07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Aracına LPG taktırmak isteyenlere müjde!.. İthal ürünün yarı fiyatına!

Aracına LPG taktırmak isteyenlere müjde!.. İthal ürünün yarı fiyatına!

TÜRKİYE'de ilk kez Kahramanmaraş'ta bir firma tarafından 6 yıl süren çalışma ardından benzinle çalışan yüksek basınçlı direkt enjeksiyonlu araçlar için LPG sistemi üretildi.

Üst segment ve premium marka araçların LGP’ye dönüşümünü sağlayan sistem sayesinde, benzine oranla yakıtta yüzde 50 tasarruf sağlanıyor.

Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Dağpaş İç ve Dış Ticaret Anonim Şirketi, benzinle çalışan yüksek basınçlı direkt enjeksiyonlu araçların LGP ile çalışması için 2010 yılında araştırma ve geliştirme çalışması başlattı. Yapılan çalışmaların ardından üst segment ve premium marka araçların TSİ, TFSİ, GDİ, ECOBOOST, CGİ ve SIDI motor tiplerinin LGP ile çalışmasına olanak sağlayan yerli LPG sistemini geliştirdi. Dünyada 4 firma tarafından üretilebilen Yüksek Basınçlı Direkt Enjeksiyonlu Sıvı Otogaz Sistemi’ni Türkiye’de ilk kez ‘Marjet’ adıyla üreten firma, tasarım ve tescil belgelerini aldıktan sonra yurt çapında bayi ağlarıyla üst segment ve premium araçların benzinden LPG’ye dönüşümünü sağlıyor. İthal marka sistemlerinin 8 bin liraya mal edildiği sistem, Türkiye’de yarı fiyatına kadar kullanıcıya satılıyor. Üst segment ve premium benzinli araçların LGP’ye dönüşümü ile yakıtta yüzde 50’ye kadar tasarruf sağlayan sistem, daha düşük karbondioksit salınımı ile çevreyi de koruyor.

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Dağ, sistemi Türkiye’de ilk kez üreterek sektörün yerliliği açısından mutlu olduklarını söyledi. Oktay Dağ, 6 yıl süren çalışmanın ardından gerekli test ve izinleri alınan sistemin seri üretimine başladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Yeni nesil araçlarda markaların tamamı direkt enjeksiyonlu sisteme geçti. Direkt enjeksiyonlu sisteme geçmeyen 1-2 marka kaldı, onlar da geçmek durumundalar. Çünkü direkt enjeksiyonlu araçlarda verim daha yüksek, performans daha yüksek, yakıt daha düşük. Dolayısıyla tüm markaların yapmak istediği ekonomik yakıt ve verimli motor. Biz de LGP sistemleri üreticisi olarak Türkiye’de ilk defa direkt enjeksiyonlu araçlara LGP sistemini üretmiş bulunmaktayız. LGP çalışmamız 2006 yılında başladı, sıralı sistemi ürettik. Buna devam ederken 2010 yılında sıvı sistemi araştırma geliştirmesine başladık. Ürünün montajını yapıp 2 yıl da gerekli testlerini gerçekleştirdik. Bu arada uyumluluk belgelerini tamamlayıp gerekli izinleri aldık. Şuanda da bayilerimize dağıtımını yapıp müşterilere satışını yapmaya başladık.”

“İTHAL ÜRÜNÜN YARI FİYATINA”

Oktay Dağ, yurt dışından ithal edilebilen sistemi, 2 yıl ve 100 bin kilometre garantisiyle yarı fiyatına satışa sunduklarını ifade ederek, “Yurt dışından ithal gelen direkt enjeksiyonlu kitlerin yüzde 50’si kadar bizim fiyatımız. 2 yıl, 100 bin kilometre garanti veriyoruz. Faydası önce doğaya karşı bir saygı LGP kullanmak, ikincisi tasarruf. Yüzde 50 net tasarruf sağlar. Diğer sıralı sistemlerle karşılaştıracak olursak hem daha verimli, hem de daha tasarruflu. Ayrıca motor performansında aracın herhangi bir kaybı yok. Bunun için de tercih sebebi” diye konuştu.

Sistemi kullanan araç sürücüleri ise, yakıt tasarrufu sağladıklarını anlatarak, dünyada 4 firma tarafından üretilebilen sisteminin Kahramanmaraş’ta da üretilerek yurt çapına yayılmasından duydukları memnuniyeti ifade etti.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Sıralı otogazda yakıt, emme monifoldundan haricen takılan LGP enjektörleri yardımıyla gaz halinde motora giderken, sıvı otogaz sisteminde ise, LGP sıvı halde aracın kendi enjektörleriyle silindire gönderilerek çalışıyor. Bu sayede benzinli araçların yakıt tüketiminde yüzde 50 tasarruf sağlanıyor.

Mücahit YOLCU / KAHRAMANMARAŞ (DHA)