07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ‘Batı ülkeleri çok konuşup az iş yapıyor’

‘Batı ülkeleri çok konuşup az iş yapıyor’

İÇİŞLERİ Bakanı Efkan Ala, terör konusuna dikkat çekip, DEAŞ ile mücadelede 124 ülkeden 35 bin 970 kişiye giriş yasağı koyulduğunu belirterek, "Biz, bize düşeni yapıyoruz. Ama AB, Batı ülkeleri burada bir yangın var, üzerlerine düşeni yapıyorlar mı? Çok konuşup az iş yapıyorlar" dedi.

İdareciler Günü nedeniyle Ankara’nın Gölbaşı İlçesi’ndeki Vali Galip Demirel Vilayetler Evi’nde bugün düzenlenen programa İçişleri Bakanı Efkan Ala, İçişleri Bakanlığı müsteşarları, milletvekilleri, kaymakamlar ve vali yardımcıları katıldı. Bakan Ala, katıldığı programda terörle mücadele konusuna dikkat çekip, DEAŞ ile mücadelede zaman zaman rakamlar verdiklerini belirtirken, “124 ülkeden 35 bin 970 kişiye giriş yasağı koymuşuz. Bu, istihbarat alışverişidir” dedi. Türkiyeyi, törerden beslenenlerin insifiyatine asla bırakmayacaklarını belirten Bakan Ala, “Bu yol, yol değildir. Yol yakınken bu yoldan dönün. Derhal kendinizi gözden geçirin, millete eziyet ezmekten vazgeçin. Terörle mücadele yapmaya devam edeceğiz. Biz zaten bunu yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Terörle mücadelede elimizden geleni ardımıza koymayacağız. Terörle mücadele terör bitene kadar devam edecek. Bir duraksamaya imkan vermeyeceğiz” dedi.

‘AB, BATI ÜLKELERİ ÇOK KONUŞUP, AZ İŞ YAPIYOR’

Sınır dışı edilen kişiler ve yakalananlar hakkında da açıklamada bulunan Bakan Ala, “DEAŞ’la mücadelede zaman zaman rakam veriyoruz. 124 ülkeden 35 bin 970 kişiye giriş yasağı koymuşuz. Bu istihbarat alışverişidir. Ama görüştüğümüzde o ülkenin içişleri bakanlarına, dışişleri bakanlarına şunu söylüyoruz. ‘Bizim 3 milyona yakın misafirimiz var, göç yolları üzerindeyiz, bir de siz işinizi yapın’ diye onları ayrıca ikaz ediyoruz. Yine 92 ülkeden 2 bin 896 kişiyi Türkiye’de yakalayıp sınır dışı ettik. Birçok alanda terörle mücadele de bizim gündemimizde. Sahil Güvenlik çok bilinmiyor. Orada da 2012’deki rakamlar dikkate alındığında 146 bine çıkmış. Yani 146 bin kişiyi biz yakaladık, onları getirdik, bizim merkezlerimiz var, bir kısmını geri gönderdik. Biz, bize düşeni yapıyoruz. Ama AB, batı ülkeleri burada bir yangın var, üzerlerine düşeni yapıyorlar mı? Çok konuşup az iş yapıyorlar” diye konuştu.

Türkiye’nin sorun çözme kapasitesini artırdığını da belirten Bakan Ala, “Eğer sorunları çözebiliyorsanız, çözüm kapasitenizi artırabiliyorsanız sorunların altında, problemlerin altında kalmazsanız. Türkiye o işi geçmiştir. Riskleri fırsata dönüştürebilecek kapasiteye ulaşmıştır. O fırsatları da çözüm kapasitesini artırarak milletimiz hizmete dönüştürecektir. Bu yolda devam edeceğiz” dedi.

