07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Tesis Değil Zeytin Kazandı
Tesis Değil Zeytin Kazandı

Tesis Değil Zeytin Kazandı

TBMM gündemine geldiğinden bu yana yoğun tepkilere neden olan zeytinliklerle ilgili tasarı, komisyona geri gönderilmişti. Zeytinlikle ilgili düzenlemede tartışmalı madde komisyonda tasarıdan çıkarıldı.

Tesis Değil Zeytin Kazandı

Zeytinliklere yatırım yapılmasına izin verilebilmesine yönelik düzenlemeyi içeren ve komisyona geri çekilen madde tasarı metinden çıkarıldı. Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesine ilişkin kanun tasarısındaki kamu yararı kararı alınan yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilebilmesine yönelik düzenlemeyi içeren 2’nci maddenin tasarıdan çıkarılmasına karar verildi.

Bakandan tehdit gibi açıklama

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, tartışılan zeytinlik maddesinin, Sanayi Komisyonu’nda 4 partinin ortak önergesiyle tasarıdan çıkarılmasına ilişkin şunları söyledi:

“Bazı STK’lar bu süreçte ilin valisine, gıda tarım hayvancılık il müdürü ve bakana güvenmediklerini söylediler. Bunları doğru bulmadığımı ifade etmek isterim. 15 gündür sanayicilerimizi yağmacı diye ifade eden söylemle karşı karşıya kaldık. Getirdiğimiz ikinci maddedeki sistemde bir yanlış ve kusur olmadığını buna inandığımızı ifade etmek istiyorum. Alternatif önerilere açık olduğumuzu her zaman ifade ettik. Bu konuda maalesef bir öneri gelmedi. Reddetmekle sorun çözülmüyor. Türkiye’de zeytinlik sahası tanımı ve zeytinlik sahalarıyla ilgili karar alacak bir yapılanmaya adına ne derseniz deyin ihtiyaç var. Bu ihtiyaç giderilmediği sürece 17-20 defa bu yasa yine gelebilir. Dönmüyor desek de dünya dönüyor”