07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Türkiye Başika’dan Çekiliyor
Türkiye Başika’dan Çekiliyor

Türkiye Başika’dan Çekiliyor

Irak Devlet Televizyonu Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya gelen Irak Başbakanı Haydar el İbadi‘nin Türk askerinin Başika‘dan çekilmesi konusunda anlaştığını duyurdu.

Sputnik’in haberine göre, Irak devlet televizyonu, İbadi’nin, Irak tarafının talebi olan Başika’daki Türk askerinin bölgeden çekilmesi konusunda Türkiye ile anlaşmaya varıldığını söylediğini duyurdu.

Televizyon anlaşmanın ayrıntılarını açıklamadı. Türk askeri Irak’ın kuzeyinde IŞİD’e karşı operasyonunu başlatmadan önce Musul’da savaşacak grupları eğitmek için Başika’da konuşlanmıştı. Irak merkezi yönetimi uzun zamandır Türk askerinin bölgeden ayrılmasını istiyordu.

Yıldırım’dan ilk açıklama

Başbakan Binali Yıldırım konuyla ilgili olarak yaptığı ilk açıklamada, “İbadi’nin PKK ile ilgili açıklamaları önemli. Teröre karşı birlikte neler yapabileceğimizi gösteriyor. Başika’daki Türk askeri varlığını DEAŞ’ın temizlenmesine uygun olarak çözüme ulaştıracağız” ifadelerini kullandı. Daha sonra İbadi ile basın toplantısında konuşan Yıldırım, “Başika meselesini de konuştuk. DEAŞ’tan bölgenin temizlenmesinde önemli mesafe katedilmektedir. Bu meseleyi de dostane çözüme ulaştırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

“İşler yoluna girdiğinde gereken neyse yapılacak”

Basın toplantısında Iraklı bir gazeteci Başbakan Binali Yıldırım’a Türk askerinin Başika’dan ne zaman çekileceğini sordu. Binali Yıldırım, “Şunu az önce ifade ettim. Bu konuyu etraflıca konuştuk. Başika’nın nasıl başladığını hangi hizmetler gördüğünü anlattık. Oradaki unsurlarımız önemli bir vazifede bulundular. Irak’ın egemenliği konusunda hassasiyetimizi ifade ediyoruz. Burada işler yoluna girdiğinde gereken neyse yapılacak” yanıtını verdi. Binali Yıldırım’ın yanıtı üzerine İbadi, “En yakın zamanda çözülecek inşallah. Bu tutumunuz için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Tayyip Erdoğan Başika’daki TSK varlığıyla ilgili ne demişti;

Erdoğan Başika’daki TSK varlığı ile ilgili “Irak Başbakanı İbadi’nin “Irak Toprak bütünlüğüne tehdit” açıklamalarına şu cevabı vermişti;

“Şu anda Irak’ta, yakında da Musul’da yapılacak operasyonlara aynı anlayışla, nasıl Cerablus’ta katıldıysak, nasıl Rai’de katıldıysak, evet şimdi yine söylüyorum. Şahsıma hakaretler ediyor, sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde değilsin, kıratımda değilsin, kalitemde değilsin, Irak’tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin. Kim bu? Irak’ın Başbakanı. Önce haddini bil…”