07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Balyoz mağduru Yarbay’a 827 bin lira tazminat

Balyoz mağduru Yarbay’a 827 bin lira tazminat

İSTANBUL'da 5 yıl önce 'Balyoz davası'nda tutuklanıp, 2 yıl 11 ay 26 gün tutuklu kaldıktan sonra, beraat eden bir çocuk babası Jandarma Kurmay Yarbay Oğuz Türksoyu, haksız tutuklamaya karşı açtığı maddi ve manevi tazminat davasında toplam 827 bin 176 lira 84 kuruş tazminat kazandı.

Eski 1’İNCİ Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın liderliğinde, askerlerin darbeye zemin hazırlamak için Balyoz Darbe Planı’nı hazırladıkları iddiasıyla, 24 Haziran 2011 yılında Jandarma Kurmay Yarbay Oğuz Türksoyu, tutuklanıp İstanbul Hasdal Askeri Ceza ve Tutukevi’ne gönderildi. 364 sanıkla birlikte İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Türksoyu, 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aralarında Türksoyu’nun da bulunduğu hükmü onanan 237 sanığın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru kabul edildi. Yeniden yargılanan Oğuz Türksoyu ve diğer sanıklar 31 Mart 2015 tarihinde beraat etti.

‘GENERAL OLMA YOLU KAPANMIŞTIR’

Oğuz Türksoyu’nun, avukatı Olgun Kemal Aksoy, müvekkilinin 2 yıl 11 ay 26 gün haksız yere tutuklu kaldığını belirtip, Maliye Hazinesi’nden 750 bin lirası manevi, 115 bin 231 lirası maddi toplam 865 bin 231 lira tazminat istemiyle İzmir 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. Avukat Aksoy dilekçesinde, haksız tutuklama nedeniyle müvekkilinin tüm aile ve iş hayatının altüst olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Kendisi terörle mücadelede sarf ettiği üstün gayret ve diğer başarılı çalışmaları nedeniyle toplam 74 taktirname almıştır. Bu haksız dava sonucunda yargılanmaya başlayınca, kıta komutanlığı yerine Bilecik Eğitim Tugayı’nın Kurmay Başkanlığı’na atanmıştır. Bu haksız dava nedeniyle general olma yolu da kapanmıştır. Kendisi halen Foça Er Eğitim Tugayı Kurmay Başkanlığı görevini yürütmektedir. Beraat etmiş olsa dahi, bir şekilde terör örgütü üyeliği suçlaması ile yargılanmış ve tutuklanmış bir subayın general olma ihtimali neredeyse kalmamış durumdadır. Mesleki açıdan yılların emek ve birikimini bir anda yok etmiştir. Maddi ve manevi toplam 865 bin 231 lira tazminatın verilmesini talep ediyoruz.”

AVUKATA DA 40 BİN LİRA VEKALET ÜCRETİ

İzmir 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 29 Aralık 2015 tarihinde yapılan duruşmaya Avukat Olgun Kemal Aksoy dışında kimse katılmadı. Cumhuriyet Savcısı Cihat Buldu mütalaasında, bilirkişi raporunda belirtilen maddi ve manevi tazminata hükmedilmesine karar verilmesini istedi. Erhan Atlı Başkanlığındaki mahkeme heyeti Oğuz Türksoyu’na yasal faizi hariç 77 bin 176 lira 84 kuruş maddi, 750 bin lira manevi toplam 827 bin 176 lira 84 kuruş tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkeme ayrıca hazineyi Türksoyu’nun avukatına 40 bin 507 lira 30 kuruş vekalet ücreti ödemesine karar verdi. Hazine avukatı kararı temyiz etti.

Balyoz davasının kumpas olduğu anlaşılınca mağdur olan askerler bir bir tazminat davaları açmaya başlamış, bir çoğu da açtıkları davalarda yüklü miktarda tazminat almaya hak kazanmştı.

Bahri KARATAŞ, İZMİR (DHA)