07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Ya Laik Cumhuriyet Ya da Tek Adam
Ya Laik Cumhuriyet Ya da Tek Adam

Ya Laik Cumhuriyet Ya da Tek Adam

AKP’nin TBMM Başkanlığı’na 316 milletvekili imzasıyla sunduğu partili cumhurbaşkanlığı sistemini öngören 18 maddelik anayasa değişikliğinin Genel Kurul görüşmeleri bugün başlıyor.

AKP görüşmelerin 15 gün süreceği konusunda bir görüşe hakim ancak bir günde kaç maddenin geçeceği konusunda netlik olmadığı için görüşme takvimi yapılmadı.

Partili cumhurbaşkanlığı, yetkilerin tek bir elde toplanmasını öngören anayasa değişiklik teklifinin görüşmeleri iki kez yapılıyor. İkinci tur oylamaya birinci turun bitiminden 48 saat öncesine kadar başlanamıyor.

BAYKAL KONUŞACAK

Birinci turda teklifin geneli ve maddeleri üzerinde dört siyasi parti ile hükümet adına konuşmalar yapılacak. Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal teklifin geneli üzerinde konuşacak. İkinci turda ise teklifin tümü ve maddeleri üzerinde konuşmalar yapılmayacak, sadece maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşülecek. Birinci turda üzerinde değişiklik önergesi bulunmayan bir madde hakkında ikinci turda önerge verilemeyecek.

OYLAMALAR GİZLİ

Teklifin kabul edilmesi için Meclis üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun, yani en az 330 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor. Anayasa oylamaların gizli olacağını hükme bağlıyor.

Teklifin görüşmelerinin ikinci turunda, 330’un altında oy alan madde düşecek. Tümünün oylamasında da kabul oylarının 330’un altında kalması halinde teklifin tümü düşmüş olacak.

TEKLİF GEÇERSE REFERANDUM NİSAN’DA

Cumhurbaşkanı, anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderebiliyor. Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun referandumu, Cumhurbaşkanının onaylamasının üzerinden 60 gün geçtikten sonra yapılabiliyor. Bu durumda, referandumun önümüzdeki nisan ayı içerisinde yapılması bekleniyor.