07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » CHP’li Özel: Başkan Genel Başkanımız olacaksa da biz bunu reddederiz

CHP’li Özel: Başkan Genel Başkanımız olacaksa da biz bunu reddederiz

CHP Grup Başkanvekili, Manisa Milletvekili Özgür Özel, 'Başkanlık Sistemi'ne parti olarak karşı olduklarını söyledi. Özel, "CHP, 'Başkanlık Sistemi'ne kişilerden bağımsız olarak karşıdır. Doğru bulmadığı için karşıdır. Başkan bizim Genel Başkanımız olacaksa da yarın bunu bizim önümüze koyup teklif etseler de biz bunu reddederiz" dedi.

CHP Manisa İl Başkanlığı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için Taş Fabrika’da, yerel ve ulusal basın temsilcilerine kahvaltı düzenledi. CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, CHP Manisa İl Başkanı Halil Tokul, ilçe başkanları ve partililer etkinliğe katıldı. CHP’li Özel, etkinlikte gündeme dair konularda çeşitli açıklamalar yaptı.

Basın mensuplarının sendikasız ve iş güvencesi olmayan ortamlarda çalıştığını söyleyen CHP’li Özel, “Gazetecilerin iş güvencesi yok. Basında sendika, aynı zamanda halkın haber alma özgürlüğünün de savunulması demektir. Sendikalaşma medya patronlarının siyasi iktidarın baskısından korunma aracıdır aynı zamanda. Çünkü onların üzerine gelebilecek her türlü baskıda arkasında güçlü bir meslek örgütü yaşadıkları baskılardan uzak tutar. Ama şuanda sendikasızlaştırılmış bir ve iş güvencesi olmayan basın emekçileri gece-gündüz çalışıyorlar” dedi.

’12 EYLÜL ANAYASASI BİR DARBE ANAYASASI’DIR’

Anayasa değişikliği konusuna değinen Özel, TBMM’de bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun oluşturulduğunu belirterek, “Anayasa yapma bütünleşik bir iştir. Anayasa yapma sadece parlamentonun da bir işi değildir. Parlamento dışı muhalefetin, sivil toplum örgütlerin, sosyal tarafların ve toplumdaki tüm katmanların temsilcilerinin katkı vermesi gereken bir iştir Anayasa. Bugün 12 Eylül Anayasası ile yönetildiğimiz için utanç duyuyoruz. 12 Eylül Anayasası bir darbe Anayasası’dır. Hem kişisel hak ve özürlükler, hem kamu düzeni açısından son derece zafiyetler içeren bir Anayasa’dır. Pek çok değişikliğe uğramış olmasına rağmen, AKP iktidarı döneminde ciddi bir tahribata da uğradı. Bugün için parlamenter sistemin teminatı olan Anayasa’daki en önemli ilke kuvvetler ayrılığı ilkesidir. Bugün bu ayaklar altında. Yasama, yargı ve yürütmenin birbirinin işine karışamadığı, müdahale edemediği bir sistem yerine; hepsinin birbirinin işine karıştığı yargının baskı altında tutulduğu, özellikle Anayasa’nın temel hükümlerinden birisi olan yargıç teminatının ayaklar altında olduğu bir süreci yaşıyoruz” diye konuştu.

ANAYASA İÇİN HERKES MASADAYDI VE SADECE İKTİDAR YOKTU

TBMM’de oluşturulacak Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda başkanlık sistemini asla görüşmeyeceklerini, bunun ön şartları olduğunu dile getiren Özel, “Geçen sefer kurulan anayasa masası 3 yılın sonunda 15-18 ve 25 Aralık 2004 tarihinde iktidar partisinin o toplantıya katılmaması sonucu CHP, MHP ve HDP’nin tuttuğu ortak tutanaklar sonucunda masa dağılmıştı. Herkes masadaydı ve sadece iktidar yoktu. Çünkü başkanlık sistemi istiyorlardı. Muhalefet partilerinin hepsinin karşı çıktığı için AKP masayı devirmişti. Bugün tekrar bir Anayasa masası kuruluyor. Çok net olarak söylüyoruz, başkanlık sistemini dayatacaklarsa o masayı kurmasınlar. Çünkü ilk günden o masa devrilir. Ancak başkanlık sistemini konuşmayıp, ülkenin huzuru, refahı ve yarınları için iyi bir şeyler yapacaklarsa biz o masanın en daimi ve devamlı üyeleri olmaya, ciddi katkılar sunmaya devam edeceğiz. Dünyada özgürlükçü Anayasaları CHP’nin siyasi akrabaları kazandırıyor ülkelerine. CHP bu konuda üzerine düşen sorumluluğu biliyor. Ama başkanlık sistemi gibi ülkeyi ileriye değil, geriye götürecek, tek adam rejimini yasal hale getirecek, parlamenter sistemden bir diktatör doğuracak bir sistemi asla kabul etmiyoruz” dedi.

HİTLER’Lİ BENZETMEYE YORUM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir süre önce Başkanlık Sistemi’ni ile ilgili konuşurken verdiği örneği hatırlatan CHP’li Özel, “Sayın Cumhurbaşkanı geçtiğimiz dönemde şu ifadeyi kullanmıştı. ‘Parlamenter sistem Hitleri doğurdu. Ben onu eleştirmek için söylemiştim’ demişti. Esas sıkıntı bu, parlamenter sistemin Hitleri doğurmasına izin veren Almanya, Türkiye’yi ve dünyayı büyük bir faciaya götürdü. Eğer biz Türkiye’de parlamenter sistemin bir diktatör doğurmasına, mevcut diktatörün durumunu anayasallaştırmasına izin verirsek; ikinci bir Hitler gibi dünyayı tehdit eden, önce içinde bulunduğumuz coğrafyayı, Orta Doğu’yu ve ardından tüm dünyayı tehdit eden bir kutuplaştırıcı, ötekileştirici, tekçi anlayışı Türkiye’nin başına getirmiş oluruz. Türkiye rengarenk, bütün inançlarıyla gökkuşağı gibi farklı mezheplerden ve inançlardan insanlar yaşıyor. Bu bizim zenginliğimiz ve gücümüz. Bu insanlarla birlikte üniter sistem içinde, bugünkü parlamenter sistem içinde, anayasa eksiklerini ortadan kaldırarak gelecek yüzyılları birlikte kucaklayacak yarınları inşa etmemiz mümkün. Ama ‘herkes benim gibi olsun, benim gibi olmayanı ötekileştireyim’ derseniz Türkiye’ye iyilik yapmış olmazsınız” diye konuştu.

‘TEKLİF EDERLERSE REDDEDERİZ’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da başkanlık teklif edildiği takdirde reddeceklerini belirten Özel, “CHP, ‘Başkanlık Sistemi’ne kişilerden bağımsız olarak karşıdır. Doğru bulmadığı için karşıdır. Başkan bizim Genel Başkanımız olacaksa da, yarın bunu bizim önümüze koyup teklif etseler de biz bunu reddederiz. Biz başkanlık sistemini doğru olmadığını söylüyoruz” dedi.

İlker KILIÇASLAN/MANİSA, (DHA)