07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Yaz ortasında susuz kalan Bodrum’da tepki

Yaz ortasında susuz kalan Bodrum’da tepki

BODRUM'a içme suyu taşıyan isale hattında meydana gelen patlak nedeniyle yaz gününde pek çok mahalleye su verilememesi tepkilere neden oldu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (MUSKİ) tarafından yapılan açıklamada isale hattındaki onarımın Kurban Bayramı’na kadar tamamlanması için çalışmalar hız verildiği bildirildi. Ancak, MUSKİ’nin bu açıklaması Bodrumluları tatmin etmedi.

Bodrum- İzmir karayolu’nun 5’inci kilometresindeki Torba Mahallesi’nden geçen, Bodrum’a içme suyu getiren isale hattında geçen 26 Ağustos’ta patlak meydana geldi. Tonlarca su boşa aktı. Bodrum- İzmir Karayolu nehre dönerken, suların yüksek kesimlerden önüne kattığı taş ve toprak parçaları, karayolunu savaş alanına çevirdi. Suyla dolan karayolunda kalan ve zincirleme kazaya karışan toplam 17 araçta hasar meydana geldi. Bodrum- İzmir karayolu yaklaşık bir saat trafiğe kapalı kaldı. Dört yıl içinde toplam 45 kez patlak meydana gelen isale hattında MUSKİ tarafından suların çekilmesinin ardından bakım onarım çalışması başlatıldı. Çalışmalar sürerken, kötü geçen bir yaz sezonun ardından turizmin biraz kıpırdanmaya başladığı bir dönemde yaşanan su kesintisi Bodrumlular’ı isyan ettirdi.

Bodrum’da 30 yıldır otel işlettiğini belirten Hüseyin Cangör (45), bir ihmal ve sorumsuzluk nedeniyle tam da yaz mevsiminin ortasında susuz kaldıklarını belirtip, “Otelime tankerle su taşımak zorunda kaldım. Taşıma su ile turizm olur mu? Ayrıca günlerdir yetkililerden doğru düzgün bir açıklama bile gelmedi. Sonrasında, bayrama kadar sorunun giderilip, tekrar su verilmeye başlanacağı gibi akıl dışı bir açıklama yapıldı. Peki umudunu bayrama bağlamış turizmci, turist gelirde su gelmezse ne yapacak? Böyle ortamda turizm olur mu? Turiste, ‘Suyumuz yok’ denir mi?” dedi.

BAYRAMDAN ÖNCE SU VEREBİLMEK İÇİN ÇALIŞILIYOR

MUSKİ tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, DSİ tarafından yapılan ve aktif olarak kullanılmasına 2011 yılında başlanan içme suyu isale hattının üç yıl sonra Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devir işlemlerinin yapılmaya başlandığına dikkati çekilip, “Yapılan bu devir işlemlerinin ardından tabiri caizse kiracısı olduğumuz bu içme suyu hattının bakım-onarımı Genel Müdürlüğümüze ait olduğu için mal sahibine hatalı gördüğümüz yerlerin uyarısında bulunduk. Gerekli şerhleri koyduk. Çünkü, vatandaşımız nasıl bir alt yapının devredildiğini bilmez, evine suyun gelip gelmediğine bakar. Bayramdan önce yarımadanın suyunu vermek için ekiplerimiz 24 saat boyunca çalışmalarını sürdürüyor” denildi.

‘YAŞANAN OLAYDA GÜNAH KEÇİSİ MUSKİ OLAMAZ’

Açıklamada ayrıca, isale hattını fay hattının bulunduğu bölgeden geçirilmiş olması, kullanılan borulardan alınan numulerde yapılan incelemede bileşiminde bulunması gereken ‘karbon siyahı’ maddesinin gerektiği oranda bulunmadığının tespit edilmiş olması ve ilçenin pek çok yerinde çelik sorular yenilenirken, sadece buradaki patlağın meydana geldiği 1.2 kilometrelik borunun değiştirilmesinin ihale dışı bırakılmasının gözardı edilecek bir durum olmadığı da vurgulandı. Tüm bu olumsuzlakların sözlü olarak DSİ’ye bildirildiğine de dikkat çekilen açıklamada, “Bu kadar sorunun ardından Bodrum ilçemizin içme suyu sorunun çözüleceği söylemleri yapılırken yaşanan bir patlamada günah keçisi MUSKİ olamaz” denildi.

‘1530 SAAT SU KESİNTİSİ YAŞANDI VE YAŞANMAYA DEVAM EDİYOR’

İsale hatının kendilerine devredilmesinden şikayetçi olunmadığının da altı çizilen açıklamada, ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Alt yapının MUSKİ Genel Müdürlüğü’ne geçmesinden bu yana isale hattında 447 arıza meydana geldi. Bu arızalar 1530 saatlik su kesintisine, 317 bin 648 metreküp suyun şebekeye verilememesine ve bunun sonucunda iş gücü kaybı yaşanmasına neden olmuştur. Toplamda 1530 saati bulan bu kesintilerin nedeninin DSİ hattındaki yukarıda belirttiğimiz konular nezdinde yaşandığını belirtmek isteriz. Torba Kavşağ’ında meydana gelen DSİ ana şebeke hattındaki patlama nedeniyle yarımada da yaşanan su kesintilerini kısa sürede çözmek amacıyla çalışma başlattık 11 metre derinliğin sonunda patlağın olduğu hatta ulaştık. Ancak hat bölgede bulunan bir işyerinin altından geçiyor. Bu nedenle

hattın farklı bir noktaya alınması söz konusu. DSİ ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda 1 aydan önce yapılamayacağı belirtildi. Bunun üzerine DSİ adına yeni boru talebi için ilgili yaklaşık 10 firmayla temasa geçmemize rağmen hiçbir fabrikada hazır olarak bu borulardan bulunmadığını öğrendik. Yeniden yapılması için sipariş verildi. Hattı, farklı bir noktadan geçirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bayramdan önce Yarımadanın suyunu vermek için ekiplerimiz 24 saat boyunca çalışmalarını sürdürüyor.”

Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), (DHA)