07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Türk İş Dünyası Peru’da işbirliği anlaşması imzaladı

Türk İş Dünyası Peru’da işbirliği anlaşması imzaladı

DEİK/Peru-Türkiye İş Forumu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Peru Devlet Başkanı Ollanta Moisés Humala Tasso, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Peru Dış Ticaret ve Turizm Bakanı Magali Silva Alvarez’ın katılımları ile DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Lima Ticaret Odası Başkanı Jorge Von Wedemeyer Knigge’nin ev sahipliğinde 3 Şubat 2016 tarihinde Peru’nun başkenti Lima’da gerçekleşti. Forumda, DEİK ve Lima Ticaret Odası arasında Türkiye-Peru İş Konseyi Kuruluş Mutabakat Zaptı imzalandı.

T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin müteahhitlik hizmeti ihraç eden firmalar bakımından dünyada Çin’den sonra en fazla firmaya sahip olduğunu söyledi. 2015 yılında 20 milyar dolar müteahhitlik hizmeti ihraç edildiğini belirten Erdoğan, “Müteahhitlerimiz geçen yıl sonu itibarıyla 107 ülkede 322 milyar dolar değerinde 8 bin 693 projeyi başarıyla tamamlamıştır. Tüm başarılarımızı 2023 vizyonumuzla taçlandırmayı hedefliyoruz. Amacımız, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’te en büyük ilk 10 ekonomi arasında yerimizi almak. 500 milyar dolar ihracatı dünyada yapabilmektir” dedi.
Türk yatırımcılarının bölgeye ilgisinin artış gösterdiğini vurgulayan Erdoğan sözlerine söyle devam etti: “Yatırım rakamları arzu ettiğimiz seviyede değilse bile düzenli olarak yükseliyor. Biz de girişimcilerimizin Güney Amerika’nın son yıllarda en hızlı büyüyen ekonomisi Peru’ya dikkatini çekmek için işte bugün buradayız. Mevcut durum, bu ilişkileri hedeflediğimiz düzeye çıkarmak için ilave çabaların gerektiğini gösteriyor. Biz Peru ile 2012-2015 döneminde yakaladığımız 350 milyon dolarlık ticaret hacmini dahi yetersiz bulurken, ticaretimizin geçtiğimiz yıl üçte birden fazla oranda azaldığını üzülerek gördük. Niye ticaret hacmini 500 milyon dolara veya 1 milyar dolara çıkarmayalım? 1 milyar dolara bunu her iki ülkedeki siyasi irade sağlam olursa bu çıkabilir ve bunu yapabiliriz. Nitekim bu noktada her iki iş adamları birliği ortak bir adım atacak olursa bunu süratle geliştirebiliriz.”
Peru Devlet Başkanı Ollanta Moisés Humala Tasso, iki ülkenin farklı fırsatlar sunduğunu belirtti ve sözlerine sözlerine şöyle devam etti: “Peru’da İnka medeniyeti ve Anadolu toprakları üzerinde kurulan medeniyetler bizleri halen şaşırtmaktadır. Bugün burada iş formunun düzenlenmesi, tarihsel mirası büyük iki ülkenin yakınlaşmasının en önemli adımlarından bir tanesidir. Türk şirketler Peru’daki fırsatları yakalayabilir. Türkiye, 79 milyonluk nüfusuyla bizim için büyük potansiyel. Türk şirketleri Peru’da sağlık gibi katma değeri yüksek sektörlere yatırım yapabilirler.”
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, Lima Ticaret Odasıyla imzalanan anlaşmayı hatırlatarak, amacın Peru ile olan ticari ilişkilerin ülkelerin potansiyelini yansıtır seviyeye çıkarabilmek olduğunu belirtti ve “Bu noktada şunu söylemek istiyorum; Biz, DEİK bünyesinde İş Konseyleri vasıtasıyla çalışmaktayız. Bugün DEİK’te 123’ü ülke bazında olmak üzere, toplamda 130 iş konseyi var. Türkiye-Peru İş Konseyi de bunlardan biri. Ülkelerimiz arasında var olduğuna inandığımız ve henüz tam anlamıyla kullanamadığımız potansiyeli değerlendirmek için, iş dünyası arasında kurumsal işbirliği tesis edecek olan bu anlaşma, bizim için önemli bir başlangıç olacaktır” şeklinde konuştu. Vardan ayrıca, 2019’daki PanAmerikan oyunları kapsamında yapılacak olan Olimpiyat köyü inşaatları ve benzeri her türlü altyapı inşaatlarının yapımında Türk müteahhitlik sektörünün aktif rol almaya hazır olduğunu da dile getirdi.