07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ’10 Güne Kadar Rahatlarız’
’10 Güne Kadar Rahatlarız’

’10 Güne Kadar Rahatlarız’

Hükümet, Türk Eximbank üzerinden reeskont kredi kullanan ihracatçılara döviz kurunu sabitledi. Dolar/TL 4.70’ten aşağıya inmiyor. Ancak Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci kurdaki yükselişin geçici olduğu iddiasında.

’10 Güne Kadar Rahatlarız’

Nihat Zeybekci , seçim çalışmaları kapsamında geldiği memleketi Denizli’de partisinin il başkanlığında basın toplantısı gerçekleştirdi. Bakan Zeybekci, toplantıda ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu. Zeybekci, kurdaki artışla ilgili “Türk Lirası’nın değeri, Türkiye’nin gerçeklerini yansıtmıyor. Kabul edilesi değil bu. Türkiye’nin gerçeklerini yansıtmıyor. Onun için de bunların hepsi gelip geçicidir. Göreceksiniz, yaklaşık olarak 10 gün diyelim ona, rahatladığımızı hep beraber göreceğiz” dedi.

“İlk etapta 500 milyon dolarlık avro cinsinden kredi kullandırılacak”

Zeybekçi, ihracatçının Türk Eximbank üzerinden kullandığı yabancı para cinsinden kredilerin TL olarak değil kullandıkları para cinsi üzerinden hesaplarına geçeceğini aktardı. Uygulama ile ihracatçıların kurda yaşanan hareketlenmelere karşı kendilerini sağlama alacaklarını vurguladı.

Bakan Zeybekci, “İşletme sermayesi kredilerinde vade 5 yıla kadar çıkarıldı. Bankamız ihracatçılarımızın işletme sermayesi ihtiyaçları için daha uzun vadeli kredi kullanma imkanı getirdi. Bu çerçevede euro cinsinden toplam 5 yıl vadeli bir kredi penceresi de açılmış oldu. Avro borç yüzde 3,25 üzerinden ihracatçı şirketlerin hizmetine sunulmuş oldu. 28 Mayıs itibari ile bu kullanılmaya başlanacak ilk etapta 500 milyon dolarlık avro cinsinden kredi kullandırılacak. Bu imkan dilimler halinde hizmete sunulacak, Haziran ayında da 2-3, etap kredilerinde kullandırılması sağlanacak” dedi.