07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ABD: YPG’ye destek vermeyi sürdüreceğiz

ABD: YPG’ye destek vermeyi sürdüreceğiz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, PKK'yı terör örgütü olarak gördüklerini, YPG'nin terör örgütü olmadığını ve kendileriyle birlikte çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.

Başkent Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Toner, bir soruya verdiği yanıtta, YPG ile PKK’nın bağlantılı olmadığını savundu. Toner daha sonra bu sözlerinden geri adım atarak, “Bazı bağların olduğunu göz ardı edemeyiz, kategorik olarak hiçbir bağ yok diyemeyiz fakat YPG, PKK’dan farklı bir oluşumdur” diye konuştu.

YPG’nin, coğrafi olarak farklı bir bölgede bulunduğunu belirten Toner, “Daha önce söylediğimiz gibi, Suriye’nin kuzeyinde, IŞİD’e karşı etkili bir biçimde savaşıyorlar” dedi. Türkiye’nin konuya ilişkin kaygılarını anladıklarını belirten Toner, “IŞİD ve Suriye’nin kuzeyine yönelik kaygılarının yanı sıra, Türkiye ile bu konuyu konuşmaya devam ediyoruz. Sınır güvenliğinin sağlanması ve Türkiye ile ilişkilerimizi güçlendireceğini düşündüğümüz diğer konular hakkında birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Fakat Türkiye, IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyonların bir parçasıdır. Etkili bir üye olmaya devam etmektedir ve Türkiye’nin desteğinden memnuniyet duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin kaygılarını anlıyoruz”

ABD askerlerinin terör örgütü YPG’nin armasını takmalarına ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun söylediği, “O zaman onlara tavsiyemiz Suriye’nin diğer bölgelerine gittikleri zaman IŞİD’in, El-Nusra’nın, El-Kaide’nin armasını taksınlar” şeklindeki açıklaması ile ilgili soruyu yanıtlayan Toner, ABD’nin YPG’yi, terör örgütü PKK ile eşit tutmadığını belirtti. Toner, “YPG’nin Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e karşı etkili bir savaş gücü olduğunu düşünüyoruz ve operasyonel katkı ve önerilerimizle destek vermeyi sürdüreceğiz. Türkiye, YPG hakkındaki düşüncelerini açık bir şekilde söyledi. Biz de aynı şekilde söyledik, Türkiye’nin kaygılarını anlamakla birlikte, üstün başarı göstererek Suriye Demokratik Güçleri’nin bir parçası olan YPG ile çalışmaya devam edeceğiz. Burada yalnızca YPG yok, Suriyeli Araplar, Türkmenler de var” diye konuştu.

Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK, (DHA) –