07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Türkiye’den Krizi Tırmandıracak Hamle
Türkiye’den Krizi Tırmandıracak Hamle

Türkiye’den Krizi Tırmandıracak Hamle

Uluslararası gerilimin odağındaki Katar’ın başkenti Doha’daki üsse Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu askerlerin gönderilmesini öngören kanunun Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmasının ardından krizin yaşandığı ülkeye önce jandarmanı ardından Türk savaş uçakları ve gemilerinin gönderileceği ortaya çıktı. Katar Dışişleri Bakanı “Türk askeri bütün bölgenin güvenliğini sağlamak için Katar’a geliyor” demişti.

 Türkiye’den Krizi Tırmandıracak Hamle

Hürriyet gazetesinden Uğur Ergan’ın haberine göre, öncelikli hedef Doha’daki üsse Türk Jandarması’nın konuşlanıp Katar Jandarmasını eğitmesi olsa da, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kara, Deniz ve Hava birlikleri de üsse konuşlanacak. Üsse gidecek Türk savaş uçakları ile Türk savaş gemilerinin sayısı, üste yapılacak ön inceleme ardından hazırlanacak rapor doğrultusundaki değerlendirmelerle belli olacak.

İlk etapta 200-250 asker gönderilecek

Önümüzdeki günlerde bir öncü heyetin Katar’a giderek halen 90 civarında olan Türk askerinin geçici olarak konuşlandığı üste ayrıntılı bir inceleme yapması bekleniyor.

Çalışma sonrası Türk askeri, belirli aralıklarla Katar’a gönderilecek. Yetkililer şu aşamada ilk etapta en erken 2 ay içinde 200-250 askerin gönderilmesinin planlandığını ancak bu süre ve sayının gelişmelere göre değişme opsiyonu olduğunu söylediler.

Türkiye ile Katar arasında daha önceden Türk askerinin Katar’a üslenmesi konusunda anlaşmaya varılmış olmasına rağmen anlaşmaların bir türlü Meclis’in gündemine gelmemesinin, Katar’ın ‘resmen’ bir üs yeri göstermemesinden kaynaklandığı öğrenildi.

Krizden sonra süreç hızlandırıldı

Hafta başında başlayan krizden sonra Katar’la yapılan temaslarda Doha yönetiminin ‘geçici’ olan yeri ‘kalıcı’ konuma dönüştürdüğü, hükümetin de bunun üzerine anlaşmayı Meclis’in gündemine aldığı kaydedildi.