KAYSERİ'nin Akkışla İlçesi Belediye Başkanı Ali Ergün, ilçede genelinde 85 bin küçükbaş hayvanın bulunduğunu, besicilerin Mera Yasası nedeniyle sıkıntılarla karşılaştıklarını söyledi.
Ergün, “İlçede dağlar karlarla kaplı. Besici otlatabilmek için her yıl 85 bin küçükbaş hayvanı taşıyor. Bu yetmiyormuş gibi oralarda toprak bastı parası alınıyor. Bir an önce büyüklerimizden Mera Yasası’nda değişiklik yapılmasını istiyoruz” dedi.
Akkışla Belediye Başkanı Ali Ergün, 2015 yılında belediye olarak hazırladıkları ve bu yıl uygulamaya koyacakları çalışmalarla ilgili bilgi vermek için basın toplantısı düzenledi. Başkan, ilçede hastane, eğitim, ulaşım, güvenlik noktasında bazı hizmet çalışmalarının olduğunu ve 2016 yılında da bu çalışmaların devam edeceğini söyledi. Ergün, ilçedeki hastanenin fiziksel anlamda şartlarının iyileştirilmesi adına önemli bir projeyi bu yıl hayata geçireceklerini, emniyet müdürlüğü için yeni bina ve ilçeye, ambulans helikopter için helikopter pisti yapıldığını söyledi.
Başkan Ergün, bölgede geçimini küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği ile sağlayan halkın mera konusunda karşılaştığı sıkıntıları anlattı. Çözüm için bir an önce Mera Yasası’nda değişiklik yapılması gerektiğini aktaran Ergün, şöyle konuştu:
“İlçede 85 bin küçükbaş hayvan var. Besici bunları Akkışla’nın karla kaplı dağlarına çıkaramıyor. Koyunlarını daha sıcak arkışla, Avanos ve farklı şehirlere götürüyor. 30 Mart tarihine kadar yasa gereği çiftçi hayvanlarını meraya çıkaramıyor. Meraya çıkamayan çiftimiz 85 bin koyunu nasıl besleyecek, koyunları nerede otlatacak? Mera Yasası yeniden gözden geçirilmeli. Çiftçimizin dertleri büyük. Geçimini küçükbaş hayvancılıkla sağlıyor. Çoluk çocuk yollara düşüp başka şehirlerdeki meralara gitmek zorunda kalıyorlar. Giderken de bir sürü eziyet çekiyorlar. Meraya alınmıyor. Meraya gidişleri engelleniyor. Toprak bastı parası alınıyor. Her koyun sürüsünde bin koyun olsa 85 bin koyun, 85 sürü eder. Biz Türkiye’de küçükbaş hayvancılıkta sayılı ilçelerden birisiyiz. Kayseri’nin hangi ilçesinde böyle bir hayvancılık var. Büyüklerimizden mera yasamızın değişmesi, çiftçimizin isteklerinin dikkate alınmasını istiyoruz. Valiliğimizin bir komisyon toplantısı yapıyor. Yasaya göre meraya çıkışları bir ay geriye çekilme imkanı oluyor ve nisan ayının başına ancak çekilebiliyor. Ama bir ay yine meraya çıkamıyor. Çözüm bekliyoruz.”
Akkışla Belediye Başkanı Ali Ergün, ilçede bağ ,bahçe veya hayvancılıkla ilgili fakülte ya da yüksekokul açılmasını istedi. Ergün, ilçelerinde yıllık 1000 ton Kayseri bölgesine özgü gilaboru yetiştiğini, bunun Türkiye genelinde yüzde 60’lık pay oluşturduğunu dile getirdi. Ergün, ilçeyle özdeşmiş gilaboru’yu şişeleyip, Türkiye pazarına açmayı düşündüklerini bildirdi.