik ancak kaç gün kaldıysak bir evde ağırlandık. Burada adet, el öpmeye gelen damada 20’ye yakın çeşit yemek çıkarırlar. Ve hepsini yiyeceksiniz. Bir damadın göreceği ilk sınav. Yemeğin yarısında birden sırtımda bir darbe hissettim. Bütün sofrada oturuluyor. Güya yemeğin oturması ve devamının yenilebilmesi için bir de sırta vuruyorlar. Son derece lezzetli bir Afyon mutfağı vardır. Sare hanım da gayet iyi yapar. Afyon yemeklerinden daha iyisini, Konya yemeklerini yapar. Ben öğrettim de birazcık.”

‘BEN SORACAKTIM SİZ SORMAYA BAŞLADINIZ’

Başbakan Davutoğlu ve eşi “Tuzlu kahve de var mıydı?” sorusuna gülerek karşılık verirken “Bizim hayatımızda yemeğimizdeki tuz dışında hiçbir tuzlu şey olmadı” dedi, ancak bir anda kendisinin soruları cevapladığını fark edince “Ben soracaktım siz sormaya başladınız” diyerek espri yaptı ve ardından ikinci sorusunu sordu. Gazetecilere Afyonkarahisar’ın en meşhur türküsünü soran Davutoğlu, yanıt alamayınca kendisi cevapladı, “Karahisar Kalesi” dedi.

Gazeteciliğin heyecanlı, adrenalini yüksek bir meslek olduğunu, bu nedenle uzun yıllardır tanıdığı gazetecilerin hala yaşlanmadığını anlatan Başbakan Davutoğlu, gazetecilere “İyi haber aldınız mı?” diye sordu. Olumsuz yanıtlara “Çünkü uyarmıştık” diye karşılık veren Başbakan Davutoğlu, basın mensuplarının gelecek kamplarda içeri alınmaları yönündeki talebine olumlu yaklaştı. Davutoğlu, “Bir dahaki sefere gelin. ‘Basınla istişare’ diye bir bölüm açayım. Ne derdiniz, Ak Parti politikaları konusunda ne derdiniz?” diyerek, 3’üncü sorusunu yöneltti. Ancak gazetecilerin yeniden sorular sormaya başlaması üzerine araya giren Sare Davutoğlu, “Arkadalar çok iyi gazeteci, soru sorma girişimlerini püskürtmeyi başarıyor” dedi.

Gazeteciler gündemi terör sorununun oluşturduğunu belirtmesi üzerine Davutoğlu, “Hükümet olmamız hasebiyle bu yük bizim omuzlarımızda ama terörle mücadele herkesin ortak meselesi” dedi.

Ak Parti kamplarının Afyonkarahisar’da devam edip etmeyeceğine yönelik bir soruya Davutoğlu, kentin özel bir yer olduğunu belirterek karşılık verdi, “Erzurum’dan bir davet geldi. Ama Afyon’un İstiklal Harbi rolü dolayısıyla sembolik önemi var. Ak Parti ilk istişaresini burada yaptı. Benim için de ayrı bir önemi var” diye konuştu.

Bu arada korumaların gazetecilere teşekkür etmesi üzerine araya giden Başbakan Davutoğlu, “Ben teşekkür edeceğim. Memnunum hayatımdan, bak çay içiyorum” dedi. Bu arada Başbakan Davutoğlu ve eşine ikram edilen çaydan koruma ekibinin numune alması dikkati çekti.

Gazetecilerin mesleğe ilişkin püf noktalarını anlatmasıyla devam eden sohbette Başbakan Davutoğlu, 2004 yılında Suriye’de başdanışman olarak katıldığı bir görüşmeye ilişkin anısını da paylaştı. O dönem yine başdanışman olan Nabi Avcı’yla birlikte gerçekleştirdikleri görüşmelerde Süleyman Şah Türbesi’nin tamirine ilişkin bir protokolün imzalandığını, ancak içeriği bilmeyen gazetecilerde bir merakın oluştuğunu anlattı. Gazetecilerin bu meraklarını “Süleyman Şah’la ilgili bir kriz çıkmış” diyerek dile getirdiğini anlatan Davutoğlu, kendisinin ise bu soruya “Süleyman Şah nedir?” diye karşılık verdiğini, ancak çok da doyurucu yanıtlar alamadığını aktardı.

Bu arada çayını da yudumlayarak konuşmasına devam eden Davutoğlu, yaklaşık 15 dakikalık sohbetin ardından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı ve “Hep güzel haberler vermenizi temenni ediyorum” diyerek otelden ayrıldı.

Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, kentten ayrılmadan önce Afyonkarahisar Asri Mezarlığı’nda eşinin annesi Refia Hanım’ın mezarını ziyaret etti. Oradan partisinin il başkanlığına da uğrayan Davutoğlu, kısa bir ziyaretin ardından askeri havalimanından Ankara’ya uçtu.

Emre BAYLAN – Mehmet KILIÇASLAN / ANTALYA (DHA)