07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Ya Dışındasın Çemberin Ya Da İçinde
Ya Dışındasın Çemberin Ya Da İçinde

Ya Dışındasın Çemberin Ya Da İçinde

18 milyon dolar bütçeyle çekilen ‘Çember/The Circle’ vizyondaki yerini aldı. Dave Eggers’ın aynı adlı çok satan romanından uyarlanan film bilim kurgu/gerilim türünde. Genç oyuncu Emma Watson ve efsane isim Tom Hanks’in bir arada olması seyirciyi ilk cezbeden mesele elbette. Emma Watson, artık ‘Harry Potter’ serisindeki şeker büyücü kız kimliğinden iyice sıyrılmış durumda ve zirveyi ele geçiren isimler arasında yer alıyor. Tom Hanks’in Çember’de çizdiği hem mizahi hem de güçlü şirket kurucusu Eamon Bailey karakteri muazzam nitelikte. Öyle ki zaman zaman Steve Jobs ve Elon Musk’ın tarzını anımsatıyor. ‘Çember’de anlatılan hikaye iki katmandan ilerliyor. Yani hikaye iki temayı işliyor; birinci tema ‘Amerikan Rüyası’. Başlangıçta genç bir kızın başarısı sayesinde (bir nevi Amerikan Rüyası misali) şirkette hızla yükselişine tanık oluyoruz. Filmin ikinci yani ana teması ise kişisel özgürlüğün sınırları üzerine kurulu. Kişisel özgürlüğün sınırları denildiğinde en büyük isim ise Edward Snowden. Eski CIA ve NSA çalışanı ABD’li Edward Snowden, dünya çapındaki dinleme ve gözleme bilgilerini/ belgelerini ‘The Guardian’ ve ‘Washington Post’a sızdırması dünya çapında olay olmuştu. Edward Snowden, insanların özel hayatlarının kayıt altına alınmasına karşı çıkıp tepkisini göstermişti. ‘Çember’de aynı tepkiye Mae ve Ty karakterleri üzerinden tanık oluyoruz.

Ya Dışındasın Çemberin Ya Da İçinde

Filmin Konusu

Mae Holland, hayatının fırsatını yakalayıp teknoloji ve sosyal medya şirketi ‘Çember’de çalışmaya başlar. Şirkette gösterdiği azim ve başarı sayesinde kısa sürede yükselir. Şirketin kurucusu Eamon Bailey, Mae’de bulunan cevheri görür ve bunu değerlendirmek için Mae’yi bir deneye sokar. Deney şöyle gerçekleşir; Mae, günün 24 saati kameralar tarafından sosyal medyada takip edilecektir. İnsanlar her an Mae’nin ne yaptığı ve nerede olduğunu bilecek ve ona ulaşabilecektir. Her ne kadar başta deney ilginç gözükse de, sonrasında kişisel özgürlüğünün sınırlarını zorlayacaktır. Filmin başrollerinde Tom Hanks, Emma Watson ve John Boyega bulunuyor. Yönetmenliğini James Ponsoldt’ın üstlendiği filmin senaryosu Dave Eggers ve James Ponsoldt’a ait.

“Büyük Birader Seni İzliyor”

Günümüzde, teknoloji ve sosyal medya her ne kadar insan hayatı üzerinde büyük bir etkiye sahip ve büyük bir alan kaplasa da, sınırlar aşıldığında zorlukların da başladığı ‘Çember’de görülüyor. Hikaye oluşumunda edebiyatın anti-ütopya/distopya eserlerinden büyük oranda yararlanılmış. En büyük etki elbette İngiliz yazar George Orwell’ın ‘1984’ adlı romanı. Kitapta bulunan “Büyük Birader Seni İzliyor (Big brother is watching you)” kavramı. ‘Big Brother’, kısaca toplumda her insanın göz hapsinde olmasını ve özgürlüğün kısıtlanmasını belirtiyor. ‘Çember’de bu olaya şirketin kurucusu Eamon’un, Mae’nin üzerine yerleştirdiği 24 saat kayıt altındaki kamera ile tanık oluyoruz.

Kamera Arkası

-Filmin tamamı Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde çekildi.

– Tom Hanks, 2016 yapımı ‘Kral için Hologram (A Hologram For The King)’ın ardından ikinci defa Dave Eggers romanından uyarlanan bir filmde oynuyor.

– Eamon Bailey rolü için Tom Hanks’i, kitabın yazarı Dave Egger önerdi.

Film, bilim kurgu ve teknoloji meraklılarının severek izleyeceği bir yapım. Klişe filmlerden bıktıysanız ‘Çember’in sizi etkisi altına alacak ilginç bir film olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

İyi Seyirler Dilerim

Efe TEKSOY