07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Ersin Düzen’in TRT’den Aldığı Para Ticari ‘Sır’mış
Ersin Düzen’in TRT’den Aldığı Para Ticari ‘Sır’mış

Ersin Düzen’in TRT’den Aldığı Para Ticari ‘Sır’mış

CHP Parti Meclisi üyesi Ali Haydar Hakverdi, Meclis KİT komisyonunda TRT Genel Müdürlüğü’ne sorduğu sorulara gelen yanıtları paylaştı. TRT’nin gelirleri hakkında gelen yanıtları aktaran Hakverdi şu ifadeleri kullandı:

Ersin Düzen’in TRT’den Aldığı Para ‘Sır’mış

“- 2017 yılında vatandaşın cebinden elektrik faturası ile birlikte TRT’ye ‘Enerji Payı Gelirleri’ adı altında 690.177.441,96 TL

– Cep telefonu, Televizyon, Radyo Vb. cihazlara ödedikleri tutarla birlikte “Bandrol Gelirleri” adı altında 1.472.968.761,62 TL TRT’ye aktarılmıştır.

Vatandaşımız 2017 yılında harcadığı elektrik ve aldığı televizyon ve cep telefonlarına TRT’ye verilmek üzere toplam 2 Milyar 163 milyon 146 bin 206 TL fazla para ödemiş durumda.

Vatandaştan kesilen paralarla ayakta duran TRT’nin aynı yıl reklam geliri ise yalnızca 233 milyon 227 bin 705 lira olmuş. Yani TRT her zaman söylediğimiz gibi bu ülkede yaşayan tüm yurttaşlardan istese de istemese de alınan paralarla yayıncılık hayatına devam etmektedir.”

TRT’DEN YANIT: TİCARİ SIR

Açıklamasında “Halkın cebinden çıkan paralarla yayıncılık yapan TRT nereye ne kadar ödeme yaptığını açıklayamıyor!” diyen Hakverdi TRT’ye sorduğu soruyu ve gelen yanıtı şöyle anlattı:

“2017 toplam geliri 2.700.238.896,00 TL olarak açıklanan TRT’ye;

‘2017 yılında dış yapımlara, kiralanan programlara, kurum dışından temin edilen haber giderlerine ve hizmetinden yararlanan şahıslara ayrı ayrı ve toplamda ne kadar ödeme yapılmıştır’ diye sorduk.

Cevap: ‘…Söz konusu programlar ve haber hizmetleri için ödenen bedeller, ilgili kişiler veya şirketlerle Kurumumuz arasında imzalanan sözleşmeler gereği ticari sır kapsamındadır’ oldu.

Önceki yıllarda dış yapımlara ödediği paraları açıklayan TRT, şimdi ‘ticari sır’ diyerek dizi ve programlara ne kadar ücret ödendiğini halkımızın bilmesini istemiyor!”

VATANDAŞ PARA ÖDÜYOR ANCAK YANIT ALAMIYOR

CHP’li Hakverdi, TRT’nin verdiği yanıta tepki göstererek “Bir başka sorumuz da Ersin Düzen’in hazırlayıp sunduğu ‘STADYUM’ programına ne kadar ücret ödendiğiydi. Önceki yıllarda bölüm başı 34 bin 350 lira aldığı açıklanan Ersin Düzen’in aldığı para bu yıl ‘Ticari Sır’ gerekçesi ile yanıtsız kaldı. Özetle vatandaş TRT yayın yapsın diye televizyonunu aldığı andan itibaren para ödüyor. Televizyon elektrik harcıyor bunun üzerinden TRT’ye yine para ödüyor ve ‘TRT ekrana getirdiği programlara kaç para ödedi’ diye sorduğunda yanıt ‘ticari sır’ oluyor” ifadelerini kullandı.