İZMİR'den yasadışı yollarla Midilli'ye geçen ilk mülteci kafilesi Türkiye'ye iade edildi. Geniş güvenlik önlemleri altında mültecileri taşıyan feribot Dikili Limanı'na yanaştı.
AB ile Türkiye’nin 20 Mart’tan sonra Avrupa’ya geçen mültecilerin iadesini öngören Geri Kabul Anlaşması’nın ilk uygulaması İzmir’de gerçekleşti. 20 Mart’tan itibaren Midilli adasına yasadışı yollardan geçtiği belirtilen bir grup mülteci, Ayvalık-Midilli arasında yolcu taşıyan Nazlı Jale adlı feribotla Dikili Limanı’na getirildi. Limanda günler öncesinde hazırlıklar yapan İl Göç İdaresi ekibine Kızılay ekipleri de destek verdi. Bir Sahil Güvenlik Botu, feribota Türk karasularına gelmesinden itibaren eşlik etti.
Mültecilerin herhangi bir protestosunu önlemek için feribotta çok sayıda Yunanlı güvenlik görevlisinin de bulunduğu dikkat çekti. Yunanlı görevlilerin yüzlerini tıbbi maske ile kapattıkları da görüldü. Feribot, saat 09.15’de Dikili Limanı’na yanaştı.
SURİYELİ YOK
Midilli Adası’ndan 72 mülteci getiren Jale Nazlı gemisi Dikili Limanı’na yanaşınca, mültecilerin görüntülenmemesi için çevresine beyaz brandalar çekildi. Limanda kurulan dört çadırda mültecilerin kabulü başladı. İl Göç İdares Başkanlığı, tek tek çıkarılan mültecilere kimlik kontrolü yapılırken, parmak izleri alındı. Bu arada yine çadırlarda sağlık kontrolleri de yapıldı. Sağlık ekibi asında psikologların da bulunduğu öğrenildi. Liman’da ambulanslar da hazır tutuldu, bir de TOMA getirildiği görüldü.
Gelişmeleri, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İl Emniyet Mürü Celal Uzunkaya, İl Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros ile Dikili Limanı’nda izledi. Vali Toprak, ilk gelen Jale Nazlı gemisinde 72 kişi bulunduğu belitti. 50 metre açıkta Lesbos isimdi gemide de 66 kişinin bulunduğu, bu geminin de öğleye doğru limana yanaşacağını belirten Vali Toprak, son olarak Sakız Adasından 64 kişilik bir mülteci grubunun Dikili’ye getireleceğini belitti.
Gün içinde çoğunluğu Afganistan, Irak, İran, Pakistanlı 202 mültecinin Dikili’ye getireleceği öğrenildi. İlk gelen gruplar arasında Suriyeli olmaması dikkat çekti. Getirilen mülteci ve göçmenlerin Dikili’deki işlemlerinin ardından hiç bekletilmeden otobüslerle Kırklareli’ndeki merkeze götüreleceği, oradan da sınırdışı işlemlerinin yapılacağı öğrenildi.
Dikili’deki gelişmeleri çok sayıda yabancı haber ajansı, televizyon ve gazeteci ekibi izledi, canlı yayınlar yaptı. İlk gemi Limana yanaşırken iki kişi, “Stop deportations open border”, (Sınırdışı etmeyin, sınırları açın) yazan bir pankart açtı. Polis birsüre sonra bu pankartı topladı. İlçe halkı da gelişmeleri kıyıdan izledi, herhangi bir tepki vermedi. Saat 10.30’da ilk mülteci otobüsü Dikili’den ayrıldı. Otobüsün Kırklareli’ye gittiği öne sürüldü.
KABULLER SÜRÜYOR
İzmir’den yasadışı yollarla Midilli’ye geçen AB ile yapılan anlaşma uyarınca geri kabuller yapılan mülteci kafilesinin bulunduğu ilk geminin işlemleri bitti. İran, Irak ve Afganistan uyruklu 72 kişinin, İl Göç İdaresi’nin geçici merkezindeki resmi prosüdürleri tamamlandı. Bu mülteciler, hiç bekletilmeden, kendileri için hazırlanan liman içerisindeki otobüslere alındı. Çanakkale üzerinden Kırklareli’ne götürülecekleri açıklandı. İlk feribotun ardından bu kez ikici feribot limana yanaştırıldı. Aynı güvenlik önlemleri, yine uygulandı. Sakız Adası’ndan gelen mültecilerin bulunduğu üçüncü feribot da açıkta bekleyişini sürdürdü.
İLGİ DE VARDI, DESTEK DE
Mültecilerin geri kabulleri sırasında, limanın yanındaki kayalıklarda toplanan bazı vatandaşlar gelişmeleri meraklı gözlerle izledi. Buraya çocuğunu bile getirip yaşananlara anlatanları olduğu gözlendi. Bunun yan sıra Halkların Köprüsü Derneği ile İzmir Müzisyenler Derneği üyeleri de, aynı kayalıklar üzerinde, Türkçe ve yabancı dilde, ‘Mülteciler hoş geldiniz, bu ülke sizin eviniz’, ‘No to racisim’ (Irkçılığa Hayır) gibi dövizler açtı. Bu arada Sakız Adası’ndan gelen 64 mültecinin geri kabullerinin yapılmasından sonra, bugünlük sürecin tamalanacağı açıklandı.
