07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Yıldırım’dan Bahçeli’ye Can Simidi: Görüşebiliriz
Yıldırım’dan Bahçeli’ye Can Simidi: Görüşebiliriz

Yıldırım’dan Bahçeli’ye Can Simidi: Görüşebiliriz

Başbakan Yıldırım, seçim barajıyla ilgili açıklamada bulundu. Yıldırım, “İstikrar için önemli, seçim yasasıyla görüşülebilir. Meydanlarda barajı düşürme vaadinde bulunmadık. Partilerden gelecek talepleri değerlendiririz” dedi.

Yıldırım’dan Bahçeli’ye Can Simidi: Görüşebiliriz

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmek için ABD’de bulunan Başbakan Binali Yıldırım gazetecilere yaptığı açıklamada, “ABD ile sorunları geride bırakmak istiyoruz. ABD ile ilişkilerimiz mükemmel değil ama bunları geride bırakacağız.YPG’ye verilen silahların geri alınmasının zamanının geldiğini düşünüyoruz. FETÖ’nün iadesi talebini yenileyeceğiz.Partilerden öneri gelirse konuşuruz ama bizim böyle bir vaadimiz yok” dedi.

İşte Başbakan Binali Yıldırım’ın seçim barajı ile ilgili o açıklaması;

“Ben sayın Bahçeli’nin sözlerinden “seçim barajı düşürülmeli” diye bir şey anlamadım. MHP’nin seçim barajı problemi olmadığını söylüyor. Seçim kanunu uyum yasaları içinde ele alınabilir.

Cumhurbaşkanlığı sisteminin bir özelliği de şu; cumhurbaşkanlığı seçimi yasama seçimi ile aynı anda yapıldığı için iktidar olma problemi yok. Bu seçimler öncesi partiler birbirlerine destek de olabilir.

Sistemin özü itibarıyla milletvekilliği seçimi, barajlar bunların hepsi bir bütün olarak uyum yasaları çerçevesinde ele alınır.

Yönetimde istikrar bakımından yüzde 10’un devamı düşünülebilir. Ancak temsilde adalet açısından düşürülmesi de düşünülebilir.

Bütün bunlar bizde AK Parti’de bir çalışma yapılıyor uyum yasları için, burada ele alınabilir.

Seçim kampanyamızda doğrusunu isterseniz seçim barajına yönelik bir taahhütte bulunmadık. Anayasa değişikliği kampanyasında bu sistem değişikliği ile Türkiye’de sürekli iktidar, sürekli istikrar döneminin başlayacağını, artık zayıf iktidarlar döneminin sona ereceğini söyledik

Seçim sistemindeki bazı çelişkiler siyasi partiler yasasıyla beraber barajlar da diğer partilerin katılımıyla uyum yasaları çerçevesinde düşünülebilir.

Bu konular diğer partiler tarafından gündeme getirilirse biz de gayet tabii ki her türlü öneriyi birlikte oturur, değerlendiririz. Artılarıyla, eksileriyle değerlendirir, karar veririz. Yani tek başımıza değiliz ki ‘kalksın, artsın, eksilsin’ demek çok anlamlı olmaz”