07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Afrin’e Hava Operasyonu Başladı
Afrin’e Hava Operasyonu Başladı

Afrin’e Hava Operasyonu Başladı

Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin operasyonu kapsamında PKK’nın Suriye kolu YPG’nin mevzilerini havadan uçaklarla bombaladı. Eş zamanlı olarak karadan da obüslerle atış yapıldı. Hatay’ın Hassa ilçesinde savaş uçakları, saat 17.00 sıralarında Afrin’e geçip mevzilere bomba yağdırdı. Aynı zamanda Hassa ilçe sınır birlikleri ile Kilis’teki sınır birliklerinden Afrin’e top atışları yapıldı.

Afrin’e Hava Operasyonu Başladı

Türk Silahlı Kuvvetleri Afrin operasyonuna ilişkin açıklama yaptı. Operasyonun adının “Zeytin Dalı Harekatı” olduğu ifade edildi.

TSK’nın açıklaması şöyle:

“Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17:00’dan itibaren “Zeytin Dalı Harekatı” başlatılmıştır.

Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.
Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Erdoğan ve Yıldırım’dan açıklama

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, “Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Münbiç takip edecek” derken, Başbakan Binali Yıldırım, “Şu an itibarıyla kahraman Silahlı Kuvvetlerimiz, Afrin’de PYD/PKK ve DEAŞ unsurlarını yok etmek için havadan harekata başlamıştır” ifadelerini kullandı.

AKP Genel Başkanı  Tayyip Erdoğan, partisinin Kütahya 6. olağan il kongresinde konuştu. Afrin operasyonuna ilişkin Erdoğan şöyle konuştu: “Suriye’de kendilerince bir oyun kurgulayanlar, terör örgütünün adını değiştirerek kurnazlık yaptıklarını sanıyorlar. Bizim gözümüzde adı ne olursa olsun teröristlerden müteşekkil her türlü organizasyonun adı terör örgütüdür. Yok Suriye Demokratik Güçleri’ymiş, yok sınır ordusuymuş, yok sınır muhafızlarıymış, yok iç güvenlik oluşumuymuş, siz kimi kandırıyorsunuz ya. Bu örgütün adı PKK’dır, bu örgütün adı PYD’dir, bu örgütün adı YPG’dir.

Amerika’nın da Avrupa Birliği’nin de terör örgütleri listesinde olan PKK var ya, Suriye’de iş tuttukları örgüt işte onun ta kendisidir. Böyle olduğunu kendileri de çok iyi bildikleri halde bizi ve tüm dünyayı kandırmak için adeta kırk takla atıyorlar. Bunu yaparken de sürekli kendileriyle tenakuza düşüyorlar. Biri diyor ki ‘Ordu kuracağız’, öteki ‘Bizim asla böyle bir amacımız yok’, bir başkası da ‘Sınır muhafızları oluşturacağız’ diye bir laf ediyor. Daha bunun mürekkebi kurumadan iç güvenlik oluşumu diye bir şey çıkıyor ortaya. Bunların birbirlerinden haberi yok ya da birinin söylediği yalanı öteki duymadığı için her biri başka telden çalıyor. Bir de bu girişimlerimiz Türkiye’yi hedef almıyor diyerek güya üste çıkıyorlar.

AFRİN OPERASYONU SAHADA FİİLEN BAŞLAMIŞTIR. BUNU MÜNBİÇ TAKİP EDECEK

Şimdi batıdan başlayarak kademe kademe bu koridoru da yerle yeksan edeceğiz. Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Münbiç takip edecek. Madem ki Münbiç’te bize verilen sözler yerine getirilmedi öyleyse bunun gereğini yerine getirmemize kimsenin söyleyecek sözü olamaz. Kademe kademe Irak sınırına kadar ülkemizi kuşatmaya çalışan bu terör pisliğini temizleyeceğiz.”

HDP’DEN AFRİN OPERASYONA KARŞI İLK MESAJ

HDP Genel Merkezi’nin sosyal medya hesabından, Afrin’deki operasyona mesaj atıldı. Mesajda, “Afrin’de yaşayan halklar Türkiye halklarının kardeşleridir. Kardeşlerimize saldırılmasını asla kabul etmiyoruz! #AfrinSavaşınaHAYIR” ifadeleri kullanıldı.