VALİ: SURİYELİLER UÇAKLA ADANA’DA GÖNDERİLECEK
İzmir’den yasadışı yollarla Midilli’ye geçen mültecilerin, AB ile yapılan anlaşma uyarınca geri kabulleri işlemlerinin yürütüldüğü Dikili’de, İzmir valisi Mustafa toprak açıklama yaptı. Dikili Limanı’nın yanında basın mensuplarının bulunduğu alana gelip açıklamasını yapan Mustafa Toprak, “AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşma çerçevesinde, geri kabul çalışmaları başarıyla yürütülüyor. Türkiye üzerinden Yunanistan’ı kullanarak Avrupa’ya geçişlerde, 20 Mart tarihinden sonra yakalananlar için anlaşma yapılmıştı. Bu kişilerin, geri gönderme merkezlerine iadesi konusunda anlaşma olmuştu. İlk geri geçiş Dikili’deki transfer noktasından yapılıyor. Yunanistan’dan 3 gemiyle, toplam 202 göçmen, Dikili Limanı’mıza geldi. İki geminin tranferleri yapıldı. Diğerininki de başlamak üzere” dedi. Uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde işlemlerin yürütüldüğünü vurgulayan Mustafa Toprak, “İnsani yardımları dikkate alıp gelen göçmenlerin parmak izlerini, kimlik bilgileriyle birlikte göç idaresi görevlileri, Yunanistan’dan gelenlerle eşleştirdikten sonra gemiden indiriyoruz. Sağlık kontrollerinden sonra otobüslerle bu kişileri, hiç bekletmeden Kırklareli’ne gönderiyoruz. Buradan da bu kişiler ülkelerine, iade edilecekler. Bu işlemler, geri kabul anlaşması olan ülkelerle bu şartlara göre, anlaşma olmaması durumunda ise, seyahat belgeleri düzenlenip ülkelerine gönderilecekler” dedi.
Bugün gelenler içinde Suriyeli mülteci bulunmadığını belirten Mustafa Toprak, “Suriye uyruklu olmayanlar, Dikili’de, Çeşme’de, Bordum’da ve Kuşadası’ndan ülkeye alınacaklar. Suriyeliler ise İzmir’de ve Ege kıyılarında hiçbir bağlantı olmadan Yunanistan’dan direk uçaklarla Adana’daki Şakir Paşa Havalima’na gönderilecek. Buradan da doğu illerindeki kamplara tranfer edilecekler. Eş zamanlı olarak bu kamplardaki kişiler de, Avrupa ülkelerine geçişleri aynı şekilde olacak. Dolayısıyla bizi burada ilgilendiren Suriye dışında olan ve yasadışı geçiş yapmış olan göçmenlerdir. İzmir’de kamp yapılmayacak. Geldikleri gibi insani kurallar uygulanıp ülkelerine gönderilecektir” dedi.
İzmir valisi Mustafa Toprak, cumartesi günü İçişleri Bakanı Efkan Ala ile yapılan toplantıda da, 20 Mart’tan sonra Yunanistan’a yaklaşık 5 bin mültecinin geçtiğini ancak bunlardan kaçının Suriyeli kaçının diğer ülkelere ait olduğunun henüz belirlenmediğini, bu işlemlerden sonra onların da geri kabullerinin olacağını anlattı.
OPERASYON TAMAMLANDI
İzmir’den yasadışı yollarla Midilli’ye geçen mültecilerin, AB ile yapılan anlaşma uyarınca Dikili’de gerçekleştirilen geri kabulleri işlemleri, bugünlük tamamlandı. Sakız Adası’ndan mültecileri getiren geminin işlemleri de tamamlanınca limandan ayrıldı. İlçeye 3 gemiyle toplam 202 mülteci getirildi. Bu arada İl Göç İdaresi, yetkililerinden alınana bilgiye göre, Yunanistan’la yapılan görüşmeler sonrasından yarın mülteci transferinin olmayacağı açıklandı. Limandaki geri kabul işlemlerinin tamamlanmasından sonra ilçe dışında limana yük boşaltmak için bekletilen TIR’ların girişlerine izin verildi.
ÇANAKKALE’Yİ GEÇTİLER
AB ile yapılan anlaşma uyarınca Türkiye’ye iade edilen ve Dikili’de gerçekleştirilen geri kabulleri işlemleri sonrası Kırklareli’ne götürülen 200 mültecinin içinde yer aldığı 10 otobüs, Çanakkale’ye ulaştı. Ayvacık’a bağlı Küçükkuyu Beldesi’nde Bölge Trafik Müdürlüğü ekiplerince karşılanan mültecilere, polis eskortluk yaptı. Mülteciler, yasa dışı yollardan Midilli’ye geçiş yaptıkları güzergahtan bu kez iade nedeniyle geçmiş oldu. Çanakkale’nin Lapseki İlçesi’ne ulaşan mülteci otobüsleri, feribota alındı; Gelibolu’ya geçildi. Buradan da otobüsler, karayoluyla Kırklareli’ne hareket etti. Otobüsler Lapseki’ye aralıklarla gelirken, Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş.’ye ait farklı saatlerde hareket eden feribotlara bindildi. Lapseki İskelesi’nde polisin güvenlik önlemi aldığı ve otobüslerin içinde ise mültecilere yine polislerin eşlik ettiği görüldü.