07 Ocak 2023 Cumartesi
Sınavsız üniversite dönemi

Sınavsız üniversite dönemi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurtdışında okuyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Türkiye’de sınavsız üniversite hakkı verdi. Lise öğretiminin tamamını yurtdışında tamamlayan Türk vatandaşlar, Türkiye’de üniversite eğitimden ücretsiz faydalanacaklar.

Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 2013-2014 eğitim-öğretim yılında, ortaöğretimlerini yurtdışında bitirmeleri şartıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrenciler, üniversiteyi Türkiye’de okumak istediklerinde üniversite sınavına girmeyecek, harç, ‘öğrenci katkı payı’ ödemeyecek.

Yabancı öğrenci yasası

Hürriyet'te yer alan habere göre; Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bu yasa değişikliğinin dışında geçen yıl, “Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar Son Şekli” adı altında yayınladığı yönetmelikle, yabancı öğrenci kabul etmek isteyen üniversitelerin ön lisans ve lisans bölümlerinin birinci, ikinci öğretimleri ile uzaktan eğitim ve açık öğretim programlarında kontenjan ayrılmasını kararlaştırmıştı. Uygulama bu sene başladı.

Sınav ve ücret zorunluydu

YÖK’ün geçen yılki sınavsız üniversite düzenlemesinden önce, Türk öğrenciler Türkiye’de üniversite eğitimi almak istediklerinde, YÖK tarafından yapılan yabancı öğrenci sınavına girmek zorundalardı. Buna ek olarak Türk öğrenciler, Türkiye’ye geldiklerinde de üniversitelerine öğrenim ücreti ödeme şartı vardı. Yeni düzenlemede ise öğrenciler hem sınava girmeyecek hem de ücret ödemeyecek. Eğitim ücreti en yüksek olan Tıp Fakülteleri’nin yabancı öğrencilerden aldıkları öğrenim ücreti 15 bin TL’ye kadar ulaşıyordu.

Kriterleri okul belirleyecek

Üniversiteler, kabul koşullarını kendi belirleyecek. Türkçe yeterliliği, lise akreditasyonu ve not ortamaları gibi kriterler üniversitelerce belirlenebilecek. Üniversitenin aradığı uygun şartları taşıdığında her isteyen Türk öğrenci istediği bölüme girebilecek. Öğrenciler YÖK onayı ile eğitime başlayacak.