‘YOL YAKINKEN GERİ DÖNÜN’

Terör örgütü üyelerine seslenen Bakan Ala, “Bu gidişat gidişat değil, bu yol yol değildir. Derhal kendinizi gözden geçirin ve millete eziyet etmekten vazgeçin, yol yakınken geri dönün” dedi. Güneydoğu’da devam eden terör operasyonlarına değinen Bakan Ala, “Silopi ile ilgili birkaç gün içinde netice alacağız. Yüzde 90’ların üzerine çıktı bu barikatların, hendeklerin temizlenmesi ve terörden arındırılması. Diğer iki ilçemizde Sur ve Cizre’de bir müddet daha devam ediyor ama hızlı mesafe alacağız” dedi.

‘DEVLET MERHAMETLİDİR’

Terörden zarar gören bölgelerde vatandaşların ihtiyaç ve sıkıntılarının giderilmesine yönelik gerekli çalışmaların yapıldığına vurgulayan Bakan Ala, teröre prim vererek, teröristin arkasında durarak alınacak bir mesafe olmadığını belirtti. Bakan Ala, “İnsanları sokağa, şiddete çağırıp sonra da ‘bakın neler oluyor’ diyerek fotoğraf göstermenin akılla izahı yoktur. Onu sokağa çağırırsan, eline silah verirsen devlet güçleri seyredecek mi? Bu toplum merhametlidir, devlet de merhametlidir ama merhametten maraz doğmasına asla izin vermez. O merhametini, o iyi niyetini kötüye kullananlara da haddini bildirir. Onun için 600 yıl bu coğrafyada dünyaya adalet ve insanlık götürdü” dedi.

‘BOMBALAR TUZAKLAR YOK EDİLECEK’

Sandıkta millet kime oy verirse onu iş başına getirdiğini hatırlatan Bakan Ala, “O rakamları daha yukarı çıkartman gerekmez mi? Bütün bunlar, hizmet ederseniz diye bu imkanlar veriliyor. Millete eziyet etmeye başladığınız anda bütün milleti karşınızda devletle birlikte bulursunuz. Hizmetin yerini eziyetin almasına asla fırsat vermeyiz. Oradan sağduyulu insanların evlerine el koyup oradan göç etmelerini sağlamak. Onlardan başka hiç kimsenin de barınmamasını sağlayacak, terör eylemlerine asla izin vermeyeceğiz. Bu anlayışı hak ettiği yere göndereceğiz. Böyle şey olmaz. Oralardan arındırılacak. Bu anlayışın yerleşmesine asla izin verilmez. Hendekler de arındırılacak, arındırılıyor da zaten. Barikatlar da kaldırılacak, bombalar da o tuzaklar da yok edilecek, ediliyor” diye konuştu. Ala, cenazeleri defnetmek için almayan belediyeleri de eleştirdi.

‘BAŞKANLIK SİSTEMİNİ TERCİH EDİYORUZ’

Bakan Ala, ülkenin darbe ürünü anayasadan kurtarılıp, uzlaşma ve mutabakatla, toplumun genel isteğiyle örtüşen bir yaklaşımla sivil ve ciddi bir anayasa düzenlemesinden bahsettiklerini belirerek, “Ülkeyi yöneten; aynı zamanda AK Parti’nin üyesi olarak tercihlerimizi ortaya koyuyoruz. Türkiye’de koalisyonlara ebediyen hayır diyecek, koalisyon ihtimalini dahi ortadan kaldıracak, istikrarını sağlayacak, demokratik biçimde yapılacak bir başkanlık sistemini tercih ediyoruz. Ama Türkiye bunları tartışıyor. Parlamenter sistemi, başkanlık sistemini, karma sitemi tartışıyor. Türkiye’nin en büyük kazanımı bunları tartışıyor olmasıdır” diye konuştu.

Programda Türk İdareciler Derneği tarafından yapılan değerlendirmede, Türkiye’deki kaymakam ve vali yardımcıları arasından farklı dallarda ödüle layık görülen kaymakam ve vali yardımcılarına ödülleri verildi.

Mehmet DEMİR/GÖLBAŞI(Ankara), (DHA)-