07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » İşte Cemaat Devlete Böyle Sızmış
İşte Cemaat Devlete Böyle Sızmış

İşte Cemaat Devlete Böyle Sızmış

FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan eski MİT’çi Ersoy’un ifadeleri, örgütün devletin en mahrem kurumuna nasıl sızdığını ortaya koydu.

İşte Cemaat Devlete Böyle Sızmış

Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ’ın haberine göre, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) en kritik birimlerinden olan İstihbarata Karşı Koyma Başkanlığı’nda görevli Muhammet Şükrü Ersoy’un tutuklandığı FETÖ soruşturması kapsamındaki itirafları ortaya çıktı. MİT’e giriş sınavının tüm aşamalarında kendisinden sorumlu “Süleyman” kod adlı abisi, eski MEB uzman Yardımcısı Yıldıray Pala’nın bilgiler verdiğini kaydeden Ersoy, “Süleyman, poligrafi testi (yalan makinası) uygulamasına girmeden önce bu cihazın işleyişi ve nasıl yanıltılabileceği hakkında bilgi verdi. Süleyman kod adlı kişi bana eğitimden sonra yapılan görüşmelerde de ‘amirlerin seni ulusalcı zannetmişler’ dedi” ifadelerini kullandı. MİT’te görevliyken Fethullah Gülen’in vaazlarını dinlediğini söyleyen Ersoy, görevi sırasında edindiği gizli bilgileri ikinci abisi Yusuf kod adlı Hüseyin Kötüce’ye aktardığını belirterek, “Yusuf kod adlı Hüseyin Kötüce’ye teşkilatın yabancı ülkelerle ilgili yararlandığı başka kaynaklara ilişkin bilgiler aktardım” dedi. MİT görevlilerinin de katıldığı sorgu sırasında Ersoy’un “devlet sırrı” kapsamında görülen ifadelerinin tek tek tutanaktan çıkarıldığı öğrenildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü FETÖ soruşturması kapsamında MİT’ten ihraç edilen ve tutuklanan Muhammet Şükrü Ersoy’un ifadelerine Cumhuriyet ulaştı. Ersoy’un ifadesi özetle şöyle:

6 KURUMUN SORULARI GELDİ: Yeditepe Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra kurumlar tarafından açılan sınavlara hazırlık çalışmaları yaptık. Bizden açılan her sınavı takip etmemiz ve başvuruda bulunmamız istendi. Sınavlardan önce sorular da geliyordu. Dışişleri, Gümrük, Vergi, Hazine, SPK ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı soruları gelmişti. Bu süreçte MİT’e başvurdum. MİT’in ilk aşama sınavından önce Süleyman kod ile birebir görüştüm. Bana ilk aşamada olan sınav programı hakkında bilgi verdi. Aynı zamanda Gümrük Bakanlığı Müfettiş Yardımcılığı sınavını kazandım, İstanbul grubuna tayinim çıktı. MİT sınav sürecim devam ediyordu. Süleyman kod ikinci aşama sınavı hakkında bilgilendirme yaptı. Bu süreçte MİT tarafından güvenlik soruşturmasının tamamlanması akabinde İstanbul’da çalışırken teşkilat tarafından aranarak ikinci aşama sınavına davet edildim. İkinci aşama sınavına girdiğimde Süleyman kodun anlattığı gibi bir sınav programı ile karşılaştım. Buradan çıktıktan sonra Bahadır kod üzerinden Süleyman koda ulaşarak görüştüm. Sınav hakkında konuştuk.

-KOD ADIM SEZAİ: 2014 yılı Nisan ayında teşkilat tarafından aranarak göreve başlamam için devat edildim ve atama gerçekleşti. Bu süreçte Süleyman kod ile buluşarak evine gittik. Bundan sonraki süreçte beni takip etmeye kendisinin devam edeceğini söyleyerek, eğitimin genel gidişatı hakkında bilgiler verdi. Süleyman kod bundan sonra kendisinin Alperen, benim ise Sezai ismi ile aramızda konuşacağımızı söyledi. Misafirhanede iki aya yakın kaldıktan sonra Dışkapı’da ev tuttum. Eğitim bitene kadarki süreçlerde görüşmelerimizi bu evde yapmaya başladık. Her ay maaşımın yüzde 15’ini himmet olarak vermeye başladım.

