07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Yoksulluk da Zenginlikte Çığ Gibi Büyüyor
Yoksulluk da Zenginlikte Çığ Gibi Büyüyor

Yoksulluk da Zenginlikte Çığ Gibi Büyüyor

UBS Group AG ve PwC raporuna göre, Türkiye’de milyarderlerin ortalama serveti 2016’da yüzde 10 artarken milyarder sayısı bir kişi azalarak 29 oldu.Milyarderlerin serveti dünya genelinde yeniden büyümeye geçerken, Asya kıtası büyüme hızında ilk defa ABD’yi geride bıraktı. Türkiye’de ise milyarderlerin ortalama serveti 2016’da yüzde 10 artarken, milyarder sayısı bir kişi azalarak 29 oldu.

Yoksulluk da Zenginlikte Çığ Gibi Büyüyor

Türkiye’de servetin nesilden nesile geçtiği milyarderler ile servetini kendi yapan milyarderler arasında eşit bir dağılım var. Toplam servetin yarısı birden çok nesle yayılan milyarder ailelerinin elindeyken, diğer yarısı ise servetini kendi yapan milyarderlerin elinde bulunuyor.

İsviçre merkezli danışmanlık şirketi UBS Group AG ve PwC tarafından yayımlanan yıllık ‘3. Milyarderler Raporu’, dünya genelinde milyarderlerin toplam servetinin 2016’ya göre yüzde 17 artarak 6 trilyon dolara ulaştığını ortaya koydu. Milyarderlerin iş yerlerinde İngiltere’nin toplam iş gücüne eşit sayıda çalışan istihdam ediliyor. UBS Group AG ve PwC, ‘Milyarderler Raporu’nda şu tespitlere yer verdildi:

* Asyalı milyarderlerin toplam serveti dört yıl içinde ABD’li milyarderleri geçecek.

* Analiz edilen 1.542 milyarderin tamamen veya kısmen sahip olduğu şirketler, tüm dünyada en az 27.7 milyon kişiye istihdam sağlıyor. 2016’da listeye yeni giren milyarderler, en az 2.8 milyon kişiye istihdam sağlıyor.

* Milyarderler, kültürel ilgi alanları dolayısıyla alternatif miraslar yaratıyor, sanatla daha fazla ilgileniyor ve spor kulüplerine gittikçe daha çok yatırım yapıyorlar. Milyarderler spor kulüplerine daha sürdürülebilir hale gelmeleri için yardım ediyor.

Asyalı zenginleşiyor

* Asya’da her iki günde bir yeni bir milyarder ortaya çıkarken, Asyalı milyarderlerin sayısı neredeyse dörtte bir artarak 637’ye ulaştı. ABD’de ise milyarder sayısı 563 oldu.

* Asyalı milyarderlerin toplam serveti neredeyse üçte bir oranında artarak 1.5 trilyon dolardan 2 trilyon dolara yükseldi. 2016’da, ABD’deki milyarderlerin serveti 2.8 trilyon dolara çıktı.

* 2016’da Avrupa’da 342 milyarder bulunurken, toplam servetleri yüzde 5’lik artışla 1.3 trilyon doları aştı.