07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Yalanı Tescilli Yandaştan Kürdistan İtirafı
Yalanı Tescilli Yandaştan Kürdistan İtirafı

Yalanı Tescilli Yandaştan Kürdistan İtirafı

Bir süre önce İlhan Kesicinin ağzından uydurma açıklama yazan yandaş Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur’un Kürdistan 24 televizyonuna verdiği skandal röportaj ortaya çıktı. Türkiye, Kuzey Irak’ta yapılmaya hazırlanan “Bağımsız Kürdistan” referandumuna yönelik atılacak adımları tartışırken yandaş Fuat Uğur, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne yakın Kürdistan 24 Televizyonu’na verdiği röportajda “Sonuçta Binali Yıldırım’ın da dediği gibi Kürdistan bağımsız olması gereken bir ülke” ifadelerini kullandı.

 

 

“Kürdistan bağımsız olması gereken bir ülke”

Mesut Barzani’nin Türkiye ziyaretinde asılan Kürdistan bayrağının konuşulduğu geçen Mart ayında yayımlanan röportajda Binali Yıldırım’a atfedilen sözler, bugünkü bağımsızlık referandumu kararına Türkiye’nin tepki göstermesiyle yeniden gündem oldu. Türkiye, referandum kararının geri alınmasını isterken Fuat Uğur, “Kürdistan Cumhurbaşkanı Barzani’nin, Türkiye’de ağırlanmasına, Kürdistan bayrağının asılmasına karşı olanlar aslında köken itibariyle Kürt düşmanıdır” diyor ve “Binali Yıldırım’ın da dediği gibi Kürdistan bağımsız olması gereken bir ülke” ifadelerini kullanıyor.

Uğur “Ben Türkiye’nin de adım adım buna yaklaşan bir tavır içinde olduğunu görüyorum. Kürdistan bayrağının asılması bunun bir ön adımıdır. Tanımanın ön adımı olmak durumundadır. Çünkü Kuzey Irak diye tanımladığımız Kürdistan Cumhuriyeti bana göre. Bir bağımsız devlet gibidir, ona göre davranıyoruz zaten” sözleriyle, aslında Binali Yıldırım’ın başında olduğu hükümetin bağımsız Kürdistan taraftarı olduğunu söylüyor.

Türkiye referandum kararına tepki göstermişti

Türk Hükümeti, Fuat Uğur’un Binali Yıldırım’a atfettiği sözlerin aksine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Eylül ayında yapmayı planladığı bağımsızlık referandumunu “vahim bir hata” olarak değerlendirmiş, “bunun vahim bir hata teşkil edeceğini düşünüyoruz. Irak’ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin muhafaza edilmesi Türkiye’nin Irak politikasının temel ilkelerinden biridir” demişti.

Binali Yıldırım ne demişti?

Fuat Uğur’un iddialarının aksine Başbakan Binali Yıldırım, Kürdistan bayrağı tartışması yaşandığı sırada “Irak anayasasına göre Kuzey Kürdistan bölgesel yönetimi özerk bir yapıdır. Parlamentosu, başbakanı, bakanları, ayrı bayrağı vardır. Ve dünyada da bu şekilde tanınır. Sanki yeni bir uygulamaymış gibi bunu gündeme getirmenin iyi niyetle izahı mümkün değildir. Türkiye, Irak’ın toprak bütünlüğüne sonuna kadar saygı duyar. Bizim bunun dışında başkaca bir diplomatik teamül geliştirmek, yeni usuller ortaya koymak gibi bir uygulamamız olmadı, olamaz” diye konuşmuştu.