07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Damla’dan iyi haber var

Damla’dan iyi haber var

DENİZLİ'de doğuştan kasları gelişmediği için yaşıtları gibi koşup, oynayamadığı için gözyaşı döken ilkokul öğrencisi, 10 yaşındaki Damla Özyurt'un, hayallerine kavuşmasına az kaldı. Hayırsever bir avukatın desteğiyle ameliyat olup, fizik tedavilere başlayan Damla, yürümeye başladı. Tamamen yürümeye başladığı zaman ilk yapacağı şeyin ip atlamak ve halk oyunları oynamak olduğunu belirten Damla, "Ameliyatımı yaptıran avukat amcamı da ziyaret edeceğim. Beni görünce çok sevineceğini biliyorum" dedi.

Adalet Mahallesi’ndeki Fatih İlkokulu 4’üncü Sınıf Öğrencisi Damla Özyurt, prematüre olarak dünyaya geldiği için 2 ayı aşkın süre kuvözde kaldı. Bu süre içinde (serebral talsi) beyin felci geçiren Damla’nın kasları yeteri kadar gelişemedi. Yüzde 86 engelli olan Damla, 8 yıl boyunca fizik tedavi gördü ancak kasları gelişmediği için yaşıtları gibi koşup, oynamak bir tarafa yürümesi bile mümkün olmadı. Anne Rabia Özyurt (38), Damla’yı evlerine yaklaşık 1 kilometre mesafedeki okuluna her gün bebek arabasıyla ya da sırtında götürüp, getirdi.

Geçen yıl Nisan ayında evinde DHA’ya “Arkadaşlarım gibi ip atlayıp, halk oyunları oynamak istiyorum” diyerek hıçkıra hıçkıra ağlayan Damla ise, “Tenefüslerde bütün çocuklar dışarı çıkıyor. Artık, sınıfta yalnız kalmak istemiyorum. Onlar gibi koşup, oynayabilmek benim de hakkım. Ben de çocukluğumu yaşayıp, babam ve annemle gezip, eğlenebilmek istiyorum. Bu durumum nedeniyle annemin ve benim gözyaşları hiç eksik olmuyor. Bir gün yürüyebileceğim umuduyla yaşıyorum” demişti.

Haberlerde Damla’nın hıçkırık ve gözyaşlarını görenler kayıtsız kalmadı. Damla’nın ailesine yardım yağarken, İstanbul’dan isminin açıklanmasını istemeyen bir avukat, 12 bin lira olan masrafını karşılayıp, onu ameliyat ettirdi. Ameliyatı başarılı geçen Damla, fizik tedavi sürecine başladı. Tedavi sonrası desteksiz yürümeye başlayan ve küçük adımlar atmaya başlayan Damla, evde bazı küçük işlerini artık kendisi yapabiliyor. Annesi Rabia Özyurt ile birlikte okula gidiyor, gezebiliyor.

“HALK OYUNLARI OYNAYIP, İP ATLAYACAĞIM”

Fizik tedavi süreci devam eden Damla Özyurt, tamamen yürümeye başladığında ip atlayacağını ve halk oyunları oynamak istediğini belirterek, şöyle dedi:

“Yürümeye başladım, evde koridorda yavaş yavaş yürüyorum. Artık okula annem götürmüyor. Kendimi gidebiliyorum bu çok güzel. Okulda arkadaşlarımla oynamaya başladım. Tamamen iyileştiğimde, ilk yapacağım şey, halk oyunları oynamak ve ip atlamak. Sonrasına bakarız belki futbol oynarım. Büyüyünce hedefim avukat olmak. Bu olmazsa da gazeteci veya manken olmak istiyorum. Ben de ameliyatımı yaptıran avukat amcam gibi çocuklara yardım etmek istiyorum. Tamamen yürümeye başladığımda onun yanına gidip, kendisine teşekkür edeceğim. Beni görünce çok sevineceğini biliyorum.”

“UMUTSUZ OLDUĞUMUZ SIRADA KARŞIMIZA ÇIKTI, KAPILARI AÇTI”

Anne Rabia Özyurt ise, Damla’nın durumunun beklediklerinden daha iyi olduğunu söyledi. Anne Özyurt, şöyle konştu:

“Ameliyat başarılı geçti. Yardımcı olan avukata çok teşekkür ediyoruz. Umutsuz olduğumuz sırada karşımıza çıktı, kapıları açtı. Ameliyat ettirdi, halen Damla’yı sürekli arayıp, soruyor. İhtiyacımız olan para toplandıktan sonra yardımları kabul etmedik. Askerler ve öğrencilere de arayıp, yardım etmek istediler, kabul etmedim. Gelen yardım paralarını da fizik tedavi de kullanıyoruz. Artık ağlamıyoruz, gülüyoruz.”

“YÜRÜYEBİLMESİNİ SIK TEDAVİ GÖRMÜŞ OLMASINA BAĞLI”

Fizyoterapist Filiz Tutam Sarpdağ, Damla’nın geçirdiği kas uzatma ameliyatı sonrası uygulanan yoğun tedavi programı ile birlikte uzun süre ayakta durabildiğini ve kısa mesafede bağımsız adım atabildiğini belirterek, “Ev içi aktivitelerini de kendi başına yerine getirebiliyor. Damla’nın kısa bir sürede bu kadar ilerlemiş olmasını sık tedavi görebilmiş olmasına borçluyuz. Bu yoğunlukta devam ederse 1 yıl içinde yaşamını daha bağımsız sürdürmesini bekliyoruz. Bu süreçte uyguladığımız tedavi yöntemleri, ılık su banyoları, kas kuvvetlendirme egzersizleri, theraband egzersizleri, duyu bütünleme terapisi ve pozisyonlar” dedi.

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)