07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Balıkçılıktan sonra turizmde de kalkındıracak

Balıkçılıktan sonra turizmde de kalkındıracak

DEVLET Su İşleri (DSİ) tarafından son 6 yıl içerisinde Beydağ Sulama Barajı'na 215 bin yavru pullu sazan bırakılması bölgeyi balıkçılığın merkezi haline getirdi.

Baraj gölünde tur düzenlenmesi için bir tekne satın alınması ve yüzer iskele yapılması için bugün ihaleye çıkılacak. Baraj suyu altında kalan köylerde yaşayan vatandaşların ekonomilerini düzeltmek amacıyla, Beydağ’da balıkçılık ön plana çıkmaya başladı.

Beydağ Barajı Su Ürünleri Kooperatifi tarafından İzmir Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden 5 yıllığına kiralanan barajın avlak sahasında avlanan balıklar, kooperatif adına satılarak bölge halkının cebine para girmeye başladı. Haziran ayında başlayan ve 28 Şubat’a kadar devam edecek olan avlanma döneminde gölden haftada ortalama 150 kilogram balık tutularak kooperatife gelir sağlandı. Tutulan balıkların başta Aydın’ın Nazilli ilçesi olmak üzere birçok çevre ilçede satıldığı bildirildi.

İZKA’DAN 500 BİN LİRA DESTEK

32 üyesi bulunan Beydağ Barajı Sulama Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Saydam şu bilgileri paylaştı:

“Göle DSİ tarafından 2009 yılında 50 bin, 2014’te 55 bin, 2015 yılında da 110 bin pullu sazan yavru balığı atıldı. Burada amacımız, yeni bir üretim sektörü yaratmaktır. Beydağ’ı balıkçılığın en hareketli yeri haline getirmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Yöremiz 2008’ten bu yana göç verdi. Burada kalan dar gelirli ailelerin ekonomilerini güçlendirmek amacıyla kooperatifimizi kurarak, üreticimize maddi katkı sağlamak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmamız, verimli arazilerini kaybeden çiftçilerimize yeni bir sektör olarak geri dönecektir. ‘Beydağ’da alternatif gelişiyor’ adlı projemizi İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) kabul etti. Projemizde gezi teknesi alınması, yüzer iskele sistemleri kurulması konuları yer almaktadır. İZKA’dan projemize 500 bin liralık maddi destek geldi. Proje iştirakçimiz Amatör Sportif Olta Balıkçılık Federasyonu (ASOF) ile işbirliği yaparak, sportif olta balıkçılığı yarışmaları yapmayı hedefliyoruz. Burada hareketliliğimizi göstererek bölgenin ekonomisini canlandıracağız.”

BARAJ GÖLÜNDE TEKNE TURLARI

15 metre uzunluğunda tekne ve yüzer iskele için bugün ihaleye çıkacaklarını da belirten Saydam, “İki firmanın katılacağı ihale ile kooperatif yeni bir yatırıma sahip olacak. Balıkçılığın yanında, turizme hizmet amacıyla gölde gezi tekneleriyle turlar düzenlenerek, bölge halkının Beydağ’a akın etmesi sağlanacaktır. Bu da Beydağ’da turizm hamlesi olarak nitelendiriliyor” diye konuştu.

Yüksel BALCI / ÖDEMİŞ(İzmir), (DHA)