07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Yardım Paraları Cihatçı Örgütlere Gitti
Yardım Paraları Cihatçı Örgütlere Gitti

Yardım Paraları Cihatçı Örgütlere Gitti

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Suriye’de yerel halkın polis gücü kurması için geliştirilen ve idare merkezi Gaziantep olan proje için toplanan paraların cihatçı örgütlerin eline geçtiğini ileri sürdü. Projeye destek veren altı ülkeden biri olan Britanya projeyi durdururken hükümet iddiaların araştırıldığını açıkladı.

Yardım Paraları Cihatçı Örgütlere Gitti

Suriye’de iç savaşın sona ermesi yönünde siyasi çabalar sürerken Britanya’nın Suriye’de yerel halkın polis gücü kurması için geliştirilen bir yardım projesini, verilen ödeneklerin cihatçı örgütlerin eline geçtiğinin ortaya çıkması üzerine durdurduğu bildirildi. BBC’nin Panorama programının gördüğü belgelere göre, “Özgür Suriye Polisi” adındaki polis örgütlenmesini desteklemek amacıyla geliştirilen proje kapsamında verilen ödeneklerin bir kısmının, projenin sahadaki uygulayıcılığını yapan danışmanlık firması Adam Smith International aracılığıyla cihatçı örgütlerin eline geçtiğinin anlaşıldığı öne sürüldü.

‘Gaziantep merkezli’

Londra hükümeti iddiaların araştırıldığını açıklarken firma ise iddiaları reddetti. Britanya, idare merkezi Gaziantep olan projeye destek veren altı ülkeden biriydi. Habere göre silahsız olması ve aşırılıkçılarla birlikte çalışmaması öngörülen polis gücü, El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi dahil cihatçı grupların şeriat mahkemeleriyle işbirliği yaptı. Bu mahkemelerin toplu infazlarına ve kadınların taşlanarak katledilmesine katıldı. Halep’te kurulan polis gücü, faaliyet gösterebilmek için bölgeyi kontrol eden cihatçı örgüt Nureddin Zengi Hareketi’ne düzenli olarak ödeme yapmak zorunda kaldı.

‘Hayali polisler…’

Bir diğer iddia da İdlib’teki iki karakolda yardım programı kapsamında görev yapacak polislerin Nusra tarafından bizzat seçildiği yönünde. “Hayali polislere” maaş ödendiği de iddialar arasında. Örneğin İdlib’in Koknaya karakolunda 57 polis memuru görev yapıyor olarak gözükürken Adam Smith International 2016’da burayı denetlediğinde tek bir polis bile bulamadığını rapor etmiş. Başta bunu polislerin başka yerleri ziyaret etmesiyle açıklayan firma, nihayet Koknaya karakoluna tüm maaş ödemelerini askıya aldı. Suriye savaşını müteakiben “muhaliflerin elindeki bölgelere kanun ve düzen getirilmesi”’ gerekçesiyle kurulan, son dönemde Halep, İdlib ve Dera vilayetlerinin cihatçı kontrolündeki bölgelerinde uygulanan, milyonlarca sterlin değerinde olduğu belirtilen programı 2014 yılından beri Adam Smith International’ın yönlendirdiği belirtiliyor.

Britanya dahil altı ülkenin destek verdiği yardım projesinin paralarının Nusracıların da aralarında olduğu çeşitli cihatçı gruplara yönlendirildiği iddia edildi.