02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Af Örgütü: Cezasızlık Türkiye’de hak ihlallerini derinleştirecek

Af Örgütü: Cezasızlık Türkiye’de hak ihlallerini derinleştirecek

Uluslararası Af Örgütü Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Sena Akşener, Türkiye’de uluslararası normlarla uyumlu yasalar yürürlüğe konmaz ve bağımsız soruşturma süreçleri işletilmez ise, insan hakları ihlallerinin derinleşerek süreceği uyarısı yaptı.

DHA’nın sorularını yanıtlayan Ruhat Sena Akşener, Türkiye açısından 2015 yılında insan hakları alanında bir gerilemenin olduğunu söyledi.

Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye şubesi, Örgüt’ün “2015 Yıllık Raporu”nu bugün yaptığı basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu.

“İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü, polis şiddeti, işkence ve kötü muamele, cezasızlık ve mülteci hakları konularında pek çok sorun yaşandı” diye konuşan Akşener, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü üzerindeki kısıtlamaların ise 2015 yılına damgasını vurduğunu söyledi.

Akşener’e göre, Güneydoğu’da devam eden sokağa çıkma yasaklarında sivil halkın temel haklara erişiminde yaşanan büyük sorunlar, en önemli ihlal alanlarından oldu.

“Bağımsız ve tarafsız soruşturmalar engellendi”

Akşener, Güneydoğu’da yaşanan ihlallere yönelik “bağımsız ve tarafsız soruşturmaların engellendiği”ne dikkat çekerek, raporun küresel olarak altını çizdiği “cezasızlık sorununa” vurgu yaptı.

Peki Af Örgütü’nün tespit ettiği insan hakları ihlallerinin arka planında neler yatıyor olabilir?

“2015 yılında uluslararası toplumun dünya çapındaki büyük krizlerde, çatışmalar ve sonucunda yaşanan büyük mülteci hareketlerinde son derece zayıf ve yetersiz olduğunu görüyoruz” diye açıklayan Akşener, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uluslararası kurumlar ve uluslararası hukuk şimdiye dek hiçbir dönemde bu kadar etkisiz olmamış ve sistemdeki açıklar hiçbir zaman bu kadar net hale gelmemişti. Dolayısıyla, uluslararası toplum ve sistemdeki eksiklikler, insan hakları ihlallerinin yaşanmasında birincil derecede etkili oldu.”

“Güvenlik gerekçesiyle insan haklarını göz ardı eden önlemler”

Devletin artan çatışma ortamında “güvenlik gerekçesiyle insan haklarını göz ardı eden önlemler” aldığını belirten Af Örgütü temsilcisi, kolluk kuvvetlerine çok geniş yetkiler verilmesinin de ihlallere yol açtığı gözlemini paylaştı.

Ruhat Sena Akşener ayrıca, “Muhalif seslerin baskılanması, sosyal medya üzerindeki baskılar ve genel olarak ifade-basın özgürlüğüne yönelik baskılarla ilgili acilen önlemlerin alınmaması durumunda, önümüzdeki dönemde bu baskıların daha da büyümesi söz konusu olur” dedi.

“Türkiye’de ihlallerin giderek derinleştiği” yorumunu yapan Akşener, “yargı bağımsızlığı ve uluslararası normlarla uyumlu yasalar”ın gerektiğini belirtti.

“BM, AB ve benzeri uluslararası kurumlar harekete geçirilmeli”

Uluslararası Af Örgütü, insan hakları ihlallerinin engellenmesi için küresel dayanışma içinde kampanyalar üreten bir örgüt.

Peki BM ve AİHM nezdinde, ihlaller karşısında yaptırımları zorlamak nasıl mümkün olabilir?

“Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve benzeri uluslararası kurumları harekete geçirmek, uluslararası toplumun şu ana kadar Türkiye’de ve dünya genelindeki ihlallere yetersiz kalma durumlarını ortadan kaldırmak için elzem” diyen Akşener, kampanya ve lobi faaliyetleriyle kurumlar üzerinde baskı kurma çabalarını sürdürdüklerini söyledi.

Öykü Altuntaş / İstanbul, (DHA)