07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Binali Yıldırım’dan ‘Yerli ve Milli’ Tank Altay İtirafı
Binali Yıldırım’dan ‘Yerli ve Milli’ Tank Altay İtirafı

Binali Yıldırım’dan ‘Yerli ve Milli’ Tank Altay İtirafı

Altay tanklarının üretimine Almanya’nın iştirak etmesini dilediğini söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, “Daha fazla Almanya’ya fayda getirir çünkü makineler Almanya’dan geliyor, önemli aksamlar Almanya’dan geliyor, daha basit parçalar Türkiye’de yapılıyor” dedi.

Binali Yıldırım’dan ‘Yerli ve Milli’ Tank Altay İtirafı

Başbakan Binali Yıldırım, Almanya’nın Türkiye’de yapılması planlanan ‘Altay’ tanklarının üretimine iştirak etmesini dilediğini ve bu işbirliğinden her iki tarafın da fayda sağlayacağını belirterek, “Daha fazla Almanya’ya getirir çünkü makineler Almanya’dan geliyor. Önemli aksamlar Almanya’dan geliyor. Daha basit parçalar Türkiye’de yapılıyor” dedi.

 

Afrin’de yürütülen ‘Zeytin Dalı Harekatı’nda kullanılan tankların basına sızan fotoğrafları, Alman kamuoyunda tepkilere neden olmuştu. Kamuoyunun tepkisi ve muhalefetin eleştirisi üzerine Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, tank satışını ve modernizasyonunu durdurma kararını 25 Ocak’ta almıştı. Başbakan Binali Yıldırım’ın geçen günlerde Almanya’da Merkel’le görüşmesinin ardından yaklaşık bir yıldır Türkiye’de tutuklu bulunan Die Welt muhabiri Deniz Yücel, tahliye edilmişti.

‘Daha basit parçalar Türkiye’de yapılıyor’

Yıldırım, Alman haber ajansı dpa’ya konuştu.

Başbakan tank satışının durdurulmasıyla ilgili, “Yani bu noktada biz çaresiz değiliz. Almanya verirse ne ala, memnun oluruz ama bizim alternatiflerimiz her zaman var. Kendimiz de yapabiliriz” dedi.

Yıldırım, Alman tanklarının Suriye’deki harekatta kullanılmalarının yasal olarak sorun teşkil etmediğini belirterek, “Gayet tabii ki kullanacağız. Biz bunları bu günler için aldık. Ülkemize yapılan saldırılarda bu silahları kullanmayıp ne zaman kullanacağı.” diye konuştu.

Almanya’nın Türkiye’de yapılması planlanan ‘Altay’ tanklarının üretimine iştirak etmesini dilediğini ve bu işbirliğinden her iki tarafın da fayda sağlayacağını savunan başbakan, “Daha fazla Almanya’ya getirir çünkü makineler Almanya’dan geliyor. Önemli aksamlar Almanya’dan geliyor. Daha basit parçalar Türkiye’de yapılıyor” dedi.

‘Erdoğan, Almanya’yı ziyaret edecek’

Yıldırım, Alman hükümetinin Türkiye’ye yönelik silah ihracatını kısıtlamasının ya da durdurma işlemlerinin yanlış anlaşılmalardan kaynaklandığını ve bu kararları doğru bulmadıklarını belirterek, “Biz NATO üyesiyiz. Almanya da NATO üyesi. Biz bölgemizde NATO sınırlarını koruyoruz” dedi.

Terör örgütlerinin Türkiye topraklarına füzelerle saldırdıklarını belirten Yıldırım, “Biz ne yapıyoruz, biz de NATO’nun güney sınırını koruyoruz” ifadesini kullandı.

Almanya’da yeni bir hükümet kurulduktan sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da Almanya’yı ziyaret edeceğini söyleyen Yıldırım, “Tabii bir kere hükümet kurulup resmen göreve başladıktan sonra mutlaka üst düzey karşılıklı ziyaretler gündeme gelecektir. Hem Cumhurbaşkanımız gelir hem Sayın Merkel Türkiye’ye gelir“ değerlendirmesinde bulundu.