07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Deniz çekildi, antik iskele ortaya çıktı

Deniz çekildi, antik iskele ortaya çıktı

BALIKESİR’in Erdek İlçesi’nde deniz çekilmesiyle birlikte Kyzikos Antik Kenti’nin iskelesi ortaya çıktı.

Erdek’te deniz, sahilden 40-50 metre çekildi ve yaklaşık 1 metre alçaldı. Denizin çekilmesiyle çok sayıda adacık ortaya çıkarken 5 kilometrelik sahil şeridinde midyeler, deniz yıldızı ve dip yosunları açığa çıktı. Bir balıkçının balık avı için denize bıraktığı ağlar ise karada kaldı. Kıyıya yakın bir yerde bulunan ve tamamen danizin altında kalan Kyzikos Antik Kenti’nin iskelesinin tamamı da ortaya çıktı.

Sahilde yazlık tatil kamp tesisleri bulunan Günay Aldırmaz, çekilmenin bu kez önceki çekilmelere göre çok fazla olduğunu belirtti ve karada kalan şamandırayı göstererek denizin sahilden çekilmesinin en az 40-50 metre ve alçalmanın da en az 1 metre olduğunu söyledi. Aldırmaz, “Evet kayıkları yüzdüremeyecektik. Çekilme halen sürdüğü görülüyor. Daha önce ayni yerlerde yüzülüyordu. Kayıkları bağladığımız şamandıraya bakacak olursak 1 metre alçalma var, çok şaşırtıcı bir durum. 48 yaşındayım böylesini ilk kez görüyorum. Daha önce bukadar olmuyordu” diye konuştu.

Çevredekiler denizin çekilmesiyle birlikte “Acaba deprem habercisi olabilir mi?” yorumlarını yaptı.

YALOVA’DA DA ÇEKİLMİŞTİ

Yalova sahilinde dün deniz yaklaşık 10 metre çekilmesi ile kayalıklardaki yosunlar ortaya çıkmıştı. Safran Deresi’nin denize dökültüğü yerde bazı kayıkların karaya oturduğu görülürken, DHA muhabirin sorularını telefon ile yanıtlayan Jeoloji Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, “Denizin çekilmesi rüzgarın değişiminde ve atmosferik koşullarda da olabilir. Bu çekilmenin sadece Yalova’da değil, Marmara kıyı boyunda var olup olmadığı araştırılmalı. Yaşanan bu gelişme, ‘depremin habercisi’ demek için yeterli değil” demişti.

Erdem ÖZCAN/ERDEK (Balıkesir), (DHA)