07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Bakan Çavuşoğlu: Sanki Türkiye para dileniyor

Bakan Çavuşoğlu: Sanki Türkiye para dileniyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Hilton Oteli'nde düzenlenen Türkiye-Belçika üçlü bakanlar ortak basın toplantısında konuştu.

Mültecilerle ilgili taslak metine ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, “Türkiye’ye yönelik suçlamaları haksızlık olarak görüyoruz. AB’nin Türkiye’deki Suriyelilere vereceği 3 milyar Euro için yapılan yorumları haksızlık olarak görüyoruz. Sanki bu para Türkiye’ye veriliyor. Sanki Türkiye para dileniyor. Bu para Türkiye’deki Suriyeliler için harcanacak. Bizim bütçemize gelmiyor. Bütçemiz açık vermiyor. Son yıllarda özellikle artı veriyor çok şükür elhamdülillah. Türkiye para dileniyor gibi algı operasyonları yapıyorlar bu doğru değil. Suriyeliler ilgili bir sorun yok. Coğrafi kısıtlamamız var. Türkiye’nin doğusundan gelen mültecilere statü veremiyoruz. Bunların geri gönderilmesi önemli” dedi.

Türkiye ile Belçika ilişkilerine değinen Çavuşoğlu, “Belçika ile yabancı terörist savaşçılar konusunda çok iyi bir işbirliğimiz var. Belçika’nın bu konudaki tüm beklentilerini de karşılıyoruz. İstihbarat, bilgi paylaşımı gibi çok iyi bir işbirliğimiz var. Aynı işbirliğini PKK, DHKP-C, gibi diğer terör örgütleri konusunda da görmek istiyoruz. İkili görüşmemizde PKK, PYD işbirliğini ilişkini anlatmaya çalıştık net bir şekilde vurguladık” dedi.

“ÇATIŞMALARIN DURDURULMASI AŞAMASINDA BİLE İHLALLER VAR. KESİN BİR ATEŞKES İSTİYORUZ”

Çavuşoğlu, “Irak ve Suriye’nin istikrarı için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. En iyi çözümün siyasi çözüm olduğunu biliyoruz. Çatışmaların durdurulması aşamasında bile ihlaller var. Kesin bir ateşkes istiyoruz yardımların gitmesini istiyoruz” dedi.

“AB SÜRECİNDE YENİ FASILLARIN AÇILMASI LAZIM”

Mülteci sorunu ve AB sürecine ilişkin Çavuşoğlu, “Göç konusunda en son Avrupa Birliği’ne yaptığımız teklifi içinde neler var. Avrupa Birliği’nin bu konudaki görüşlerini pazartesi, salı günü biten toplantılar konusunda da biraz daha detaylı bilgiler verdik. AB sürecinde yeni fasılların açılması lazım” diye konuştu.

“ZORLA DEĞİL GÖNÜLLÜLÜK ESASI İLE MÜLTECİLERİ SURİYE’YE GERİ GÖNDEREBİLİR MİYİZ?”

Mültecilerle ilgili taslak metine ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: “Suriye ve Irak’taki mevcut durumun yansımaları hepimizi etkiliyor. 5 yıldır bu yansımalarla karşı karşıyayız. Güvenlik de dahil. Küresel bir sorun. 700 bin civarında eğitim alması gereken Suriyeli var. Bunların 300 binine eğitim verebiliyoruz. Diğerleri ne olacak? Bunları Suriye’ye geri gönderebilir miyiz? Zorla değil gönüllülük esasına dayalı olarak. AB ile işbirliğimiz önemli. Esas amacımız kaçak göçün engellenmesi ve düzenli göçün yeniden yerleşim adı altında sağlanması.

KAÇAK GÖÇÜ ENGELLİYORUZ KONTROLLÜ GÖÇÜ TEŞVİK EDİYORUZ

Yaptığımız teklifte bunu içeriyor. Kaçak göçü engelliyoruz kontrollü göçü teşvik ediyoruz bu yöntemle. İki tarafın da kabul edebileceği bir öneri. Bir çok unsuru kabul etmiş görünüyor. Ama bizim beklentilerimizi karşılama konusunda farklılıklar var.

