Türkiye ve dünyada yaygınlaşan botoks uygulamasının gün geçtikçe arttığı ortaya çıktı. Ancak tedavi amaçlı da kullanılan botoks uygulaması birçok tartışmayı da beraberinde getiriyor.
Botoks uygulandığı kas dokusunda sinirleri bloke ederek, kasın kasılmasını engeller. Sinir uçlarından nörotransmitterin salınımını engeller. Böylece uygulandığı bölgede cilt dokusu düzgün ve kırışıksız olur.
Botoks uygulamak kolay bir işlemdir ve ağrı yok denecek kadar azdır. Uygulamasından sonra hafif şişlik ve kızarıklıkla karşılaşılabilinir. Kaslar üzerine etkisi 4- 8 ay boyunca devam eder. Daha sonra tekrarlanması gerekebilir.
Günümüzde genellikle Botoksun kozmetik amaçlı yüzdeki mimik çizgilerinin yumuşatılması için kullanılır. Botoks günümüzde tıp ve diş hekimliği dünyasında tedavi amaçlı da kullanılıyor.
Diş hekimliği pratiğinde tedavi amaçlı olarak “temporomandibuler eklem = çene eklemi tedavisinde, çiğneme kaslarının asimetrik gelişiminin tedavisinde, gummy smile = görünen diş eti estetiğinin düzenlenmesinde, bruksizm = diş gıcırdatma tedavisinde, trigeminal nevralji, tik ve tremor gibi bozukluklarin tedavisinde, çesitli spastik bozukluklarda, aşırı terleme ve bazı nörolojik hastaliklar gibi” kullanılmaktadır.
Botoks 18 yaş üstü bireylerde ve hekim endikasyonuna göre ihtiyaç duyulduğu zaman, estetik amaçlı ya da tedavi amaçlı yapılabilir. Botoks sadece enjekte edildiği kasın kasılmasını geçici süre olarak engeller. Felç eder bilgisi tamamıyla yanlış kullanılmaktadır.
Piyasada satışa sunulan ucuz botokslar vardır. Bunlar steril olmayan koşullarda izinsiz üretilmiştir. Denetimi olmayan ve bu konuda uzman olmayan kişiler tarafından hastalara uygulanmaktadır. Bu konuda hekimlerin ve hastaların dikkatli olması gerekir. Botoks yüz dolgusu değildir. Dolasıyla yüzü şişirmez. Mimik çizgilerini yumuşatır.