07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » BM’den Suriye rejimi kuşatmasındaki kentlere yardım

BM’den Suriye rejimi kuşatmasındaki kentlere yardım

BİRLEŞMİŞ Milletler Özel Suriye Temsilcisi Mistura'nın danışmanı ve Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, Birleşmiş Milletler'de düzenlediği basın toplantısında, Esad rejiminin kuşatması altındaki Dereyya ve Duma'ya insani yardım ulaştırılması konusunda psikolojik engelin aşıldığını ve bu konuda ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Yardım konvoyu, Humus kırsalındaki Waer’e, Halep’in kuzeyinde bulunan Afrin’deki 50 bin kişiye ve Başkent Şam’ın kırsalındaki Kafr Batne’de yaşayan 25 bin kişiye yardım götürmek için hazır bekliyor. Abluka altında olan ve yine Şam’ın kırsalında bulunan Arbin ve Zamalka’ya da önümüzdeki günlerde insani yardımı ulaştırmayı umut ettiklerini belirten Egeland, “Kuşatma altındaki Dereyya ve Duma’ya insani yardım gönderebilmek, bizleri memnun etti” ifadesini kullandı.

Kuşatma altındaki 18 bölgede 600 bin civarında insanın yaşadığına dikkat çeken Egeland, şimdiye kadar söz konusu kuşatmaların hiçbirinin kaldırılmadığını belirtti. Egeland, “Afrin ve Kafr Barta’ya ulaşılırsa kuşatma altındaki 18 bölgeden 16 sına yardım götürülmüş olacak. Halep’teki 48 saatlik ateşkesi olumlu karşılıyoruz ancak daha fazlasına ihtiyacımız var, yardım göndermek için bugün erişimimiz var fakat yarın olmayabilir” diye konuştu.

Zafer ATAMER / CENEVRE BM (DHA)