07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Binali Yıldırım: Sekiz milyon HGS etiketi içinde…

Binali Yıldırım: Sekiz milyon HGS etiketi içinde…

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, basın mensupları ile kahvaltıda bir araya gelerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İstanbul’da köprülerden geçen araç sayısının azalması ve HGS cezalarına ilişkin Yıldırım bazı HGS etiketlerinin hatalı imal edildiğini belirterek, PTT’nin eksi bakiye ile de vatandaşların otoyol ve köprülerden geçiş yapabileceğini belirtti. Rusya ile olan vize sorununa ilişkin Yıldırım, “Rusya’nın hava yollarının uçuş ekibine uyguladığı iş uluslararası havacılık kurallarına aykırı. Amacımız Rusya ile olan krize misilleme yapmak değil uygulamanın yanlışlığını derhal hatırlatacağız. Amacımız ilişkilerimizi normalleştirmek. Krizler gelir geçer dostluklar bakidir. Sorunu çözeceğiz” dedi.

Binali Yıldırım, “Bu HGS şikayetleri doğru. Son günlerde gündem oldu. Nedeni 2014 yılına ait hatalı kayıtlar. Yolda, otoyolda geçerken okuyucular sizin plakanızı değerlendiriyor. Eğer paranız varsa bu geçiş normal olarak kabul ediliyor. Eğer paranız yoksa bunun on katına kadar ceza alabiliyorsunuz. Bir ceza da hiç bir şekilde HGS OGS’niz olmuyor. Yine on kat. Bazen de yanlış okumalar oluyor. Ben geçmedim diyor vatandaş. Biz de merak ettik. Şu ortaya çıktı. Hatalı plaka uygulamaları. Normalde plakalar altta klipsileri var, plakaların yazılı olduğu asıl plakalar koyuluyor. Plakada mesela sıfırın içine vida koyuluyor. Bu da sekiz gibi okunuyor ve de ilgisiz bir vatandaşın plakasına ceza kesiliyor. Bu hataların bedelini vatandaşa ödetmiyoruz. Vatandaş haklı. Biz de bunu ciddi olarak araştırdık. Vidalar harflerin rakamların üzerine gelince hatalı. Bunlar düzelecek” ifadelerini kullandı.

“PTT’DE DE BUNDAN SONRA GEREKLİ KURULUŞLARLA KONUŞUP EKSİ BAKİYE UYGULAMASI BAŞLAYACAK”

Yıldırım, “Niye HGS varken OGS de yaptık. OGS hem cihazı çok pahalı hem de süresi var. Belirli bir süre sonra değiştirmek gerekiyor. Bir de işlemleri çok fazla. Vatandaşın bir günü böyle geçiyordu. Daha basit bir sistem olsun dedik HGS’yi devreye soktuk. Şu anda 8 milyon HGS var 2 milyon OGS var. Zaman içinde hepsi dönecek, hepsi HGS olacak. İki işlem yapacağız. HGS’lerden sorumlu kuruluş PTT. PTT kredikartı veremediği için posta çeki hesabı veriyor. Kredi kartında eksi hesap olduğunda parası olmasa da geçiyor ama diğerinde parası bitince ceza alıyor. PTT’de de bundan sonra gerekli kuruluşlarla konuşup eksi bakiye uygulaması başlayacak. Böylece ceza almayacak vatandaşlar” diye konuştu.

“SEKİZ MİLYON HGS ETİKETİ İÇİNDE BİR KISMI İMALATTAN BOZUK ÇIKIYOR”

Yıldırım, “Sekiz milyon HGS etiketi içinde bir kısmı imalattan bozuk çıkıyor. Maalesef vatandaş takıyor ama o etiket görevini yapmıyor. Bu şekilde etikete sahip olanların etiketleri yenilecek. Mağduriyetler giderilecek. Tepeden okuyucuların görebileceği ön camdaki yer belli. Doğru noktaya yerleşme okuma da yapmıyor. Kaçak geçiş muamelesi yapılıyor. Aslında etiketlerin nasıl kullanılacağı belli ama biraz daha tanıtmaya yönelik çalışma herhalde gerekli” açıklamasında bulundu.

“CEZA BİLDİRİMLERİ GECİKMEYECEK HER CEZA SMS İLE BİLDİRİLECEK”

Yıldırım, “Şu anda geçerli olan rakamlar 2014 yılı. Cezaların bu kadar yüksek olması, 2015 yılındaki yeni düzenlemelerin devreye girmemiş olmasından. 2015 yılındaki düzenlemelerin geriye yönelik yapılmasına yönelik çalışma meclise taşınacak. Cezalarla ilgili bildirimler gecikmeyecek. Her ceza SMS ile bildirilecek. On gün içinde cezaya itiraz yapılırsa, ceza uygulanmayacak. On günden sonra ceza uygulanabilecek. Herkese üç ayda bir ceza bildirimleri yapılacak” ifadelerini kullandı.

ANKARA (DHA)