ÖNÜMÜZDEKİ 10 GÜN İÇİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Önümüzdeki 10 gün içinde çalışmaya devam edeceğiz. AB’de kendi içinde çalışmaya devam edecek.

TÜRKİYE’YE YÖNELİK SUÇLAMALAR HAKSIZLIK SANKİ TÜRKİYE PARA DİLENİYOR

Türkiye’ye yönelik suçlamaları haksızlık olarak görüyoruz. AB’nin Türkiye’deki Suriyelilere vereceği 3 milyar Euro için yapılan yorumları haksızlık olarak görüyoruz. Sanki bu para Türkiye’ye veriliyor. Sanki Türkiye para dileniyor.

BU PARA TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİLER İÇİN HARCANACAK BİZİM BÜTÇEMİZE GELMİYOR

Bugüne kadar 10 bin dolar harcarken herhangi bir ulusal örgütten bir ülkeden para mı dilendik? Bizim ihtiyacımız yok. Bu para Türkiye’deki Suriyeliler için harcanacak. Bizim bütçemize gelmiyor. Bütçemiz açık vermiyor. Son yıllarda özellikle artı veriyor çok şükür elhamdülillah. Türkiye para dileniyor gibi algı operasyonları yapıyorlar bu doğru değil.

SURİYELİLER İLGİLİ BİR SORUN YOK. AMA BİZİM COĞRAFİ KISITLAMAMIZ VAR

Türkiye’ye gelecek mültecilerle ilgili uygulayacağı politikalar bundan sonra hangi adımları atacak? Suriyeliler ilgili bir sorun yok. Ama bizim coğrafi kısıtlamamız var. Türkiye’nin doğusundan gelen mültecilere statü veremiyoruz. Bunların geri gönderilmesi önemli.”

İçişleri Bakanı Efkan Ala: “İdil’de operasyonlar bitti. Sur’da ise yakında biter bitmek üzere”

Türkive ve Belçika Dışişleri, Adalet ve İçişleri (ve Göç ile İltica) Bakanları toplantısı Ankara’da yapıldı. Türk heyeti Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan, Belçika heyeti ise Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Didier Reynders, Başbakan Yardımcısı ve Güvenlik ve İçişleri Bakanı Jan Jambon, Adalet Bakanı Koen Geens ile Göç ve İltica Devlet Sekreteri Theo Francken’den oluştu.

“MAALESEF AVRUPA’DAKİ BAZI GERİ GÖNDERME MERKEZLERİ UTANÇ VERİCİ”
Mültecilerle ilgili taslak metine ilişkin bir soru üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maalesef Avrupa’daki bazı geri gönderme merkezleri utanç verici. Öyle olmamalı. Bize yakışmaz. Nasıl barındıracağız sonra geri nasıl göndereceğiz. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile işbirliği yaparak insan haklarına riayet ederek yapmak istiyoruz. Elbette savaşın olduğu yere insanları zorla gönderemeyiz. Kaçak, illegal, düzensiz…kaçakçılara karşı da dur dememiz lazım. rant haline geldi. Şebekelere dur demeliyiz. Ortak bir sorunumuz var. Yükü birlikte nasıl paylaşabiliriz? Türkiye’nin önerdiği teklifin içerisinde bunlar var. Geri kabulle ilgili hukuki anlamda bir sorun yok. Alınması gereken tedbirler var.”

“İDİL’DE OPERASYONLAR BİTTİ. SUR’DA İSE YAKINDA BİTER BİTMEK ÜZERE”
Güneydoğudaki operasyonlara ilişkin bir soru üzerine İçişleri Bakanı Efkan Ala, “İdil’de operasyonlar bitti. Arama tarama faaliyetleri devam ediyor. Sur’da ise yakında biter bitmek üzere. Orada da aynı şekilde arama tarama faaliyetleri devam edecek. Barikat, bombalardan… arındırıldıktan sonra vatandaşlarımızın daha güzel bir ortamda hayatlarını sürdürmeleri için hükümet olarak bir eylem planı ortaya koyduk. Eylem planı bir yandan çalışıyor. Hiçbir şeyi ertelemeden aynı anda yapıyoruz. Ümit ederim kısa zamanda daha iyi haberleri alırsınız” diye konuştu.

