07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Bu ilimizdeki araç sayısı dünya ortalamasının üzerinde!

Bu ilimizdeki araç sayısı dünya ortalamasının üzerinde!

GÖLLER Bölgesi Teknokenti Genel Müdürü, Şehir ve Bölge Plancısı Doç. Dr. Erkan Polat, dünyada kişi başına düşen araç sayısı ortalamasının 4.1 olduğunu belirterek, "Bu oran Isparta'da 2.7'dir. Sadece Türkiye değil dünya ortalamasının bile üzerinde bir rakam" dedi.

Araç yoğunluğunun fazlalığı nedeniyle ulaşımı sağlayan ana arterlerin artık var olan trafiği taşıyamayacak duruma geldiğini aktaran Doç. Dr. Polat, “Ulaşım master planı mutlaka çıkarılması gerekiyor. Isparta’da 150 bin civarında bir araç sayısı var. Dünyada kişi başına düşen araç sayısı 4.1 ortalamasında iken bu oran Isparta’da 2.7 şeklinde. Dünya ortalamasının bile üstünde. Çok ciddi bir durum bu. Neredeyse 2 kişiye bir araba düşüyor diyebiliriz. Bu bize yol kapasitesinin yetersiz gelmeye başladığını da gösteriyor. Isparta 1960’ların yapısını anımsatacak şekilde dar kalmış” diye konuştu.

‘ULAŞIM MASTER PLANI ŞART’

Isparta’daki ulaşım sorununa çözüm olarak toplu taşıma araçlarını gösteren Doç. Dr. Erkan Polat, var olan otobüslerden ziyade alternatif bir toplu taşımaya ihtiyaç olduğuna dikkati çekti. Doç. Dr. Polat, şöyle dedi:

“Isparta’nın henüz bir ulaşım master planı yok. Acil eylem planlarıyla birlikte bir master planı yapılmalı. Bu çözüm tek başına taşıt ağırlıklı değil biraz daha toplu taşıma sistemleri ile birlikte düşünülmeli. Tramvay, hafif raylı sistemler, askılı sistemler var bunlar denenebilir. Isparta için toplu taşıma gerekli. Öğrenciler de ciddi anlamda sıkıntı duyuyor. Otobüs artık taşıyamıyor. Toplu taşımada alternatifler olsa bu sorun biraz daha hafifler. Ulaşım master olmadan bu şehrin ulaşım sorunu çözülmez.”

Mehmet ERÇAKIR / ISPARTA (DHA)