07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Arda’lı Barcelona gibi kulüpler neden buradaki turnuvada oynamasınlar?”

“Arda’lı Barcelona gibi kulüpler neden buradaki turnuvada oynamasınlar?”

TÜRKİYE Spor Yazarları Derneği'nin (TSYD) düzenlediği TSYD Toros Zirvesi'nde konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Antalya'da büyük kulüplerin katıldığı TSYD turnuvası yapabiliriz. Arda Turan'ın oynadığı Barcelona, Real Madrid, Chelsea, Manchester United neden gelip burada turnuvada oynamasınlar?" dedi.

Geçen yıllarda seminer olarak düzenlenen, bu yıl adı TSYD Toros Zirvesi olarak değiştirilen Gloria Golf Resort Otel’deki organizasyonun açılışına, eski spor bakanlarından Fikret Ünlü, eski Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalyaspor Başkanı Gültekin Gencer ve çok sayıda davetli katıldı. Açılıştan önce hayatını kaybeden spor adamları anıldı. Açılış konuşmasını yapan TSYD Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Tongsir, derneğin dününü bugününü anlattı.

2005 yılında TSYD’ye üye olan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’nın özellikle tesis alanında geldiği noktayı anlattı. Antalya’nın dünya siyasetine G20 Zirvesi ile başkent olduğuna dikkati çeken Türel, “Antalya EXPO ile de dünyaya ev sahipliği yapacak” dedi.

Spor kulüplerinin Antalya’daki devre arası buluşmalarını çok önemsediğine de işaret eden Menderes Türel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Antalya’nın sporun başkenti olması için desteklerinizi bekliyorum. Tesisleriyle sporun başkenti olmaya aday bir şehiriz. Antalya’yı çok önemli organizasyonlarla tanıştırmak zorundayız. Ben bu ailenin üyesi olarak elimden gelen ne varsa yapmaya hazırım. Ayrıca, TSYD Futbol Turnuvası’nı canlandırmak ve farklı bir konseptle kamuoyuna sunmak zorundayız. Antalya ve tesisleri, bunun için bir fırsattır. Büyük kulüplerin katıldığı TSYD turnuvası yapabiliriz. Arda Turan’ın oynadığı Barcelona, Real Madrid, Chelsea, Manchester United neden gelip burada turnuvada oynamasınlar? Dünyanın en büyük kulüpleri ile Türkiye’nin en büyük kulüplerini buluşturacak TSYD Futbol Turnuvası’nı büyük bir heyecanla bekliyorum.”

TSYD Başkanı Oğuz Tongsir, Belediye Başkanı Menderes Türel’e katılımlarından dolayı şükran plaketi verdi.

Konuşmanın ardından Fatih Kuşçu moderatörlüğündeki ‘Rio 2016’ konulu panele geçildi. Panele konuşmacı olarak Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Milliyet Gazetesi Spor Yazarı Atilla Gökçe, NTV Spor Yorumcusu M.Mert Aydın katıldı.

Rio Olimpiyat Oyunları’na ferdi 32 sporcu ile katılma hakkını kazandıklarını belirten TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, bu sayının 50’ye ulaşabileceğini hatırlattı. Takım branşları ile birlikte Türkiye’yi Rio’da 114 sporcunun temsil edeceğinin netleştiğini ifade eden Prof. Dr. Uğur Erdener, “Bu sayının yüzde 60’ı bayan sporculardan oluşuyor. Bu bizim açımızdan çok çok önemli. Çünkü olimpiyat komitesinin bayanların spora katılımını teşvik eden kararları var. Bu açıdan yüzde 60’lık bir bayan çoğunluğu bizi farklı bir konuma getiriyor. 78 milyon nüfusu olan ülkemizin olimpiyatlara 200 sporcu bile götüremiyorsak bunu iyi sorgulamamız lazım” diye konuştu.

Spor Yazarı Atilla Gökçe ise konuşmasında dopinge değindi. Ödül yarışına girildiği zaman etik değerlerin arka plana düştüğünü belirten Gökçe, “Dopingden sonra sporcumuzun olimpiyat madalyasının elinden alınması utançtır, rezilliktir, hepimizi ilgilendiren günahtır. Rio’ya gidecek sporcu sayısının azlığı üzücüdür. Rio’da ne olur madalya hesabı yapmayalım. Bunun yanında bilimsel doğrularla hazırlanmış sporcu programları düzenlemeli” dedi.

Doping konusunda tekrar söz alan TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, dünyada dopingi önlemenin mümkün olmadığına vurgu yaparak, “Sporcu artık dünya genelinde katıldığı tüm organizasyonlarda dopingten korkmak zorunda. Dopingden kaçış yok. 3-5-8-10 yıl öncesine kadar tüm olimpiyatlara katılan sporcuların hepsinin testleri tekrar tekrar yapılıyor ve yapılacak. Herkes bunu farkına varmalıdır. Futboldaki maç bağlama konusu gibi dopingi de önlemek için İnterpol’le de ciddi projeleri destekliyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de sporun nasıl yönetildiğinin ve karşılığında ne alındığının da önemli olduğunu da hatırlatan Prof. Dr. Uğur Erdener şunları söyledi:

“Dünya bu işi nasıl yapıyor. En azından bunu kıyaslamak lazım. Amerika’yı yeniden keşfetmeyeceğiz. Dünyanın en başarılı 10 spor modelini uluslararası kuruma incelettik ve raporlattık. Bunu da paylaştık ama birçok kişi okumadı bile. Spor modelimizi tekrar sorgulamalıyız. Kendimize en uygun modeli revize etmek zorundayız. Türkiye spora çok ciddi paralar harcıyor. Ama paraları yerinde harcama konusunda ciddi sıkıntılar var.”

Süleyman EKİN/ANTALYA,(DHA)