-GÜLEN’İ İZLİYORDUK: Süleyman kod ile haftada bir olarak evinde görüşüyordum. Dini içerikli sohbetler yapıyorduk. Programlarda genelde Fetullah Gülen’in kitaplarını okuyorduk. Gülen’in vaaz kasetlerini dinliyorduk. Namaz kılıp Kuran okuyorduk. Sınıftaki kişilerin isimlerinin neler olduğu, nasıl bir profil yapısına sahip oldukları, hocaların kim olduğu, neler anlattıkları, hangi binada eğitim gördüğümüz,

YALAN MAKİNESİ: Süleyman kod, poligrafi testi (yalan makinası) uygulamasına girmeden önce bu cihazın işleyişi ve nasıl yanıltılabileceği hakkında bilgi verdi. Bu testin birkaç aşamadan meydana geldiğini ve bu aşamalarda nelere dikkat edeceğimiz hakkında bize bilgilendirmede bulundu. Onun söylediklerini dikkate alarak teste girdik. Süleyman kod bana eğitimden sonra yapılan görüşmelerde de ‘amirlerin seni ulusalcı zannetmişler’ dedi. Eğitimten sonra üniteye atandım.

YENİ ABİ MİT’İ SORDU: Süleymon kod, bir sonraki görüşmeye yanında Yusuf kod adlı Hüseyin Kötüce ile beraber gelerek tanıştırdı ve bizi ona devretti. Yusuf kod bize istihbarata karşı koyma konularında çalışılabileceğini en iyi yerlerden biri olduğunu söyledi ve bizi tanımaya yönelik sorular sordu. Yusuf, kendinden emin bir karakterdi. Ünitedeki herkesi tanıyormuş gibi bir izlenim veriyordu. İlk görüşmemizde ayrıca müdürlerimizin kim olduğunu, kimlerle çalıştığımızı sordu. İlerleyen görüşmelerimizde ‘kim ne yapıyor, şubenizde hangi işlere bakıyorsunuz, önemli elemanınız var mı’ şeklinde sorular sordu.

-GİZLİ BİLGİLERİ VERDİM: Başkanlıkta göreve başladığım ilk dönemlerde İtalya’ya yönelik bir kaynağımız vardı. Bu kaynağın teşkilatla ilişkisinin kesildiğini Yusuf koda bildirdim. MİT Tırları konusunda adı geçen general Hamza Çelepoğlu’nun bir yabancı askeri ataşelik ya da gizli servisi çalışanları ile temasının olacağını kurum olarak öğrenmiştik. Bu konuda daha sonrasında akim kaldı. Ancak bu temasın olabileceği yönünde Yusuf koda bilgi verdim. Yusuf kod adlı Hüseyin Kötüce’ye teşkilatın yabancı ülkelerle ilgili yararlandığı başka kaynaklara ilişkin bilgiler de aktardım. Ayrıca, yabancı diplomatlarla irtibatlı bir bürokrat ve askere ilişkin de bilgi verdiğimi hatırlıyorum. 2016 yılı Mayıs-Haziran döneminde Yusuf kodun evine gittim. Cep telefonu sinyal bilgisi ve konum bilgisine yönelik olarak yeni bir sistemin oluşturulduğuna dair bilgim olup olmadığını sordu. Konu hakkında araştırma yapmamı, yeni bir bilgi olması halinde kendisine iletmemi talep etti. İKK Başkanlığı’na atandıktan sonra yabancı bir servisin kaynağıyla ilgili bir çalışmayı da Yusuf koda aktardım. Yine İtalyan istihbaratçılara dair çalışmalardan da Yusuf’a bahsettim.