“BELÇİKA’NIN PKK, DHKP-C KONUSUNDA AYNI HASSASİYETİ GÖSTERDİĞİNİ SÖYLEYEMEYİZ”
Çavuşoğlu, “Suçluların iadesi konusunda hukuki bir engel yok. Anlaşmamız var. Belçika’da adi suçların iadesi konusunda gerekli hassasiyeti gösteriyor. Fakat PKK, DHKP-C konusunda aynı hassasiyeti gösterdiğini söyleyemeyiz. Maalesef en son yapılan 2010 yılında sanırım. Polisin yaptığı başarılı operasyonlarının bile henüz yargıya yansımadığını görüyoruz. Kimsenin iç işlerine karışmak istemeyiz. Ama yargı konusunda ciddi eksiklik var. Terör örgütleri ve teröristler konusunda çifte standarttan uzak durmamız lazım. PKK’yı DAEŞ’ten farklı tutup ona tolerans göstermek çifte standart olur. Belçika’da bunların cezaya çarptırılması gerekir. İfade özgürlüğü konusunda biz de hassasız” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE- AB İLİŞKİLERİNİN TÜM BOYUTLARINDA İŞBİRLİĞİNİ ARTTIRMA İHTİYACINI YİNELEMİŞLERDİR”
Toplantıya ilişkin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Üçlü toplantının ilki Ekim 2008’de İstanbul’da ve ikincisi 2013 yılında Brüksel’de gerçekleştirilen toplantıdan sonra Bakan düzeyinde düzenlenen üçüncü toplantı oldu. Platformun amacı, her iki ülkenin siyasi makamları arasında ortak ilgi alanlarını oluşturan, başta terörle mücadele, polis ve adli işbirliğinin yanısıra konsolosluk işleri ve göç yönetimi konularında diyaloğu sürdürmek. 9 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirilen bu üçüncü toplantıda Bakanlar, son dönemde Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirilen terör eylemleri ile dünyanın dört bir yanında can alan terör eylemlerini kuvvetle kınadıklarını ifade etmişler, kendi Hükümetlerinin terörle mücadele etme ve terörün tüm biçimleri ve tezahürleriyle mücadelede işbirliğini geliştirme yönündeki kararlılıklarını teyit etmişlerdir. Bakanlar, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde daha da ileri götürülmesi gereken yeni ivmeyi ve iki taraf arasında artan dialoğu memnuniyetle karşılamışlar, göç dahil Türkiye- AB ilişkilerinin tüm boyutlarında işbirliğini arttırma ihtiyacını yinelemişlerdir.

BELÇİKA TÜRKİYE’NİN 2.7 MİLYONDAN FAZLA SURİYELİYE EV SAHİPLİĞİ YAPMASINI TAKDİRLE KARŞILAMAKTADIR
Bakanlar, Suriye’deki çatışmanın sürmesine paralel olarak bu bölgede derinleşen göç ve mülteci krizini, ancak gerçek bir iş birliği ve yük paylaşımı ile üstesinden gelinebilecek, büyüyen bir sınama olarak görmektedirler. Belçika tarafı, Türkiye’nin şimdiye kadar 2.7 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapmış olmasındaki üstün çabasını takdirle karşılamaktadır. Bakanlar, Belçika’da yaşayan Türklerin her iki ülkenin ekonomik refahına ve ikili ilişkilerinin gelişmesine yaptığı değerli katkıları ele almış ve bunu takdirle karşılamıştır. Dışişleri Bakanları iki ülkenin ortak görüş ve çıkarları doğrultusunda, tüm alanlarda ikili ilişkilerin istikrarlı biçimde gelişmesinden duydukları memnuniyeti dile getirmişler, Türkiye- Avrupa Birliği ilişkileri ile bölgedeki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunmuşlardır. Adalet Bakanları adli işbirliği yapılarının nasıl geliştirilebileceğini görüşmüş, terörle bağlantılı davalarda iade talepleri ve karşılıklı adli yardımlaşmaya ilişkin konuları ele almışlardır. İçişleri Bakanları terörle mücadele amacıyla polis işbirliğini derinleştirme kararı almış ve Belçika Devlet Sekreteri ile birlikte göç konusunu görüşmüşlerdir.”

Hakime TORUN / ANKARA (DHA)