07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Balat ve Yeniköy’de denizden haç çıkarma töreni yapıldı

Balat ve Yeniköy’de denizden haç çıkarma töreni yapıldı

HAZRETİ İsa'nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıl dönümü nedeniyle Balat'taki Fener Rum Patrikhanesi'nde ve Yeniköy'deki Panayia Rum Ortodoks Kilisesi'nde ayin düzenlenip denizden haç çıkarma töreni yapıldı.

Fener Rum Patrikhanesi’ndeki ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti. Balat’taki Fener Rum Patrikhanesi’ne sabah saatlerinden itibaren gelmeye başlayan ziyaretçiler, Patrikhane’nin bahçesindeki Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen ayinde mum yakarak, dua etti. Ayinin ardından Bartholomeos, Haliç kıyısındaki haç atma törenine katıldı. Tören için Haliç’te Deniz Polisi’nin ve dalgıçların hazır bekletildiği görüldü. Bartholomeos’un haçı denize atmasıyla, teknede bekleyen gençler, Haliç’in buz gibi sularına atladı. Bu yıl haçı çıkaran Yunanistan’dan gelen Nikos Solis oldu.

“ÇOK MUTLUYUM, ÜŞÜMÜYORUM”

Haça ilk ulaşan 28 yaşındaki spor eğitmeni Nicos Solis, “Herkese, Müslümanlara, Ortodokslara mutluluklar ve aydınlık günler diliyorum. Herkese sağlıklı bir yıl diliyorum, gelecek yıl yine buradayım” dedi. Solis, ‘üşüyor musun?’ şeklindeki soruya ise “Üşümüyorum, hava çok güzel, su da çok soğuk değil. Çok mutluyum, üşümüyorum” diye yanıt verdi.

YENİKÖY’DE DENİZDEN ‘HAÇ ÇIKARMA TÖRENİ

Yeniköy’deki Panayia Rum Ortodoks Kilisesi’nde Boğaz Kiliseleri Metropoliti İrineos’un yönetiminde ayin yapıldı. Ayine katılan ziyaretçiler mum yaktı, dua etti. Ayinin ardından Metropolit İrineos, haç çıkarmak için denize atlayacaklarla ve ayine katılanlar ile birlikte yürüyerek Yeniköy’deki Sait Halim Paşa Yalısı’nın önündeki sahile geldi.

HAÇ ÇIKARMAK İÇİN DENİZE ATLADILAR

Boğazın soğuk sularındaki ‘haç çıkarma’ya 3 kişi katıldı. Haç çıkarmaya talip olan 3 genç bir tekneye binerek boğaza açıldı.Yapılan duaların ardından Metropolit İrineos elindeki haçı boğaz suyuna atarken, hemen ardından teknedekiler suya atladı.

Manoli Minaoğlu, haçı denizden çıkardıktan sonra öperek görevlilere verdi. Töreni izleyenlerin alkışları arasında sahile çıkan Manoli Minaoğlu, burada yaptığı açıklamada çok mutlu olduğunu belirterek “Yeniköy’de yaşıyorum. Burada atlamak çok büyük bir keyif. Her şey yolunda gitti ve haçı aldım” diye konuştu.

DENİZE ‘BEREKET’ GETİRDİĞİNE İNANILIYOR

Törenin sonunda bir açıklama yapan Metropolit İrineos, yeni yılın barış içinde olması temennisinde bulundu. İrineos, “Türkiye’deki Rum cemaati ve tüm Ortodoks dünya bugün Hz. İsa’nın Ürdün Nehri’nde vaftiz oluşunun anısına yapılan bir törendir. Bugün bu törenle denize ahşap haç atılarak denizin bereketi balıkçıların ve gemicilerin sağlığı için dua ettik” diye konuştu.

ÜNLÜ TARİHÇİ LBER ORTAYLI HAÇ ÇIKARMA TÖRENİNİ İZLEDİ

Ayrıca haç çıkarma törenini izleyenler arasında ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da yer aldı. Ortaylı, ayin ve törenle ilgili olarak “Hz İsa’nın geleneğe göre mabetteki kahinlere, rahiplere gösterilmesinin yıl dönümüdür. Bu iş 12 günlük bebekken oldu. Bunun için eski takvime göre 6 Ocak oluyor. Burada haç suya atılıyor. Cemaatin gençleri, yüzücüler haçı buluyor ve mükafatlandırılıyor. Çok hoş bir gelenek. Bir dini ve ibadet tarafı var. Bizde bu imparatorluk zamanında açıkta olurdu. Sonra 30-40 yıl kadar patrikhanenin içinde yapıldı. 50’li yılların başında tekrar açığa çıktı” ifadelerini kullandı.

Gülseli KENARLI – Taner YENER- Enver ALAS/İSTANBUL, (DHA)